Dilluns comença un nou curs escolar

Comença el curs de la supressió de la 6a hora

El proper dilluns comença el nou curs de les retallades en el qual  la gran majoria d’alumnes de primària de l’escola pública ja no tindran la 6a hora implantada pel Departament d’Ensenyament de temps del govern tripartit a la Generalitat.  Les aules estaran plenes el proper dilluns 12 de setembre, després que des del dia ú,  mestres i professors,  han estat planificant el curs escolar 2011-2012 per a l’educació infantil, primària, l' ESO,  el batxillerat i els cicles formatius.

El curs escolar amb major nombre d'alumnes de les dues últimes dècades començarà amb la mateixa plantilla de professors de l'any passat. La retallada d'un 7,4% en el pressupost de Ensenyament, segons fonts sindicals, ha fet que el nombre de docents de l'escola pública quedi congelat en 67.054 efectius, mentre que entren al sistema gairebé 21.000 estudiants nous –als quals cal sumar els 9.000 alumnes del creixement vegetatiu de FP, dels cicles que amb la nova normativa passen d'un curs a dos–. Al principi, Ensenyament va estimar que la xarxa pública hauria d'assumir 15.000 alumnes més aquest curs 2011- 2012, que comença dilluns que ve, i que amb la reestructuració de la plantilla seria suficient per a atendre'ls, però finalment superaran els 29.000. En total, el conjunt del sistema educatiu –xarxa pública i concertada– escolaritzarà a 1.280.232 estudiants de 0 a 18 anys, un 2,7% més que el curs passat.

El principal augment d'alumnat es dóna en les franges de 0 a 3 anys (3,5% més) i en la FP de grau mig. Des que va esclatar la crisi la demanda de formació professional ha crescut de forma espectacular. Persones que van deixar d'estudiar per  posar-se a treballar s'han quedat a  l’atur i ara tornen al sistema educatiu. Això ha fet que el nombre de preinscripcions en cicles de grau mig pugi un 10%, arribant als 53.123 alumnes, i la dels cicles de grau superior un 4,1% (48.023 estudiants). Així mateix, hi ha més alumnes de FP majors de 25 anys que altres anys.

El percentatge d'alumnes estrangers torna a situar-se en el 13% per quart curs consecutiu, si bé en nombres absoluts sumen 1.700 més que l'any anterior. Pel que fa  als centres concertats, assumeixen un increment de 4.471 estudiants, mentre que la plantilla de professors tot just puja (de 21.678 a 21.759).

D’altra banda, segons fonts del Departament d' Ensenyament,  l'error informàtic que va deixar sense plaça a centenars de professors només ha afectat a una cinquantena de docents interins de les comarques gironines que s'han quedat sense plaça assignada el 31 d'agost, i no 411 com denunciaven els sindicats.  Segons el director dels serveis territorials d'Educació a Girona, Albert Bayot, la informació ha estat "sesgada", ja que no tots els docents de la llista haurien tingut una plaça a principis de curs. En aquest sentit, Bayot ha assegurat que està previst que els interins afectats ja estiguin reubicats el proper dilluns.

Segons l’ordre del dia 1 de juny de 2011 del Departament d’Ensenyament, el calendari escolar per al proper curs que va aprovar l’anterior govern de la Generalitat, ha quedat derogat.

Amb el nou calendari escolar, les retallades i els reajustaments econòmics, les escoles de primària i els instituts on s’imparteix l’ESO veuran com tornem a horaris i calendaris molt similars als de les darreres dècades.

La desaparició de la sisena hora a la gran majoria d’escoles de primària, juntament amb la recomanació dels responsables d’Ensenyament de que l’horari dels alumnes torni a ser de 9 a 12:30 i de 15 a 16:30 hores allà on la sisena hora desapareix, la supressió de la setmana blanca, el retorn de la jornada intensiva al juny i l’inici de curs el 12 de setembre, fan pensar que es torna al calendari i als horaris que han estat habituals des de finals de la década dels 80 fins fa un parell d’anys.

/>

Si bé alguns col.lectius en representació de les famílies poden expressar el seu malestar per aquestes mesures que dificulten la conciliació de la vida laboral, alguns representants sindicals del professorat argumenten que la supressió de la sisena hora deixa en inferioritat de condicions els alumnes de l’escola pública davant els de l’escola privada concertada, mentre d’altres representants de mestres i directors, opinen que tornant a aquests horaris s’escurça el temps de permanència al servei de menjador escolar de nens i nenes, i és molt més racional, pedagògic i facilita la tasca docent, alhora que redueix costos de menjador a les famílies.

L’activitat del professorat al seu centre de treball  comença el dia 1 de setembre i finalitza el dia 30 de juny, i l’horari de treball de permanència obligatòria al centre és de 30 hores setmanals  i 7’5 hores de feines de programació i correcció  que es poden dur a terme al centre o no.

Durant el mes de juliol, el professorat té oferta de formació permanent (necessària per a la millora de la pràctica docent i en benefici de l’alumnat, però també necessària per a la promoció professional d’estadis o sexennis en forma de complements retributius) de la pròpia Generalitat, dels Sindicats i Associacions de Mestres o Col.legis Professionals. Aquesta formació comença el dia 1 de juliol i pot durar entre 15 dies i tot el mes. D’altra banda, dilluns també comença el curs per als alumnes de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), on el programa 1x1 d’ordinadors per a tots els alumnes continua vigent per a la majoria d’alumnes d’aquesta etapa amb l’utilització de llibres digitals.

És també el curs de la crisi i les retallades, amb una despesa per alumne que oscil.la entre els 200 i els 500 euros per tornar a l'escola. Moltes famílies han decidit realitzar les compres "online" per estalviar en el productes, cosa que no beneficia gens al comerç tradicional ni a les grans superfícies, que veuen com cau el consum, en un mes no gens fàcil per a les xifres, com és setembre. Els cicles formatius de la formació professional començaran una semana més tard, dilluns 19 de setembre.  Finalment, esmentar que aquest és el curs  de la polèmica sentència del TSJC sobre la legitimitat de la immersió lingüística, davant les denúncies de 3 famílies a tot Catalunya, i que veuran com el mateix dilluns 12, i convocades per somescola.cat (que representa un ampli sector de la comunitat educativa catalana) es produiran nombroses concentracions davant dels nostres ajuntaments  a les 7 de la tarda.

Ramon Cervera

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix