Cornellà posa en marxa un servei de ‘serenos’ per a les nits

Segons l’alcalde, Antonio Balmón, explica que “donarà servei als barris de la Gavarra i Sant Ildefons, on es concentra la majoria de la població”

Avui s’ha presentat el nou servei per a les nits cornellanenques, similar al que ja funciona a Santa Coloma de Gramenet. L’Ajuntament de Cornellà ha posat en marxa el nou Servei d’Observació Nocturna (SON). Un projecte social d’ocupació a mig camí entre els educadors cívics i la tradicional figura dels serenos del segle passat, que operen pels carrers del municipi baixllobregatí. La iniciativa és pionera al Baix Llobregat.

L’objectiu del servei és vetllar per la tranquil·litat, millorar la sensació de seguretat i la confiança ciutadana als carrers de dos barris com la Gavarra i Sant Ildefons, especialment des d’una mirada amb perspectiva de gènere pel que fa als recursos de protecció que la ciutat desplega a l’espai públic, pensant en la població femenina, sobretot en horari nocturn. El pressupost per aquest nou servei és de 260.000 euros (una part procedent del SOC).

IMG 2625

En la seva intervenció, Segundo Poblador, inspector en cap de la Guàrdia Urbana, ha explicat que “volem vetllar per la tranquil·litat de la ciutadania. Són persones sense experiència en l’àmbit de la seguretat, però han estat formades amb una funció clara. Tindran la seva seu al Centre Cívic de Sant Ildefons.”

IMG 2633

D’altra banda, l’alcalde de la ciutat, Antonio Balmón, ha negat que hi hagi inseguretat a les nits a la ciutat, tot i que diferent percepció que té actualment la ciutadania. “El 95% dels incidents que hi ha al nostre municipi es produeixen en l’àmbit privat i, per tant, no tenim problemes de seguretat als nostres carrers”.  El batlle confessa que “hi ha zones ‘fosques’ a la ciutat, on resideix gran part de la nostra població com són els barris de Gavarra i Sant Ildefons, i és allà on actuaran els nous serenos”. Balmón es va mostrar contundent quan diu que “no tolerarem que l’espai públic es degradi” i afegeix que “les nostres polítiques de seguretat creixen i ocupen part de la nostra agenda pública, sobretot amb el tema de la seguretat de la dona. La societat necessita confiança i el consistori vol ser útil i rigorós. Volem anticipar-nos als problemes que puguin generar la seguretat de la ciutadania per evitar una situació que, després, no podrem governar. Volem donar un missatge d’enfortiment per continuar avançant.”

IMG 2618

serenos 6

Set persones

L’equip de serenos està format per set persones, quatre homes i tres dones, majors de 45 anys en situació d’atur, que han estat contractats per un any a través d’un pla d’ocupació local i han rebut formació específica en termes de mediació, civisme i comunicació.  El servei està sota la supervisió del departament de Protecció Civil, en estreta coordinació amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, a qui hauran de comunicar qualsevol incidència vinculada amb la seguretat, els serveis de via pública i de neteja.

serenos 2

serenos 3

Els serenos recorreran els carrers dels dos barris -en una primera fase- a peu i per parelles, en diversos torns, de dilluns a diumenge, en horari de 23 a 6 hores. Se’ls ha dotat d’una indumentària fàcilment identificable, adaptada a les condicions climatològiques de cada estació, i sobretot un calçat còmode i unes armilles reflectants de color taronja que porten un logo molt visible amb un mussol, la paraula SERENOS i el nom del servei.

Què faran?

Les característiques del servei, entre altres, són l’observació nocturna de la ciutat, el caràcter social i de coordinació operativa amb els serveis de via pública (enllumenat, neteja i incidències a la via pública), així com amb els cossos de seguretat i d’emergències.

Gener22 19847

Entre les taques a realitzar hi ha:

  • Inspeccionar l’estat del mobiliari urbà, parcs i jardins, l’enllumenat, els vehicles estacionats, i l’estat general dels edificis i dels comerços per detectar que estiguin ben tancats i sense desperfectes
 
  • Advertir de la presència de persones sense llar dormint al carrer, especialment en època de fred
 
  • Anotar els punts d’abandonament de mobles i andròmines
 
  • Acompanyar puntualment a persones fins al portal de casa seva, com pot ser gent gran que es pugui trobar desorientada, amb mobilitat reduïda o amb discapacitat, o aquelles persones que precisin sortir a la nit per anar a treballar, a farmàcies de guàrdia, etc.
 

En cap cas substituiran els cossos de seguretat, no poden intervenir directament en situacions relacionades amb possibles activitats delictives, ni en situacions d’emergència. En aquests casos trucaran al 112 o directament a la policia local o als Mossos d’Esquadra.

serenos 5

També desenvoluparan tasques d’orientació, d’acompanyament puntual i d’atenció per a aquelles persones que ho necessitin i en facin una sol·licitud prèvia, sempre dins dels barris esmentats, al departament de Protecció Civil.

Redacció / Fotos: LPdB-Aj. Cornellà

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix