Movement perd el monopoli de la bicicleta elèctrica metropolitana

Una UTE ha aconseguit l’adjudicació del concurs públic per 40,5 milions d’euros per operar i donarà servei durant vuit anys

L’UTE formada per l’alemanya Nextbike, la cornellanenca Movement i la valenciana Movus s'ha adjudicat el concurs públic per 40,5 milions d'euros per operar el nou servei metropolità AMBici, de bicicleta metropolitana elèctrica compartida. El servei, creat per l'AMB i gestionat per TMB (a través de PSM) i amb el servei prestat per aquesta UTE, és previst que es posi en marxa el darrer trimestre d'aquest any 2022, i es desplegui totalment al primer trimestre del 2023.

ambici foto amb

El projecte podria arribar a posar a disposició dels ciutadans fins a 2.600 bicicletes elèctriques en 236 estacions d'estacionament. L'AMBici estarà plenament integrat amb el sistema de transport públic col·lectiu de la metròpolis de Barcelona, facilitant la intermodalitat amb altres mitjans de transport públic, com el Bus Metropolità, el metro,  tramvia, ferrocarril, etcètera.

AMBici arribarà a quinze municipis metropolitans: l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. Com a mínim, la meitat de les estacions tindran punt de recàrrega elèctrica, mentre que la resta seran energèticament autònomes per poder operar el sistema d'ancoratges mitjançant plaques fotovoltaiques.

bici amb 5 570x340

"Des de l'AMB, seguim creant i fent realitat alternatives de mobilitat saludable i sostenible a la metròpolis. Amb l'adjudicació de l'AMBici, que és el que avui anunciem, ja estem més a prop de posar en marxa el nou servei de bici pública metropolitana. L'AMBici, que inicialment arribarà a quinze municipis, serà un veritable punt d'inflexió en l'ús de la bicicleta i un bon complement a la xarxa de transport públic metropolità", explica el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda.  

La UTE serà adjudicatària del servei durant vuit anys i tindrà entre les seves funcions: el subministrament i instal·lació dels equips (inclou les escomeses de llum i la plataforma tecnològica), el manteniment dels equips, la logística de les bicicletes, l'atenció als usuaris, el desenvolupament del web i app segons requisits de TMB, la cobertura de les assegurances (responsabilitat civil, robatori i vandalisme) i la gestió dels imprevistos i vandalisme.

ambici e bicibox amb tmb bicicletes electriques

Per al finançament, l'AMB espera comptar amb els fons del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a més de les aportacions dels ajuntaments metropolitans on s'implanti el servei.

Servei integrat

Pel que fa a la integració de l'AMBici amb el servei de Bicing, s'estan contemplant dues línies d'integració: estacions de pont o de transferència dels dos serveis, ubicades en zones limítrofes de Barcelona amb els termes municipals de Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat, i abonaments compartits dels dos serveis (compra creuada), amb descomptes pels usuaris dels dos serveis.

Redacció / Fotos: AMB-Arxiu

© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix