Detingut per intentar estafar pel mètode dels "bitllets tintats"

Les víctimes, d’Olesa de Montserrat i Viladecans, havien rebut una trucada d’una persona interessant-se per una propietat que tenien en venda i que els volia pagar amb diners en efectiu que tenia amagats

Els Mossos d'Esquadra de la Unitat d’Investigació de Martorell van detenir un home, de nacionalitat beninesa i 40 anys, com a presumpte autor d’un delicte d’estafa.

El 2 de febrer la policia va tenir coneixement que una persona de nacionalitat beninesa havia intentat realitzar una estafa coneguda com a “bitllets tintats” a la població d’Olesa de Montserrat. Els investigadors van aconseguir esbrinar que la mateixa persona havia quedat amb una altra possible víctima, el dia 6 de febrer, a la població de Viladecans amb la intenció de realitzar una estafa pel mateix mètode. Els agents van contactar amb la possible víctima de Viladecans, una persona amb un pis de la seva propietat a la venda i que havia quedat amb un home per donar-li una paga i senyal per la compra del seu pis. El presumpte estafador s’havia presentat com a Collins, manifestava que treballava per una organització humanitària internacional i que tenia la intenció d’invertir en immobles a Catalunya. Finalment, els investigadors van preparar un dispositiu en la zona on tenien previst contactar comprador i venedor, al municipi de Viladecans. Els agents van localitzar l’estafador i el van detenir com a presumpte autor de dos delictes de temptativa d’estafa.

estafa olesa 3

En l’escorcoll del detingut es va localitzar, a l’interior d’una motxilla que portava, un kit utilitzat en les estafes coneguda com a “bitllets tintats”:  bitllets de 50 euros tacats de negre, pots de plàstic amb líquid, paper d’alumini i retolador especial per comprovar la validesa dels bitllets de curs legal.

L’arrestat, al que li consta una altra identitat i amb quatre antecedents policials, va passar a disposició judicial i el jutge instructor de Gavà va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Què és?

Els autors d’aquest tipus d’estafa solen captar a víctimes que han publicat un anunci per la venda d’un habitatge o traspàs d'algun negoci. Els estafadors, que sempre van ben vestits per tal de generar confiança, expliquen una història de patiment al seu país d'origen i que tenen familiars amb molts diners que els necessiten treure d'amagat o que són membres d’alguna organització internacional amb intenció d’invertir una gran quantitat de diners.

estafa olesa

La manera d'amagar els bitllets consisteix a pintar-los o impregnar-los amb substàncies (generalment negres), la qual es treu aplicant un líquid molt car, la utilització del qual és exclusiva dels estafadors. Quan consideren que la víctima està receptiva, li fan una o diverses demostracions de la transformació del paper tintat a bitllets i posteriorment es realitza alguna compra per demostrar a la víctima que el bitllet és de curs legal.

Un cop la víctima ha vist el procediment i està receptiva, els estafadors acostumen a deixar una caixa forta o un altre objecte que contingui gran quantitat de “bitllets tintats”, i plantegen que hi ha un problema amb el líquid (el qual és molt car), i han d'anar a comprar-lo, però com que els bitllets estan tintats, li demanen a la víctima que avanci els diners i que després del procés de transformació li seran retornats.

En aquest moment és quan els estafadors desapareixen amb els diners de la víctima, deixant-lo amb una caixa plena de papers amb forma de bitllets.

Redacció / Fotos: Mossos d'Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Radiografia de la dona treballadora al Baix Llobregat

Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades
234

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix