Sant Vicenç dels Horts inaugura l’Espai Josep Lladonosa

Neix amb la voluntat de ser l’epicentre de la divulgació de la gastronomia de casa nostra, gràcies al fons material que el mestre cuiner ha llegat a la ciutat

L’obra del mestre de mestres, el cuiner Josep Lladonosa, ja compta amb un espai permanent de divulgació i exposició. El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, va inaugurar ahir al matí l’Espai d’Interpretació de la Cuina Catalana–Espai Josep Lladonosa, dins del nou Casal Cultural i Cívic Virgínia Amposta, en un acte que també va comptar amb l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, i el mateix Josep Lladonosa, entre altres autoritats. Es tracta d’un equipament expositiu i d’activitat al voltant de la cuina catalana, a partir de l’obra que ha llegat a la ciutat el cap de cuina, qui ostenta la Creu de Sant Jordi i el Premio Nacional de Gastronomía.

FnAEkW9WIAMW2G0

FnAEnyvWIAM7ezk

La Mostra Internacional L’Espai Lladonosa consta d’una àrea d’exposició permanent, i d’una aula de cuina on es realitzaran activitats gastronòmiques que tenen com a eix la cuina tradicional catalana i les aportacions que hi ha fet el xef Lladonosa. L’àrea d’exposició permanent s’organitzarà en dos àmbits. Una part estarà dedicada a explicar la identitat, les eines i els orígens de la cuina catalana i té un caràcter interactiu i tecnològic amb audiovisual i pantalles tàctils. A continuació el visitant trobarà una part més escenogràfica, i centrada en explicar la vida i obra d'en Josep Lladonosa i en mostrar el seu llegat.

FnAEo9dX0AkjA1n

La inauguració de l’Espai es va fer en el marc de la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts, un esdeveniment on el xef sempre té un paper rellevant. Precisament l’alcalde va emfatitzar la figura de Lladonosa en el seu discurs: “Sant Vicenç dels Horts guanya avui un espai expositiu que combina el valuosíssim llegat del cuiner de cuiners amb una zona dedicada a la formació i a activitats de divulgació gastronòmiques”. I va afegir: A Sant Vicenç dels Horts tenim la immensa sort i el gran orgull de tenir un producte de proximitat com el del Parc Agrari del Baix Llobregat. És un gran magatzem agrícola, sostenible i de primeríssima qualitat, pel qual apostem i en collim tot el seu potencial.”

FnAEgxdWQAIjF0W

Per la seva banda, el ministre Miquel Iceta va destacar la tasca del mestre Lladonosa com a “tot un art” i es va referir a la seva figura com a “tresor nacional vivent”, fent servir la denominació d’origen japonès amb què es valoren els bens culturals intangibles destacats: “És un reconeixement als artesans que són capaços de crear escola i que deixen una petja a la societat”. A més, va afegir que “cuiners bons tenim molts, afortunadament, però cuiners bons i que hagin escrit llibres, que hagin creat escola i que s’hagin compromès amb un projecte per associar una ciutat, una comarca, amb una cultura gastronòmica d’altíssima qualitat, això ho fan figures com el mestre Josep Lladonosa.”

El mestre de mestres

Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, Segrià, 1938) és un reconegut cap de cuina català que ha donat a Sant Vicenç dels Horts gran part del seu fons documental i un recull d'estris de cuina, entre altres materials. Lladonosa es va formar en la cuina francesa, i ha treballat en diferents restaurants a França, Suïssa (com el Gran Hotel Nacional) i en un gran nombre d'establiments de casa nostra, com per exemple el Majestic, Ca l'Isidre, Abeurador, Cosmos o el Restaurant 7 Portes, a Barcelona, del qual fou cap de cuina entre el 1991 i el 2003.

llado

El 1976 obrí a Barcelona un restaurant propi, Les Quatre Barres. Fou un dels primers professors de l’escola de cuina Arnadi, que posteriorment canviaria el nom per Hofmann el 1983. Ha fet una gran tasca de recerca sobre la cultura del menjar a Catalunya, documentada des de l'edat mitjana (com en el Llibre de Sent Soví), i ha escrit nombrosos llibres de cuina de divulgació, alguns dels quals han estat traduïts al francès i a l'anglès.

El 1980 va rebre el Premio Nacional de Gastronomía, i la Medalla del Mèrit Gastronòmic de la Federació Catalana d’Associacions Professionals. El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi.  Actualment, continua divulgant els secrets de la cuina tradicional catalana i imparteix formacions diverses a professionals i públic no especialitzat.

Inauguració Espai Lladonosa 2

L’Espai Lladonosa consta d’una aula de cuina on es programaran, de manera sistemàtica al llarg de l’any, activitats de formació en l’àmbit gastronòmic relacionades amb la cuina tradicional catalana i les aportacions i actualitzacions que ha fet el xef Josep Lladonosa. Hi haurà activitats destinades a les persones professionals de la cuina i activitats destinades al públic en general.

Els cursos s'impartiran preferentment els dimecres de 18.30 a 20.30 h. Per inscriure’s a les activitats caldrà enviar un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o trucar al 93 680 71 00.

Redacció / Fotos: AJ. Sant Vicenç dels Horts

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
162

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix