Les dones estrangeres ocupades al Baix Llobregat eren el 8,2% el 2021

En total sumaven 14.010 persones on l’edat mitjana era de 40 anys i el lloc de naixement més comú era l’Amèrica del Sud, seguit de la Unió Europea i Àfrica

L’Observatori Comarcal ha publicat per primera vegada la nota de dones ocupades estrangeres al Baix Llobregat 2021. El Cens de Població i Habitatge 2021 de l’INE ha propiciat posar llum a les característiques dels ocupats, ja que gràcies a la seva nova metodologia, basada en informació de registre, podem identificar col·lectius amb dades de les quals abans no disposàvem. Així, el cens a partir dels registres de l’INSS permet perfilar les principals característiques dels ocupats de més d’onze anys. Tanmateix, permet explorar dades amb detall municipal i inframunicipal, requisit indispensable per a comprendre la realitat de la comarca.

auria 6220 1

La situació laboral de les dones ocupades estrangeres ha estat fins ara una gran incògnita, ja que no disposàvem de les dades necessàries per a la seuva anàlisi. Aquesta nota confirma el que ja sospitàvem, les dones ocupades estrangeres tenen una doble penalització: per ser dones i per ser estrangeres. Així s’ha identificat el perfil sociodemogràfic i ocupacional de les dones estrangeres ocupades a partir de les dades del cens i l’hem complementat amb dades d’atur i contractació proporcionades per l’Observatori del Treball i Model Productiu. Tanmateix, s’ha de tenir en compte que tant les dades del cens (1 de gener de 2021) com les dades d’atur i contractació (desembre 2020 i any 2020) estan marcades per l’impacte del la Covid-19. A més a més, només es tenen en compte les dades que consten en l’economia formal, és a dir, totes aquelles dades de l’economia informal no queden recollides en aquest informe.

marroquins

Els principals destacats que podem extreure de la nota són:

  • 14.010 dones estrangeres ocupades al Baix Llobregat l’any 2021.
  • Un 8,2% de les dones ocupades són estrangeres.
  • El 39,7% de les dones estrangeres (d’entre 16-64 anys) estan ocupades, el que suposa un 26,9% menys que les dones espanyoles.
  • L’edat mitjana de les dones ocupades estrangeres és de 40 anys. Són quatre anys més joves que les seves homònimes espanyoles.
  • Tot i que el nivell d’educació més comú entre de les dones ocupades estrangeres és el superior (42,3%) aquest és un 12,8% inferior que entre les espanyoles. En canvi, en els nivells educatius més baixos, educació primària, hi ha un 8,3% més d’estrangeres ocupades que d’espanyoles.
  • El lloc de naixement més comú és l’Amèrica del Sud (34,4%) seguit de la Unió Europea (25,2%) i l’Àfrica (10,5%).
  • Més de la meitat de les dones ocupades estrangeres (53,7%) va arribar al Baix Llobregat entre 2001 i 2010.
  • El 35% de les estrangeres estan ocupades en el comerç o l’hostaleria. Els sectors amb més diferencial respecte les espanyoles són hostaleria (+10,1%) i activitats de les llars (+10,4%).
  • A l’administració pública (-5,6%) i les activitats sanitàries (-5,6%) és on més dècifit de treballadores estrangeres hi ha si les comparem amb les nacionals.
  • Dues ocupacions agrupen a més del 60% de les dones estrangeres: treballadores de la restauració, personals i venedores (32,1%) i Ocupacions elementals (30,4%). En ambdues categories hi ha un gran diferencial amb les espanyoles amb un 7,9% i un 18,3% més.
  • Més de la meitat de dones estrangeres són assalariades fixes o indefinides (58,9%).
  • Un 25,9% de dones estrangeres són assalariades temporals, un 7,8% més que les espanyoles. Per tant, hi ha més temporalitat entre les dones estrangeres ocupades.
  • La taxa d’atur de les dones estrangeres era del 23,2% el mes de desembre de 2020. Això suposa un 9,8% més respecte a les dones espanyoles i un 7,5% més que els homes estrangers.
  • Les dones estrangeres s’enfronten a una doble discriminació en el mercat de treball: pel fet de ser dones i pel fet de ser estrangeres.
  • Un 42,3% de les aturades estrangeres fa més de 12 mesos que estan en situació d’atur. Aquesta xifra és inferior a les homònimes espanyoles (-6,9%) però superior als homes estrangeres (+11,9%).
  • Durant l’any 2020 es van registrar 16.766 contractes signats per dones estrangeres.
  • La taxa de temporalitat contractual de les dones estrangeres va ser del 83,8%. Aquesta xifra és 4,9 punts percentuals inferior a la de les espanyoles.

Redacció / Fotos: Arxiu-BTV

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
511

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix