Primer centre de nit per a gent gran dependent i amb d’Alzheimer a Pallejà

Aquest servei serà pioner a Catalunya amb la col·laboració conjunta de la Fundació Ana Ribot i Grup Efebé

El concepte de centre de nit passa per ser un espai d'atenció nocturna que dona assistència puntual i especialitzada a persones que per malaltia, soledat o dependència no poden pernoctar soles. Si bé els centres de nit, són un servei inclòs en la cartera de serveis socials de la Generalitat a Catalunya en aquest moment no hi ha cap entitat que ofereixi aquest servei que permet a les persones grans amb algun grau de dependència (física, psíquica o social) dormir durant uns dies o unes setmanes en un centre especialitzat i monitoritzats per professionals en dependència física i cognitiva. Tanmateix, això serà una realitat ben aviat gràcies a una iniciativa conjunta entre Grup Efebé, empresa especialitzada en disseny, adequació i manteniment d'espais, i la Fundació Ana Ribot, que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones grans amb dependència, especialment malalts d'Alzheimer, i també en els seus familiars i cuidadors. 

Captura de pantalla 2023 05 19 a las 17.47.46

Projecte de transformació

La construcció d'aquest nou equipament és la primera part del projecte de transformació de la seu de la Fundació Anna Ribot a Pallejà. La seu és un edifici de 1.600m2, construït el 1877 i reformat als anys cinquanta del segle passat i que va ser donat a la Fundació el 2018. El projecte,  incorporarà en els seus actuals serveis de centre de dia d'altres, a més del primer centre de nit de Catalunya, com apartaments sèniors, per fomentar la intimitat i la independència de les persones autònomes. 

Tal com assenyala Àngels Saldaña, directora de la Fundació Ana Ribot, "el descans durant la nit és molt important per la salut tant dels malalts com de les persones que en tenen cura. Poder oferir aquest servei de forma puntual, durant l'any, permetrà a aquestes persones mantenir una millor qualitat de vida".  Saldaña també ha afegit que "l'adaptació i flexibilitat en la cobertura de les necessitats que presenta aquest col·lectiu és la millor manera d'acompanyar-los en el seu dia a dia."

Habitacion CentredeNit FundacióAnaRibot 3

El centre de nit de la Fundació Ana Ribot tindrà cabuda per fins a 10 usuaris (residents a Pallejà o d'altes municipis del Baix Llobregat) i que estaran acompanyats en tot moment per especialistes. També vol acomplir un dels objectius de l'entitat, que passa per l'envelliment actiu apostant per les activitats que promocionen l'estimulació física i mental.  "Per aconseguir això, no podem oblidar al familiar i cuidadora principal si ella està bé podrà cuidar de forma més òptima al seu familiar", apunta la directora de la Fundació Ana Ribot. 

Uns nous espais

Els nous espais dels quals gaudiran els usuaris (centre de dia, centre de nit, apartaments sèniors i un espai de cohousing) dissenyats per Grup Efebé estan pensats per empoderar a la persona gran i que sigui ella la que decideix què necessita, què vol fer, on vol estar i poder participar. 

En aquest aspecte, per Anna Fornt, directora de Grup Efebé "aquest projecte millora el centre actual, oferint un respir a les famílies cuidadores de les persones que ja no són autònomes. És un projecte que posa les persones al centre de qualsevol decisió."

EUq121CUEAEJy5V

La participació dels Voluntaris

Els voluntaris són una peça indispensable a la Fundació Ana Ribot, i el nou projecte contempla des del seu inici un espai pensat per ells perquè es puguin organitzar i gestionar de forma autònoma. Doncs, els espais de la Fundació serviran per poder dinamitzar els grups de voluntaris per atendre tant activitats específiques o sortides dels usuaris del centre de dia, com activitats organitzades específicament per la gent gran de Pallejà. 

Redacció / Fotos: FAR

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
107

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix