Robaven targetes de crèdit en caixers automàtics de Cornellà

Els detinguts, tres persones d’una mateixa família, esbrinaven el número personal aproximant-se a les persones simulant ajudar-les per posteriorment emportar-se les targetes que, de manera fraudulenta, utilitzaven en comerços propers

Els Mossos d'Esquadra de la Unitat d'Investigació de Cornellà van detenir el 3 d'abril tres homes d'una mateixa família, de 20, 25 i 50 anys, com a presumptes autors d'un delicte de pertinença a grup criminal i set delictes d'estafa, en la modalitat "scalping".

La investigació es va iniciar durant el darrer trimestre del 2023 quan els agents van tenir coneixement de tres estafes comeses en un caixer automàtic, de la mateixa entitat bancària, a Cornellà de Llobregat. Durant els mesos d'octubre a  desembre, tres clients de l'entitat, en diferents dies, van trobar a faltar les seves targetes de crèdit després de ser distrets per persones que suposadament intentaven ajudar-los amb l'excusa aparent que un dels caixers no funcionava correctament.

Mateix modus operandi

En tots tres casos, els autors utilitzaven el mateix modus operandi: les víctimes eren distretes per persones que els indicaven que havien d'introduir la targeta en un altre dels caixers i teclejar novament el seu número d'identificació personal, més conegut com a pin, per realitzar l'operació, ja que el caixer en que operaven suposadament estava fora de servei o donava algun tipus d'error.

Posteriorment, les tres víctimes van trobar a faltar les seves targetes, pensant en alguns casos que havien quedat atrapades a la ranura del caixer. Poc després, van adonar-se que havien utilitzat fraudulentament la seva targeta i havien realitzat extraccions en efectiu a altres caixers o compres en establiments comercials propers.

Captura de pantalla 2024 04 09 a las 16.07.44

Els investigadors van detectar diverses coincidències en tots tres casos i van determinar que el mateix grup de persones, de manera coordinada, havien distret les víctimes per apoderar-se de les seves targetes i havien observat la numeració pin de manera prèvia. Es tractava doncs d'una operativa criminal d'estafa coneguda en argot policial com a "scalping".

Mentre els agents intentaven identificar els autors dels fets, els agents van tenir coneixement de noves denúncies sobre fets similars succeïts a altres caixers automàtics de Cornellà de Llobregat, tot i que en aquesta ocasió en entitats bancàries diferents. Entre els mesos de gener i febrer quatre clients més van ser víctimes de la sostracció de les seves targetes pel mateix procediment i comesos presumptament pel mateix grup.

Gràcies a les informacions recollides durant la investigació, els agents van aconseguir determinar la identitat dels sospitosos i van detectar que aquests actuaven de manera coordinada durant els robatoris. A més, van constatar que les persones investigades es repartien les tasques i que mentre uns es dedicaven a distreure les víctimes i apropiar-se de les targetes, els altres utilitzaven les targetes per extreure efectiu en altres entitats o inclús realitzant compres d'objectes de valor.

Captura de pantalla 2024 04 09 a las 16.08.27

Els agents van esbrinar que les persones identificades eren integrants d'una mateixa família i que comptaven amb antecedents policials anteriors per delictes similars. Els investigadors van sotmetre a vigilància els investigats i finalment, el 3 d'abril, van detenir tres homes a l'Hospitalet de Llobregat. En el moment de la detenció, un dels arrestats duia un rellotge que havia adquirit amb una de les targetes sostretes.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions. Els detinguts van passar el 5 d'abril a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia d'Hospitalet de Llobregat.

Redacció / Fotos-Vídeo: Mossos d’Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
208

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix