Es podrà viatjar per tota la Metròpolis Barcelona a preu d’una zona

L’1 de gener de 2019 entra en vigor la tarifa plana metropolitana de transport públic, que permetrà moure’s entre tots els municipis de la Metròpolis Barcelona al preu d’una zona tarifària

Viatjar amb transport públic entre Sant Andreu de la Barca i l’Hospitalet o Sant Vicenç dels Horts i Barcelona, es podrà fer amb la targeta T-10 o d’altres títols d’una sola zona. I és que, l’1 de gener, entra en vigor la tarifa plana metropolitana, que permetrà viatjar per tota la Metròpolis Barcelona a preu d’una zona tarifària. També abastarà 12 municipis més del Baix Llobregat i 6 més del Vallès Occidental. Tots ells, tot i estar dins l’àrea metropolitana, formen part de la segona corona tarifària i fins ara per fer segons quins desplaçaments havien de pagar dues zones.

A partir del mes de gener, moure’s entre aquests municipis i els municipis de la primera corona tarifària pot arribar a costar la meitat que en l’actualitat. Així, ja no serà necessari comprar un títol de transport de dues zones per fer viatges interns dins de l’àrea metropolitana. Serà suficient comprar una T-10 d’una zona per 10,20 euros (segons tarifes 2018) en comptes dels 20,10 que costa la de dues zones. L’estalvi serà del 49%. I si es tracta de la T- Trimestre o la T-Jove, l’estalvi serà d’un 26%.

1527813922694

Els municipis del Baix Llobregat que s’integraran a la tarifa plana metropolitana són Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, La Palma de Cervelló, El Papiol, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles. El nou sistema de tarifa plana impulsat per l’AMB cobrirà així tota l’àrea metropolitana, els 36 municipis que la formen, i farà efectiva una reivindicació històrica dels veïns i alcaldes de les localitats de la metròpolis que pertanyen a la segona corona tarifària.

Mapa Generic

S’espera més de 4,6 nou milions de viatges

La mesura “soluciona una situació anòmala”, ha explicat el director de Mobilitat de l’AMB, Joan Maria Bigas, perquè hi havia 18 municipis de l’àrea metropolitana tenien una tarifa diferent, “quan és incongruent perquè estan dins el continu de la metròpolis i tenen un transport de caràcter urbà.”

Els càlculs de l’AMB apunten que el transport públic a l’àrea metropolitana guanyarà 4,6 milions de viatges a l’any. Circularan menys cotxes perquè, en ser més econòmic, els ciutadans optaran per viatjar més en autobús, tren, metro o tramvia. Aquests viatges se sumaran als 50 milions anuals en transport públic que actualment es fan entre els municipis metropolitans de la primera corona i els municipis metropolitans de la segona. Això vol dir que més de 3.200.000 habitants es beneficiaran de l’aplicació d’aquesta tarifa única.

Reduir l’ús del vehicle privat al Baix Llobregat

Al Baix Llobregat, els desplaçaments amb vehicle privat encara representen el 44% del total. En l'àmbit de tot l'AMB, la tendència és que l'ús del cotxe augmenti en els municipis més allunyats de Barcelona i en els viatges entre municipis; i això sol anar en detriment de l'ús de metro, autobús o tren en els municipis de la segona corona. Tot i això, el Baix Llobregat és una de les comarques amb un comportament prou sostenible, ja que del conjunt de desplaçaments que fan els seus ciutadans, els desplaçaments a peu i en transport públic suposen un 56% i superen els desplaçaments en cotxe.

Títols amb tarifa plana

La tarifa plana afectarà el bitllet senzill, la T-10 (inclosa la dels treballadors de l’aeroport), la T-50/30, la T-70/30, la T-Mes (inclosa la de les persones en atur), la T-Trimestre, la T-Jove, els títols per a famílies monoparentals i nombroses, la T-Dia, la T-aire i la T-esdeveniment.

Estalvi en el preu dels abonaments

Usos

Preu 2a

zona

Preu 1a

zona

Estalvi en euros

Estalvi percentual

Bitllet senzill

 3,10 €

 2,20 €

 0,90 €

29%

T-10

20,10 €

10,20 €

9,90 €

49%

T-70/30

88,05 €

60,90 €

27,15 €

31%

T-Mes

72,70 €

54 €

18,70 €

26%

T-Trimestre

196,50 €

145,30 €

51,20 €

26%

T-Jove

142 €

105 €

37,00 €

26%

T-Dia

13,10 €

8,60 €

4,5 €

34%

“És un acord històric. Amb aquesta tarifa plana metropolitana, amb preu d’una zona, iniciem un recorregut per fer més accessible el transport públic”

Antoni Poveda, vicepresident de mobilitat i transport de l’AMB

Redacció / Fotos: AMB-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix