La regeneració d’aigua permet augmentar els recursos hídrics metropolitans

Un acord entre l’AMB i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha tornat a posar en funcionament l’estació de regeneració d’aigües del Prat de Llobregat. Aquesta instal·lació, vinculada a la depuradora, permet que l’aigua es pugui tornar a aprofitar en comptes d’abocar-la al mar

Les aigües residuals de bona part de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Sant Boi i Esplugues arriben a la depuradora del Prat, on es tracten per poder-se abocar al mar amb les condicions que estableix la llei. Ara, amb l’entrada en funcionament de l’estació de regeneració s’apliquen uns tractaments addicionals a l’aigua més intensius. D’aquesta manera, es poden donar nous usos a l’aigua abans no arribi al mar. L’objectiu és reduir la dependència hídrica que la metròpolis té de rius com el Ter i disposar de mesures alternatives en cas d’episodis de sequera.

Un d’aquests usos és l’alimentació de l’aqüífer del Delta, que es veu amenaçat per l’entrada d’aigua marina. “És una reserva estratègica en períodes de sequera, perquè en cas de necessitat podem utilitzar l’aigua emmagatzenada. Si no fos per l’aigua que s’obté de l’estació de regeneració, s’hi hauria d’injectar aigua de boca per evitar que s’hi filtri l’aigua del mar”, assegura Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB.

Osmosi inversa i ultrafiltració

Un procés de regeneració convencional aplica tractaments físics i químics a l’aigua amb l’objectiu que la matèria orgànica que hi ha es decanti i quedi retinguda en microfiltres de 0,01 mil·límetres. Després l’aigua es desinfecta i ja es pot reutilitzar per regar camps i netejar carrers, per a la indústria o amb finalitats ambientals.

Però a l’aigua se li pot aplicar un tractament encara més avançat basat en l’osmosi inversa i la ultrafiltració. És aleshores quan es pot fer servir, per exemple, per injectar-la a l’aqüífer del Baix Llobregat, evitar que hi entri aigua de mar i garantir-ne la qualitat. També hi ha l’opció de reintroduir-la al Llobregat a l’altura de Molins de Rei. En aquest cas, l’aigua recorrerà 7 quilòmetres riu avall abans no torni a ser tractada per potabilitzar-la i fer-la apta per al consum humà.

Aquest supòsit només es donarà quan el nivell dels embassaments estigui per sota del 25% i l’ACA decreti l’estat d’excepcionalitat.

2.000 litres per segon

Àlex Prada, responsable de sanejament de l’AMB, explica que la planta té capacitat per produir 2.000 litres d’aigua regenerada per segon, que equivalen al 25% del consum de tota l’àrea metropolitana. L’estació de regeneració es va construir el 2007 per augmentar els cabals que circulen pel Llobregat, recarregar els aqüífers i aportar cabals ambientals a les llacunes de la vall baixa i del delta del Llobregat. Després d’entrar en funcionament, va estar un temps aturada. Durant aquests anys l’AMB s’ha encarregat de fer-ne el manteniment. Ara, gràcies al conveni de col·laboració entre l’AMB i l’ACA, la instal·lació torna a funcionar.

depuradora xoptimizadax kDhC U202717069766xE 575x323Hoy

Badia explica que, tot i la gran capacitat de la planta, “l’ACA establirà mensualment el volum de producció en funció de l’estat dels embassaments”. A més, serà l’agència qui aportarà els 2,5 milions d’euros que es preveu que costarà l’explotació. Aquesta xifra podria augmentar en un milió més en cas que s’hagués d’incrementar la producció per sequera i podria arribar als 4,5 milions si s’haguessin de dur a terme actuacions de millora de la planta.

Grup d’experts

Un grup de dotze experts de diferents disciplines assegurarà que els paràmetres de l’aigua són òptims per als usos que se li donen. Aquest panell d’assessorament científic també dissenyarà el full de ruta que ha de permetre que l’aportació d’aigua regenerada al Llobregat es faci de manera contínua, i no només en casos d’excepcionalitat o emergència per sequera.

Entre els membres del panel hi ha químics, físics i experts en comunicació, entre altres disciplines. Tots tenen una trajectòria àmplia relacionada amb el cicle integral de l’aigua.

Fre a la pujada del preu de l’aigua

El preu de l’aigua es revisa aplicant una fórmula que té en compte molts criteris, com els costos de les inversions, el manteniment o les analítiques. Entre el 2005 i el 2016 el preu s’ha incrementat de manera continuada als 23 municipis de l’àrea metropolitana on Aigües de Barcelona presta el servei d’aigua potable. En el cas del Baix Llobregat es tracta de Begues, Castelldefels, Cornellà, el Papiol, Esplugues, Gavà, Pallejà, Sant Boi, Sant Climent, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Just, Santa Coloma, Torrelles i Viladecans.

El 2016 l’AMB, que és l’administració titular del servei d’aigua potable, va revisar la fórmula i des d’aleshores la tarifa ha baixat un 4%, ja que va considerar que alguns elements de la fórmula no s’aplicaven correctament. Com que Aigües de Barcelona ha sol·licitat novament encarir el preu de l’aigua, l’AMB ha proposat revisar l’increment, tal com ha fet els darrers anys, per tal de garantir que la ciutadania pagui un preu just. Per exemple, s’estudiaran aspectes com el cànon de coneixement, les despeses de publicitat o els beneficis de l’empresa. Si finalment no s’aplica l’increment, l’estalvi total estimat per a la butxaca dels ciutadans serà d’uns 13 milions d’euros a l’any. “El nostre objectiu és subministrar aigua de qualitat per a la ciutadania a un preu just”, sentencia Badia.

Captura de pantalla 2018 12 17 a las 12.00.11

 “Amb la planta de regeneració completem el cicle de l’aigua i aprofitem un recurs que tenim a l’abast en comptes d’abocar-lo al mar”

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB

46c7ae8f 1508 4ef4 85db e790caf4252d

La reutilització permet donar nous usos a l’aigua un cop s’ha sanejat a les depuradores o estacions de regeneració. Així s’evita abocar al mar un recurs disponible.

Redacció / Fotos: AMB-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix