L’art ajuda als malalts mentals a “mobilitzar els seus sentiments”

Un psiquiatra del Hospital La Paz de Madrid obre unes jornades sobre salut mental a Sant Boi de Llobregat

La conferència del doctor Manuel Desviat, psiquiatra del Servicio de Salud Mental Tetuán del Hospital Universitario La Paz de Madrid, ha inaugurat les Jornades Interseccions de Salut Mental i Cultura per la Inclusió.

La jornada de divulgació de salut mental, organitzat per l’Ajuntament, s’ha celebrat durant aquest dimecres a l’equipament municipal de Can Massallera.

L’acte ha comptat amb la presència d’un reputat expert en la matèria, Manuel Desviat, qui ha manifestat que "l’expressió artística pot ajudar als pacients a mobilitzar els seus sentiments”.

Segons el psiquiatra de l’Hospital La Paz,  i ha destacat que “existeix un treball terapèutic” a desenvolupar en aquest capítol.

Augment de depressions i altres trastorns mentals per la crisi

Fonts d’alcaldia han descrit la trobada en torn a la salut mental com “una experiència professional per contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen algun tipus de trastorn psicològic o psiquiàtric”.

Els tres anys consecutius de crisi econòmica, l’atur, les baixes espectatives laborals i les retallades socials han fet augmentar el nombre de patologies diagnosticades, segons han assegurat els experts, qui no han pogut cuantificar aquesta realitat.

Sant Boi, sempre a la ‘pole position’ de  la salut mental

‘Interseccions. Jornades de Salut Mental i Cultura per la Inclusió’ és un pas més dins l’aposta ferma de Sant Boi de Llobregat en la lluita contra les malalties relacionades amb la salut mental i contra l’estigma relacionat amb aquestes patologies.

Sant Boi treballa des de fa anys contra els estigmes que encara pateixen en la societat contemporània les persones amb malalties mentals.

A la conferència s’hi exposen “diverses bones pràctiques, entre les quals està la del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu i del CASM Benito Menni, institucions que també han promogut la jornada”, han completat les citades fonts.

Dret universal d’accés a la cultura

Interseccions pretén contribuir “al fet que professionals de diferents àmbits impulsin projectes que permetin millorar l'accés a la cultura de les persones diagnosticades amb problemes de salut mental i lluitar contra el seu estigma”.

L'Ajuntament ha arribat a la reflexió que “incorporar activitats relacionades amb la cultura i l'art en l'àmbit de la salut, i específicament de la salut mental, dóna com a resultat la millora dels serveis assistencials i terapèutics amb l'objectiu de contribuir a la qualitat de vida dels i les pacients”, segons han explicat des d’Alcaldia.

L'alcalde Jaume Bosch ha dit que "tothom ha de tenir dret a accedir a la cultura. Els malalts mentals també".

Contra l’estigma relacionat amb les malalties mentals

Una de les formes d’ajudar a combatre l’estigma és a través de la cultura.

Un exemple és l'exposició "Silencis forçats", que es va poder visitar a Can Torrents la primavera de 2010, segons han comentat fonts municipals.

“Es tracta d'una coproducció de la Diputació de Barcelona i els museus de Sant Boi, Martorell i Santa Coloma de Gramanet que tenia per objectiu donar a conèixer la vida i el tracte que han rebut al llarg de la història les persones amb trastorns mentals”, han afegit.

 Text:     Héctor Marín   Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.    |   Foto:   Arxiu Servei de Premsa Ajuntament de Sant Boi de Llobregat
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
160

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix