El projecte Stolpersteine serà una realitat ben aviat a Esparreguera

La vila baixllobregatina ja està a la llista d’espera de municipis per obtenir les llambordes que reten homenatge a les víctimes de l’holocaust nazi

Esparreguera dona un pas més per participar en el projecte Stolpersteine. Des que es va aprovar, ja fa un temps, una moció de la CUP per adherir-se a aquesta iniciativa, el municipi s’apropa cada vegada més a fer realitat l’obtenció de les llambordes que reten homenatge a les víctimes de l’holocaust nazi. Cal recordar que la població s’han localitzat cinc víctimes, mitjançant una tasca duta a terme des de l’Arxiu Municipal i membres del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

stolpersteine hamburg

En els camps de concentració nazis varen morir un total de 3.839 catalans, 1.582 d’ells de la comarca del Baix Llobregat, sent Esparreguera una de les viles on hi va haver més víctimes. Mariona Masferrer, regidora de la Memòria Històrica de l’ajuntament d’Esparreguera, destaca que “en el nostre treball de recerca ens hem limitat a les persones que van morir en camps de concentració i hem pogut identificar fins a cinc esparreguerins, Salvador Bartolomé Gajón, Manuel Bosch Guixà, Lluís Iglesias Hinojosa, Manuel Julià Amer i Peré Munné González, tots ells morts al complex del camp de concentració de Mauthausen”. Les cinc víctimes eren homes residents a Esparreguera, encara que dos d’ells havien nascut a altres poblacions. Tota la documentació s’ha trobat a l’Arxiu municipal.

esparreguera38781

L’Ajuntament d’Esparreguera ja està inscrit per afegir-se a aquest projecte, que impulsa a Catalunya el Memorial Democràtic. En principi, aquest projecte de l’artista alemany Gunter Demnig estava pensat per ubicar les llambordes davant les portes on varen residir les víctimes, però algunes poblacions catalanes han optat per altres solucions, com per instal·lar-les totes juntes a un mateix espai públic.

Diferències
El grup municipal de la CUP, lamenta que només s’hagi tingut en compte les cinc persones que varen morir als camps d’extermini. A més, segons fonts municipals, la CUP considera que les llambordes s’han de situar davant del darrer domicili de les víctimes, com preveu la idea original i refusen la possibilitat d’agrupar-les totes juntes en un únic indret.

Redacció / Fotos: Aj. Esparreguera

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix