El sobrecost per fer el Trambaix va ser de gairebé el 50%

La Sindicatura de Comptes afirma que les obres van ser finançades per l’ATM i no per les empreses adjudicatàries "mitjançant els ingressos procedents dels usuaris i resultants de l'explotació" del servei “on s’observa que no hi ha transmissió de risc de construcció”

La Sindicatura de Comptes ha detectat un sobrecost del 49,79% en les obres de construcció del Trambaix i del 35,05% en les del Trambesòs, respecte al cost inicial previst, segons informa Europa Press. Ho ha indicat en l'informe relatiu a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i el sistema tramviari de l'exercici 2021, que ha fet públic aquest dimecres. L'entitat assenyala que, per a la construcció del Trambaix, el contracte inicial preveia un import de 217,3 milions d'euros, mentre que el cost total va ser de 325,5 milions, i que en el Trambesòs el pressupost inicial era de 205 milions i el cost final va ser de 276,9 milions.

P070518072 bona

Ha assenyalat que aquests increments "per si mateix suposen una modificació essencial dels contractes inicials", ja que els canvis van posar de manifest modificacions significatives en el traçat, la incorporació d'obres no previstes o la prolongació de parades. Per tot això, la Sindicatura assenyala que "es troba a faltar un major rigor i una major previsió en les fases de planificació i redacció de projecte" i demana una millora en aquestes fases.

Trambaixcornella

Finançament

La Sindicatura de Comptes, segons Europa Press, també ha observat que les obres van ser finançades per l’ATM i no per les empreses adjudicatàries "mitjançant els ingressos procedents dels usuaris i resultants de l'explotació" del servei. Per això, ha afirmat que malgrat els termes dels contractes i tenint en compte l'execució efectiva i el finançament de les inversions "s'observa que no hi ha transmissió de risc de construcció."

Captura de pantalla 2023 11 29 a las 15.57.59

D’altra banda, ha assegurat que el sistema de contraprestació "cobreix amb escreix" les despeses d'operació de les adjudicatàries. "Hauria de plantejar-se, a més, si aquest sistema tan garantista per a l'empresa adjudicatària" que li permet aconseguir marges i beneficis, i que disminueix i, textualment, gairebé anul·la qualsevol risc que pugui assumir, és el model adequat per a aquesta mena d'obres.

Redacció / Fotos: TRAM-Bernat Borràs

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
208

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix