Les tres grans instal·lacions esportives de Cornellà perden 10 milions en quatre anys

El Ple municipal i l'empresa Procornellà van aprovar els pressupostos pel 2015 amb unes pèrdues inicials que superen 1,6 milions d'euros.

Cornellà de Llobregat és un dels municipis del Baix Llobregat que compta amb més complexos esportius amb piscina: Can Millars, de titularitat directa de l'Ajuntament, i el Parc Esportiu Llobregat (Ludoteca-Centri Cívic) i el Complex Aquàtic i Esportiu de Can Mercader, que gestiona l'empresa Procornellà. Tres inversions realitzades pel consistori municipal amb l’objectiu de donar resposta una possible demanda en una ciutat que compta amb una població propera als 90.000 habitants, i que podia garantir una rendibilitat social i econòmica. Però no ha estat així en els últims quatre anys.

Als enormes costos de manteniment de les tres instal·lacions esportives se li afegeix una ineficient gestió -principalment de les pertanyents a Procornellà-, així com l'escassetat d'abonats que hi ha tant del Parc Esportiu Llobregat com del Complex Aquàtic i Esportiu de Can Mercader -la quota d'abonament d'ambdues instal·lacions és molt més elevada que la dels centres privats-. Com a conseqüència, en els últims anys s'ha creat un enorme ‘forat negre’ que ha provocat, un més que preocupant desequilibri pressupostari.

Els números

La Premsa del Baix ha pogut aconseguir dades sobre les balances en els últims anys -a partir del 2011- de les tres instal·lacions esportives i els resultats són més que sorprenents. La suma del dèficit acumulat -Can Mercader es comptabilitza des de fa dos anys, ja que es va inaugurar en el 2013- s'eleva a uns 10 milions d'euros.

Actualment, el Parc Esportiu Llobregat compta amb poc més de 3.000 usuaris i arrossega un dèficit en els últims quatre anys sobre els 5 milions d'euros. D'altra banda, el Complex *Aquàtic i Esportiu de Ca Mercader -amb dos anys de vida i poc més de 2.000 usuaris- també té números vermells amb una xifra que s'aproxima a 1,2 milions d'euros. Curiosament, abans de la reconversió d'aquesta infraestructura, la seva funcionalitat era estacional -a l'estiu- i el dèficit era pràcticament zero. Així doncs, a la poca viabilitat econòmica se li ha de sumar l'escassa rendibilitat social de tots dos complexos esportius. Mentrestant, la Piscina Coberta Municipal de Can Millars és la que disposa de més abonats en l'actualitat -supera els 4.500- i és un exemple de rendibilitat social i fins i tot, segons ha pogut saber La Premsa del Baix, hi ha una llista d'espera d'unes 500 persones per inscriure's. Malgrat això, les pèrdues s'eleven a uns 4 milions d'euros.

Jordi Rosell, membre del consell d'administració de Procornellà, es mostra molt crític amb la gestió que s'està realitzant i assegura que “tothom ha de poder fer esports aquàtics a la ciutat a un preu assequible, però no fa falta que un complex esportiu costi 28 milions d'euros i ocasioni un dèficit d’1,5 milions d’euros cada any. Fins i tot que les instal·lacions estiguin pensades perquè puguin donar cabuda 10.000 socis i avui en dia no arribi als 3.000. Fer esports d'aigua a un preu a l'abast de tots si, però no malbaratar els impostos de tots els ciutadans” i afegeix que “en el Parc Esportiu i en Can Mercader falten milers d’usuaris i per la qual cosa son equipaments deficitaris, mentre que en Can Millars hi ha una llista d'espera amb un bon servei i a preu assequible. Considero que Can Millars és el millor model de ciutats austeres que potència l'esport a un preu assequible.”

També hem tingut resposta del departament de premsa de Procornellà i puntualitza que “els equipaments municipals tenen l’objectiu de donar un servei a la ciutadania cobrint una demanda real, aquesta és l’única raó de la seva posada en marxa sense esperar que cada servei sigui rendible. En concret, el percentatge de despesa que cobreixen els usuaris del Parc Esportiu Llobregat i de Can Mercader és superior a la mitja d’altres instal·lacions esportives municipals de la ciutat. La diferència entre despesa i ingrés es cobreix amb els pressupostos anuals de l’Ajuntament.”

Al tancament d’aquesta informació, La Premsa del Baix no ha pogut conèixer l'opinió de l'Ajuntament de Cornellà respecte a la gestió que s'està duent a terme en la piscina de Can Millars tot i que es va posar en contacte amb el departament de comunicació del consistori.

Més pèrdues

Recentment es va aprovar els pressupostos pel 2015. El consistori municipal així com l'empresa Procornellà ja han posat una xifra inicial al dèficit que tindran en les tres instal·lacions durant el present exercici -fins al tancament anual no se sabrà la quantitat exacta de les pèrdues-. El desglossament és el següent: Can Millars (309.877 euros caldria comptabilitzar també el manteniment i serveis pel que ascendiria a una xifra molt superior), Can Mercader (447.700 euros) i Parc Esportiu Llobregat -Centri Cívic i Ludoteca (911.900 euros). En total, entre els tres complexos 1.668.000 euros.

A partir d'aquí, el debat està a saber quin seria el model adequat perquè les diferents instal·lacions esportives poguessin combinar una major rendibilitat econòmica amb la social.

Redacció / Foto: Arxiu

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix