Les malalties de transmissió sexual es disparen en set anys

La clamídia i la gonorrea encapçalen la llista de les malalties de transmissió sexual que més creixen a l'SJD Hospital de Sant Boi

L’SJD Hospital de Sant Boi ha registrat un alarmant augment de les malalties de transmissió sexual (ITS) en els últims set anys. Els casos s'han duplicat, amb la clamídia i la gonorrea al capdavant. Aquesta tendència preocupant exigeix mesures urgents de prevenció i conscienciació. L'informe del servei de Malalties Infeccioses del centre sanitari baixllobregatí revela que els diagnòstics d’ITS van créixer de forma sostinguda entre 2017 i 2019, aconseguint la xifra més alta de casos aquest últim any. Després de la pandèmia de Covid-19, els casos van repuntar amb força, arribant a duplicar les xifres de 2017.

Gràfic ITS 2 1

b3a06fb356ce69720fad906560f82f653e3110cb

La prevenció, el control i l'atenció a les persones amb VIH i d'altres infeccions de transmissió sexual és la principal funció de la Unitat de VIH i altres ITS. Nascuda el 2016, aquesta unitat es va crear davant la necessitat d'oferir una atenció professionalitzada a les persones que tenien aquest tipus d'infeccions i anticipant-se a l'augment de casos previstos que es detectarien en els anys següents. Referent a la zona de la regió sanitària Barcelona Metropolitana Sud, la unitat, així com el servei de Malalties Infeccioses de l'SJD Hospital de Sant Boi, treballa en línia amb el Pla d'acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030 del Departament de Salut.

malalties trasmissio

El seu principal responsable, el Dr. Vicens Díaz de Brito, cap del servei de Malalties Infeccioses a l'SJD Hospital de Sant Boi, afirma que en els darrers anys han observat un augment de casos d'ITS, sobretot en relació amb les dues infeccions de transmissió sexual que destaca l'informe Vigilància epidemiològica de les infeccions de transmissió sexual a Espanya, 2022, la gonorrea i la clamídia. La influència de la pandèmia de Covid-19 va fer disminuir els casos durant els anys 2020 i 2021, però les últimes dades indiquen un augment de diagnòstics que s'apropa a les xifres de 2019, especialment de clamídia i gonorrea, però també de sífilis. Tot indica que durant l'any 2024 s'assoliran els mateixos nivells que fa set anys.

La clamídia i la gonorrea, les més diagnosticades

Les malalties de transmissió sexual com la gonorrea i la clamídia, d'origen bacterià, que es poden transmetre sense saber-ho perquè poden cursar sense símptomes evidents. És el mateix cas del VIH o la sífilis, pel que, des de l'SJD Hospital de Sant Boi s'aconsella fer un seguiment habitual en un centre d'ITS o a l'ambulatori si es mantenen relacions sexuals de risc, per tal de detectar a temps qualsevol infecció, minimitzant així les conseqüències i els contagis.

ETS

El Dr. Díaz de Brito apunta la sensació d'immunitat dels joves, els canvis conductuals i la vergonya a parlar sobre sexe, com els motius de creixement de les ITS. "El jovent coneix les infeccions de transmissió sexual i sap les possibles conseqüències de mantenir pràctiques sexuals de risc, però no tenen por, creuen que a ells no els hi passarà, i només cal veure l'augment de diagnòstics per saber que és molt més habitual del que ens pensem", afirma. A més, els menors d'edat es troben amb l'inconvenient d'haver-ho de comunicar als pares, ja que fins als 16 anys no s'assoleix la 'majoria d'edat sanitària', l'edat en la qual ja poden visitar-se a un centre sanitari sense l'acompanyament dels tutors legals.

Redacció / Fotos: Arxiu-SJD HSB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
215

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix