Baixen a la comarca les ordres de protecció per a les dones

Un 64,5% de les sol·licituts van ser denegades als partits judicials del Baix Llobregat. El Consell de les Dones del Baix Llobregat, a partir de les dades del segon trimestre de 2013, destaca que el 64,5%  de les ordres de protecció sol·licitades als partits judicials del Baix Llobregat van ser denegades. D’acord amb l’evolució d’aquest percentatge en els darrers anys, s’observa un fort augment del pes de les ordres de protecció denegades, augment més acusat a la comarca que a la resta de Catalunya, i molt més acusat que a la resta de l’Estat.

L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat publica trimestralment un informe sobre la violència contra les dones a partir de les dades publicades per l’Observatorio contra la violencia doméstica y de género del Consejo General del Poder Judicial. Les estadístiques es publiquen desglossades per Tribunals Superiors de Justícia, províncies i partits judicials.

En declaracions de Pilar Díaz, alcaldessa i regidora de Polítiques de Dones d’Esplugues de Llobregat, “Les dades de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat ens donen una radiografia de la situació de les dones a la comarca que fa uns anys no teníem. I demostra que el treball conjunt de cossos de seguretat, jutjats, centres assistencials i ajuntaments dóna els seus fruits a l’hora de treure a la llum la realitat de la violència masclista. Això ha facilitat que, per exemple, en el segon trimestre de 2013 es registressin 475 denúncies als partits judicials del Baix Llobregat, i que pràcticament 8 de cada 10 arribessin per atestat policial amb denúncia de la víctima. Malgrat això, hem de lamentar que hagi pujat fins al 64,5% el percentatge d’ordres de protecció denegades, quan en els darrers anys aquest percentatge no arribava al 45%.

D’altra banda, cal destacar els esforços de les administracions públiques per atendre i donar suport personalitzat a les dones que han estat víctimes de maltractaments per part de la parella o ex-parella. Això no treu que la realitat continua mostrant un panorama on la violència masclista continua instal·lada a la nostra societat de forma preocupant. L’any passat, al Baix Llobregat es van registrar 1.867 denúncies, la qual cosa equival a 5,1 denúncies per dia. I l’evolució d’enguany no millora gaire, ja que s’han produït 916 denúncies en el primer semestre, només un 5,2 % menys que en el mateix període de l’any passat. Cal tenir present que aquests són només els casos coneguts perquè han estat denunciats per les víctimes o per les autoritats policials o assistencials. Són ràtios inacceptables per a una societat avançada que proclama la igualtat de gènere entre els seus objectius. Per això, cal avançar en educació, sobretot entre la població jove, i en activitats de sensibilització que visibilitzin la violència masclista com una xacra inacceptable.”

D’altra banda, en el segon trimestre de 2013 i pel que fa als partits judicials del Baix Llobregat es van registrar 475 denúncies, el 79,2% de les quals van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de violència masclista per part de la víctima. Respecte al trimestre anterior, augmenten en 34 les denúncies interposades i es manté el nombre de renúncies, és a dir les dones que no continuen amb el procés judicial.

El dimecres 13 de novembre el Consell de les Dones del Baix Llobregat organitza la Jornada “Violència masclista, molt camí per fer. Anàlisi i reflexions de la realitat actual”, on expertes de primer nivell, com Inmaculada Montalban, magistrada i Vocal del Consejo General del Poder Judicial i presidenta de l’Observatorio contra la Violencia Doméstica y de Género, i Alba Alfageme, coordinadora de la Unitat de Suport i Atenció a les Víctimes dels Mossos d’Esquadra, analitzaran la situació actual de la violència masclista, fent especial atenció a la vessant jurídica.

Redacció / Foto: AC
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix