Ofereix un entorn íntim i segur que posa la dona al centre, des d'un acompanyament respectuós que prima el procés fisiològic del part per sobre de l'intervencionisme i la medicalització
El Centre de Naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell ha reiniciat la seva activitat aquest 1 de maig i torna a oferir servei a les famílies que desitgen donar a llum de forma natural i en condicions similars a les d'un domicili. El conseller de Salut, Manel Balcells, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han visitat el centre aquest matí amb motiu de la seva reobertura i s'han reunit amb l'equip de professionals.
El Centre de Naixements va aturar temporalment la seva activitat el gener del 2023 per iniciar un període de reformulació del servei en el qual han participat tots els professionals implicats en el seguiment de l'embaràs, el part i el postpart. D'aquesta manera, les llevadores, juntament amb l'equip de ginecologia i obstetrícia, pediatria, i la resta de professionals que intervenen en el procés, han creat una nova Unitat Materno-Infantil per atendre de forma integral a les famílies que donen a llum a l'hospital, ja sigui a la sala de parts convencional o al Centre de Naixements. En la validació dels procediments i protocols d'aquesta nova Unitat han comptat amb el suport de BCNatal, el centre de medicina maternofetal i neonatal de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i l'Hospital Clínic.
Durant aquest període de reorganització, l'hospital ha continuat atenent els naixements a la seva sala de parts i ha incorporat més llevadores amb formació específica per atendre parts naturals. L'equip de la Unitat Materno-infantil compta actualment amb més de 50 professionals, entre ells 22 llevadores, a més de ginecòlegs i obstetres, pediatres i infermeres.
El Centre de Naixements ofereix un entorn íntim i segur que posa la dona i les seves decisions i necessitats al centre, des d'un acompanyament respectuós que prima el procés fisiològic del part per sobre de l'intervencionisme i la medicalització. El conseller Balcells ha celebrat que "la reobertura del centre és una molt bona notícia; els professionals han treballat intensament per fer-ho possible i seguir oferint un model d'atenció respectuós amb el part i amb les preferències de cada dona". Actualment, el sistema de salut públic de Catalunya compta amb dos centres de naixements, el de l'Hospital de Martorell i el de l'Hospital Germans Trias.
Per la seva banda, la consellera Verge ha destacat que la reobertura del centre forma part "del model d'atenció al part que posa les dones i les seves decisions al centre". "Garantir l'equitat territorial en el dret al part respectat vol dir posar els nostres cossos, la nostra sexualitat i la nostra reproducció al centre de les polítiques públiques, perquè el dret al propi cos és el més essencial de tots". El dret a tenir un part respectat està recollit en una de les línies de treball de l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius liderada des d’Igualtat i Feminismes.
Un centre pioner a Catalunya
El Centre de Naixements de l'Hospital de Martorell va obrir l'any 2017 inspirat en el model d'altres països europeus i es va convertir en el primer d'aquestes característiques a Catalunya.
A diferència d'una sala de parts naturals, el Centre de Naixements s'ubica fora del bloc obstètric i és un servei liderat per l'equip de llevadores, que són una figura cabdal en l'acompanyament a la salut sexual i reproductiva de les dones. Consta d'una habitació àmplia similar a la d'un domicili amb diferents espais i elements per treballar el procés del part: una banyera, un llit, unes lianes, una cadira de parts i llums regulables, entre d'altres.
D'aquesta manera, les famílies que desitgen un part natural disposen d'un entorn adequat a les seves necessitats que alhora garanteix la màxima seguretat en trobar-se en un entorn hospitalari.
El centre atén a totes les mares que desitgen donar a llum en aquest espai, sempre que compleixin uns criteris específics per garantir que el procés podrà desenvolupar-se correctament.
Redacció / Fotos: Departament de Salut