Sant Andreu subvenciona plusvàlues d'afectats per la crisi hipotecària

Molts ciutadans i ciutadanes, degut a la crisi econòmica que patim a nivell general, no poden fer front a les seves hipoteques i es veuen obligats a deixar el seu pis.

En molts casos, les entitats financeres realitzen el procediment de quedar-se l’habitatge hipotecat en pagament del deute hipotecari pendent en els procediments d’execució hipotecaria i de dació en pagament de deute.

Unanimitat

Per aquesta raó, el Ple de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha aprovat per unanimitat una moció presentada per l’Alcaldia que vol donar resposta a una problemàtica actual que pateixen moltes famílies.

I és que, un cop deixat el pis en pagament a l’entitat bancària, molts ciutadans, en clares dificultats econòmiques, es troben que han de pagar, segons marca la Llei, l’Impost sobre l’increment del Valor dels terrenys de naturalesa urbana; és a dir, la plusvàlua.

En definitiva, que deixen el pis en pagament i a més han de pagar la plusvàlua ja que és el transmitent d’un immoble urbà.

En molts casos detectats per l’Ajuntament, les persones no poden fer front a aquest despesa posterior.

Injustícia tributària

La moció presentada per l’alcaldia estableix que “tot i haver perdut la persona el seu habitatge habitual, esdevé obligada a satisfer un tribut addicional per un suposat increment de valor que en realitat ha sigut inexistent, per la qual cosa en aquestes circumstàncies, la liquidació de la plusvàlua suposa clarament un cas flagrant d’injustícia tributaria”.

La moció afegeix que“en la majoria dels casos, aquestes liquidacions seran objecte d’impagament, acumulació de recàrrecs interessos de demora, i acabaran molt probablement rebent la qualificació final de crèdit incobrable per insolvència del deutor, amb la qual cosa al efectuar aquestes liquidacions de plusvàlua, molt probablement l’administració municipal consignarà ingressos que mai es cobraran, a més d’incórrer en despeses de gestió respecte de deutes que esdevindran finalment incobrables”.

Davant aquest escenari, l’Ajuntament ha posat en marxa una mesura compensatòria per tal de no empitjorar la situació en que es troba la persona afectada.

En concret, l’Ajuntament, a través de la Junta de Govern, podrà atorgar, a proposta del departament de Serveis Socials municipal, i mentre l’Estat espanyol no acordi la modificació legislativa del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals (TRLHL), una subvenció que cobreixi l’import de la liquidació de plusvàlua, per als afectats que així ho sol·licitin, en els casos de dacions en pagament de deute i execucions hipotecàries.

D’aquesta manera, l’Ajuntament subvencionarà als ciutadans i ciutadanes afectats amb l’import que han de pagar en qualitat de plusvàlua.

Acreditar falta de recursos

En qualsevol cas, caldrà que es tracti de transmissions relacionades de forma directa amb la cancel·lació total o parcial d’un crèdit hipotecari que es troba en situació de greu impagament i que aquest impagament tingui per causa la incapacitat econòmica de la part deutora.

Per fer efectiva aquesta subvenció, caldrà acreditar la manca de recursos per fer front a la liquidació de plusvàlua, presentant al departament de Serveis Socials la documentació necessària.

Fonts municipals han precisat que aquest departament informarà a la Junta de Govern dels casos que necessiten aquesta important subvenció.

Redacció | Foto: Arxiu
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Vicco actuarà en concert al parc de la Fontsanta

Sant Joan Despí s’omple de màgia amb la Festa Major

S’ha programat prop de vuitanta activitats del 20 al 24 de juny
404

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix