
La conferència del doctor Manuel Desviat, psiquiatra del Servicio de Salud Mental Tetuán del Hospital Universitario La Paz de Madrid, ha inaugurat les Jornades Interseccions de Salut Mental i Cultura per la Inclusió.
La jornada de divulgació de salut mental, organitzat per l’Ajuntament, s’ha celebrat durant aquest dimecres a l’equipament municipal de Can Massallera.
L’acte ha comptat amb la presència d’un reputat expert en la matèria, Manuel Desviat, qui ha manifestat que "l’expressió artística pot ajudar als pacients a mobilitzar els seus sentiments”.
Segons el psiquiatra de l’Hospital La Paz, i ha destacat que “existeix un treball terapèutic” a desenvolupar en aquest capítol.
Augment de depressions i altres trastorns mentals per la crisi
Fonts d’alcaldia han descrit la trobada en torn a la salut mental com “una experiència professional per contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen algun tipus de trastorn psicològic o psiquiàtric”.
Els tres anys consecutius de crisi econòmica, l’atur, les baixes espectatives laborals i les retallades socials han fet augmentar el nombre de patologies diagnosticades, segons han assegurat els experts, qui no han pogut cuantificar aquesta realitat.
Sant Boi, sempre a la ‘pole position’ de la salut mental
‘Interseccions. Jornades de Salut Mental i Cultura per la Inclusió’ és un pas més dins l’aposta ferma de Sant Boi de Llobregat en la lluita contra les malalties relacionades amb la salut mental i contra l’estigma relacionat amb aquestes patologies.
Sant Boi treballa des de fa anys contra els estigmes que encara pateixen en la societat contemporània les persones amb malalties mentals.
A la conferència s’hi exposen “diverses bones pràctiques, entre les quals està la del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu i del CASM Benito Menni, institucions que també han promogut la jornada”, han completat les citades fonts.
Dret universal d’accés a la cultura
Interseccions pretén contribuir “al fet que professionals de diferents àmbits impulsin projectes que permetin millorar l'accés a la cultura de les persones diagnosticades amb problemes de salut mental i lluitar contra el seu estigma”.
L'Ajuntament ha arribat a la reflexió que “incorporar activitats relacionades amb la cultura i l'art en l'àmbit de la salut, i específicament de la salut mental, dóna com a resultat la millora dels serveis assistencials i terapèutics amb l'objectiu de contribuir a la qualitat de vida dels i les pacients”, segons han explicat des d’Alcaldia.
L'alcalde Jaume Bosch ha dit que "tothom ha de tenir dret a accedir a la cultura. Els malalts mentals també".
Contra l’estigma relacionat amb les malalties mentals
Una de les formes d’ajudar a combatre l’estigma és a través de la cultura.
Un exemple és l'exposició "Silencis forçats", que es va poder visitar a Can Torrents la primavera de 2010, segons han comentat fonts municipals.
“Es tracta d'una coproducció de la Diputació de Barcelona i els museus de Sant Boi, Martorell i Santa Coloma de Gramanet que tenia per objectiu donar a conèixer la vida i el tracte que han rebut al llarg de la història les persones amb trastorns mentals”, han afegit.
Text: Héctor Marín Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. | Foto: Arxiu Servei de Premsa Ajuntament de Sant Boi de Llobregat