Més de 700 alumnes no van fer el cicle de grau mitjà desitjat a Cornellà

CCOO presenta un informe sobre el dèficit d'oferta en Formació Professional al municipi baixllobregatí

L'inici de curs escolar 2021-22 serà recordat per haver deixat 29.722 alumnes a Catalunya sense plaça per poder cursar estudis d'FP. 707 places sol·licitades a la Cornellà de Llobregat no van poder ser assignades.

Pel que fa a la relació entre l'oferta i la demanda, aproximadament un 80% de l'alumnat no va ser assignat respecte les seves sol·licituds a sistemes microinformàtics i xarxes, laboratori clínic i biomèdic, i anatomia patològica i citodiagnòstic. 787 de les 1.318 places sol·licitades als Cicles Formatius de Grau Mitjà de mantins no van poder ser assignades a l'opció desitjada (59,7%).

fp cornella 2

Només un 25,6% de l'alumnat estudia al municipi, mentre que un 37,6% es desplaça a Barcelona i un 37,8% a altres municipis. Això suposa que només un de cada quatre alumnes poden estudiar un cicle a Cornellà de Llobregat. Els efectes d'aquesta escassetat de places provoca mobilitat a altres territoris, amb l’increment de la despesa econòmica per formar-se o, fins i tot, l'exclusió del sistema educatiu públic. 

“Des de CCOO entenem que aquesta situació vulnera el dret bàsic a l'educació i la formació de les persones, i que evidencia la falta de planificació i de previsió del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya a l'hora de programar l'oferta amb suficients places. S'ha de garantir la creació de places públiques per frenar l'expulsió del sistema a milers de joves. Així mateix, s'han de regular mesures per a evitar qualsevol discriminació”, explica el sindicat.

fp cornella 3

Per a CCOO, aquestes xifres precipiten l'abandonament escolar prematur perquè no es garanteix l'orientació i l'acompanyament de l'alumnat des de les etapes obligatòries, abans i durant la seva formació professional.

En un marc on la formació professional encapçala les demandes del mercat laboral, el Departament d'Educació no està a l'altura de la realitat social, i per això des de CCOO es proposa:

  • Una major oferta de places públiques al Baix Llobregat, i especialment a la ciutat de Cornellà
 
  • Incrementar el nombre i la varietat de cicles a més municipis perquè l'alumnat de la ciutat de 15 a 19 anys tingui l'oportunitat de cursar, després de l'ESO, un cicle de grau mitjà a la seva localitat
 
  • Augmentar el nombre de places dels Cicles de Grau Mitjà de matí
 

“És fonamental executar mecanismes que garanteixin la millora del sistema i potenciar-lo i valorar-lo en el marc del Consell de la Formació Professional del Baix Llobregat, com a òrgan de concertació social de les administracions públiques implicades, els principals agents socials i econòmics, i la comunitat educativa de la comarca”, considera CCOO.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
165

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix