Segons el grup municipal del PP a Viladecans, l’empresa municipal cornellanenca no està aplicant la moció “Anem a Mil” aprovada al Ple municipal
Les persones discapacitades de l’empresa Tecsalsa, que treballen en el manteniment de parcs i jardins de Viladecans, no estan cobrant els sous que els correspon. Així es va reflectir en una moció que va presentar el grup municipal del Partit Popular al Ple municipal, i que va donar suport tots els grups municipals locals a l’oposició (Ciudadanos, Viladecans Si se Puede, Guanyem Viladecans CAP a més dels regidors no adscrits com Montserrat Herena i Josep Suno Navarro) per regularitzar la situació. Van votar en contra de la moció l’equip de govern format pel PSC i ICV-EUiA. ERC es va abstenir.
El grup municipal popular considera que el consistori “no està complint amb el que es va aprovar el juliol del 2017 amb la moció “Anem a Mil”. De fet, les persones amb discapacitat que treballen per aquesta empresa tenen una retribució molt per sota dels més de mil euros establerts aplicant les pagues prorratejades i incloent els complements com l’antiguitat, “amb l’agreujant que aquesta empresa rep ajudes públiques i que en nombroses ocasions la productivitat no ve disminuïda per la seva capacitat”, explica el seu portaveu Josep Padilla. El regidor popular afegeix que “si alguna persona té disminució, o que la seva empresa sigui un Centre Especial de Treball (CET) no és motiu perquè existeixi aquesta discriminació salarial”. Padilla recorda que en el punt 5 de l’acord de la moció s’explica que “cal avançar cap a l’objectiu d’assegurar que els salaris del personal al servei de l’ajuntament no siguin inferior als 1071,40 euros durant aquest mandat”. Així, mentre que un treballador amb discapacitat cobra, segons el PP-Viladecans, 10.600 euros anuals (un sou mensual de poc més de 800 euros) el gerent de l’empresa Tecsalsa té un sou de 80.000 euros anuals. Una situació que es podria agreujar si la resta de treballadors sense discapacitat també estan a les mateixes condicions.
“És un tema de justícia social i d’igualtat i en ningú cas implicaria un daltabaix econòmic per l’empresa. Així doncs demanem a l’empresa el compliment de la moció Anem a 1000 i l’abonament dels endarreriments salarials des que es va aprovar la moció. A més, instem a l’Ajuntament de Viladecans revisar els controls d’inspecció perquè no torni a passar un cas similar en qualsevol empresa adjudicatària d’un concurs públic, com aportació de treballadors que realitzen un servei per al consistori”, indica el portaveu popular.
La Premsa del Baix va posar-se en contracte amb una de les vocals del Consell d’Administració, a través del grup polític que representa. Durant la conversa es va comprometre a investigar si realment això és així, ja que desconeixia el tema.
Consell d’Administració socialista
És una empresa participada majoritàriament per l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat. El seu Consell d’Administració -format en la seva gran majoria per regidors del PSC- està encapçalat per Antoni Balmón (President i Conseller Delegat) i Antonio Martínez Flor (Vicepresident i Conseller Delegat).
Segons l’informe d’auditoria del 2017, té una capitalització d’1.460.000 milions d’euros i cap deute financer. Els actius estan totalment amortitzats i se situen en les dues terceres parts del total i un altre tercer està a la meitat de la seva vida útil. La tresoreria és d’1 milió d’euros i el benefici de 260.000 euros. A més, rep subvencions anuals per valor d’1.325.000 euros, i la despesa de personal és de 3.425.000 euros així com la seva facturació puja a 3.406.000 euros.
Redacció / Fotos: Tecsalsa-Aj. Cornellà-Arxiu