Després de dotze mesos en el programa Nutriplato desenvolupat per l’Hospital Sant Joan de Déu va aconseguir que el 53% dels nens i nenes acabessin menjant verdura dues vegades al dia de manera regular, enfront del 32% que ho feia abans
Els nens i nenes, d'entre tres i 12 anys, que han participat en el Programa d'intervenció nutricional amb Nutriplato a l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, han adquirit millors hàbits alimentaris i augmentat considerablement el consum de fruites i verdures.
A més, el 44% dels quals van iniciar el programa amb sobrepès o obesitat van millorar el seu pes en relació amb l'alçada en finalitzar l'estudi, segons les dades de l'índex de massa corporal (IMC). Són algunes de les principals conclusions de l'informe final del seguiment dut a terme per l'hospital per a comprovar l'eficàcia de Nutriplato –desenvolupat pel centre hospitalari i Nestlé– en una mostra de 1.000 infants.
Segons les dades presentades, un dia abans del Dia Nacional de la Nutrició, l'índex de massa corporal (IMC) dels participants amb sobrepès o obesitat va disminuir ja des de la segona visita; una tendència que es va mantenir fins al final.
En concret, el 25% dels menors amb sobrepès van acabar les sessions amb un pes normal. Per la seva part, dels que van començar el programa amb obesitat, el 15% va passar a sobrepès i el 3% va aconseguir finalitzar el seguiment amb el pes adequat a la seva talla i edat (normo pes).
“En aquestes edats, és molt important donar eines per a fomentar uns bons hàbits alimentaris, com Nutriplato, i promoure un estil de vida saludable, que pugui ajudar a disminuir el risc d'aparició de sobrepès o obesitat, malalties cardiovasculars, diabetis, etc.”, destaca el Dr. Javier Martín de Carpi, cap del Servei de Gastroenterologia, Hepatología i Nutrició Pediàtrica de l'Hospital Sant Joan de Déu.
“Una de les dades més rellevants del programa és que hem observat que els nens amb sobrepès o obesitat que van millorar el pes en relació amb l'alçada, van disminuir el seu índex de massa greix alhora que van augmentar la massa muscular. És una bona notícia poder estudiar dades de composició corporal més enllà del pes i de la talla, ja que ens dona informació més completa de l'evolució dels nostres participants", remarca Mireia Termes, dietista-nutricionista del mateix servei.
El programa d'intervenció nutricional consisteix a fomentar l'ús de Nutriplato, una eina pràctica i senzilla -desenvolupada per Nestlé i el centre hospitalari- i inspirada en el Plat de Harvard. Nutriplato està adaptat a la dieta mediterrània i pensat per a la població infantil. Es tracta d'un plat de grandària real que, amb colors i divertides imatges, marca les proporcions adequades dels grups d'aliments que haurien de ser presents en els dos menjars principals del dia: el menjar i el sopar.
“Volíem contrastar científicament l'eficàcia del Mètode Nutriplato i ara podem confirmar, amb dades, que és una eina útil. El 66% dels menors necessitava millorar el patró alimentari o tenia una dieta de molt baixa qualitat a l'inici del programa. En acabar-ho, els resultats demostren l'eficàcia de Nutriplato, ja que els menors han millorat els seus hàbits i la qualitat de la seva dieta”, explica Laura González, responsable de Nutrició de Nestlé España.
El 35% dels participants va acabar el programa menjant dues racions al dia enfront del 27% que ho feia en la primera visita.
Ambaixador de la dieta mediterrània
Segons l'informe, al principi del programa, només el 32% dels participants menjava verdura de forma regular dues vegades al dia. En finalitzar-ho, més de la meitat dels infants (53%) ha adquirit o consolidat aquest bon hàbit.
“A més, hem observat que els infants amb sobrepès o obesitat que van millorar l'IMC en finalitzar el programa van presentar una major adherència al consum de verdures dues vegades al dia de manera regular, en relació amb la resta dels participants d'aquest grup. Sens dubte, l'excés de pes té un origen multifactorial, entre els quals es troba, entre altres, el nivell d'activitat física, el sedentarisme o la ingesta calòrica. En relació amb aquest últim punt, hem vist que, paral·lelament a la incorporació de més verdura en la dieta, la ingesta d'altres aliments de pitjor qualitat nutricional ha disminuït”, apunta Dámaris Martínez Chicano, dietista-nutricionista del Servei de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició de l’Hospital Sant Joan de Déu.
D'altra banda, també augmenta positivament el consum de fruita seca, llegums, cereals integrals i oli d'oliva verge o verge extra.
Com a contrapartida i encara que la ingesta de fruita millora −el 35% acaba el programa menjant dues racions al dia enfront del 27% que ho feia en la primera visita−, continua sent una assignatura pendent consumir les tres racions diàries de fruita tal com marquen les recomanacions. De fet, únicament el 7% dels participants aconsegueix aquest objectiu en finalitzar el programa.
Finalment, les dades mostren que l'adherència a la dieta mediterrània entre els participants majors de nou anys va ser inferior a la dels de menor d'edat. “Fomentar i adquirir uns bons hàbits alimentaris en edats primerenques és clau. En aquest sentit, és una satisfacció el treball que hem fet amb Nutriplato, ja que ajuda a establir les bases d'una alimentació saludable des dels primers anys de vida”, conclou la responsable de Nutrició de Nestlé Espanya, Laura González.
Redacció / Fotos: HSJD-Arxiu