L’AMB impulsa tres nous centres de ciclologística a la comarca

Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Joan Despí han optat a la subvenció de l’AMB per crear un servei municipal de distribució de mercaderies sostenible en bicicleta

L’AMB impulsarà la creació de sis centres de ciclologística a la metròpolis de Barcelona per potenciar una distribució de mercaderies d’últim quilòmetre en modes sostenibles, com per exemple en bicicleta i tricicles de càrrega. Concretament, aquestes serveis s’implementaran a sis municipis de la metròpolis: Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet. I es farà gràcies a la primera subvenció que l’AMB va treure, la tardor del 2020, per promoure el repartiment de mercaderies d’últim quilòmetre en bicicletes o tricicles de càrrega a la metròpolis de Barcelona, i a la qual els municipis han optat per concurrència competitiva.

20201015 135115

“La distribució urbana de mercaderies no pot quedar fora de la transformació que està tenint la mobilitat. El sector de la logística n’és una de les peces clau. Entre tots els actors implicats, públics i privats, hem d’aconseguir fer-la més sostenible, i això passa per transformar la flota i les seves bases d’operacions. És a dir, vehicles i infraestructura, que és el que estem facilitant amb aquesta subvenció de l’AMB”, explica el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda“L'increment de la concentració demogràfica a l'entorn metropolità, de viatges urbans i de lliuraments derivats del comerç electrònic han provocat un augment del trànsit de mercaderies als nuclis metropolitans”, recorda Poveda. 

20201015 131909

Projectes concrets i subvencions per municipis

En total, aquests sis projectes requereixen una subvenció de 509.474,70 €, un import que no supera la dotació pressupostària de la convocatòria 2021 de l’AMB, que ascendia a 600.000,00 €. La diferència i l’import restant es dedicaran a cobrir necessitats comunes d’aquests sis municipis o, en cas que no existeixin, a una segona convocatòria. 

Els projectes concrets, per a cada municipi metropolità, són els següents:

  • Cornellà de Llobregat: per potenciar el comerç local i de proximitat, l’Ajuntament preveu un servei gratuït de repartiment de petita paqueteria a domicili sostenible amb personal en situació d’atur. L’equip del nou servei municipal estarà integrat, d’entrada, per quatre persones: tres repartidors i un administratiu, per atendre i gestionar les comandes. La previsió inicial és començar amb quatre tricicles de càrrega. En una segona fase, el servei s’ampliarà als diferents operadors que necessitin accedir a les zones de baixes emissions de la ciutat. El local escollit com a centre operatiu és una planta baixa situada a l’avinguda Línia Elèctrica 23-25, entre els barris de Gavarra i Sant Ildefons.
  • Esplugues de Llobregat: per potenciar el comerç local, l’Ajuntament pretén crear una plataforma de ciclologística en dues fases. En la primera fase, preveu l’operació de serveis porta a porta, centrada en la distribució dels mercats municipals a particulars, amb tres vehicles i a través d’Asproseat-PROA, una fundació formada per entitats socials. Una vegada consolidat aquest servei, preveu una segona fase, amb dues microplataformes instal·lades als mercats municipals d’Esplugues (Mercat de Can Vidalet i Mercat de La Plana) i un servei de distribució d’últim quilòmetre en col·laboració amb operadors logístics convencionals.

uuid.32a9b566 13b4 4aa8 89da fcff3129834e ar.4x3

  • Sant Joan Despí: l’Ajuntament preveu l’adquisició de dos tricicles elèctrics de càrrega, per als quals s'està estudiant la viabilitat de diferents usos, com ara portar missatgeria dels serveis municipals o transportar aliments i menjars preparats. Aquesta darrera funció passaria per transformar l’actual servei de repartiment de menjars a domicili per a la gent gran o el servei dels mercats municipals per portar la compra a domicili, especialment a persones amb poca mobilitat.  Altres possibles serveis que podrien oferir: préstec interbibliotecari, servei de brigada i servei de ciclominideixalleria mòbil. A banda, el projecte inclouria un espai estil hub per a estacionament, adequat per a la recàrrega i per a petites reparacions: inflar rodes, ajustar frens, etc.

Aquestes actuacions rebran, per part de l’AMB, el 90% del pressupost d'execució del projecte (IVA inclòs) i fins a un màxim de 100.000 € per ajuntament. També són compatibles amb qualsevol altra línia pública o privada de finançament procedent d'una altra administració o entitat pública o privada estatal, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix