Polèmica reforma del carrer Bon Viatge de Sant Joan Despí

Veïns i comerciants mostren el seu malestar per les dificultats de mobilitat i el perjudici econòmic en els negocis, mentre que l’Ajuntament aposta per un nou model més sostenible de via

La reforma d’un dels carrers més cèntrics i comercials del barri centre de Sant Joan Despí, del Bon Viatge, no ha tingut el vistiplau de tothom, després de passar per un procés participatiu per debatre el projecte impulsat per l’Ajuntament. El que havia de ser un carrer semipeatonal, on la ciutadania i els comerciants fossin els grans beneficiats, ha passat a ser un malson per una part important dels residents en aquesta conflictiva via del municipi baixllobregatí. Així ho denuncia una plataforma –en procés de constitució- que ha començat a agafar força en les darreres setmanes.

Segons informacions municipals, el carrer Bon Viatge anava a mantenir el trànsit rodat en una plataforma que unificaria la calçada i les voretes. A la banda dreta del carrer –en direcció a Jacint Verdaguer- concentraria l’espai de l’aparcament, càrrega i descàrrega, a més de dos bateries de contenidors que estarien soterrats. També es milloraria la il·luminació entre altres actuacions previstes. El pressupost era d’1,3 milions d’euros.

Molts problemes

Però això no s’ha dut a terme completament segons membres d’aquesta plataforma. Des que es va inaugurar la reforma del carrer, han estat molts els inconvenients tant a veïns com als comerciants. S’ha restringit el trànsit de manera important. Els comerciants han patit una baixada en les vendes perquè clients que feien les seves compres tenen moltes dificultats per circular i aparcar amb el cotxe. A més, els residents al carrer han perdut l’accés pràcticament directe i han de donar una gran volta per poder accedir al seu pàrquing o zona d’aparcament. També s’han instal·lat unes barreres arquitectòniques -uns pivots metàl·lics que estan sota el control de la Guàrdia Urbana- que impedeixen l’accés dels cotxes en determinades hores i que ja han provocat problemes, fins i tot, en el servei sanitari i en els transportistes.

carrer bon viatge 2

De moment, els impulsors d’aquesta plataforma ja han recollit més de 450 signatures de suport, han fet dues reunions informatives i en un futur, sempre que no hi hagi una solució, volen realitzar diferents mobilitzacions de protesta.

Resposta municipal

Des de l’Ajuntament es manifesta que “la reforma del carrer Bon Viatge ha estat fruit d'un procés que ha comptat amb la participació dels veïns i veïnes d'aquesta cèntrica via. Abans de la reforma i millora de carrers, l'Ajuntament informa els veïns dels projectes proposats, i a partir d'aquí és quan es treballa amb les millores que pugui aportar la ciutadania. El procés engegat amb els veïns i veïnes apostava per un carrer amb més protagonisme per als vianants”. D’altra banda, el consistori considera que “ara el carrer incorpora nous usos viaris que promouen una mobilitat més sostenible, una nova manera de concebre la manera com ens movem. Així, el fet de reduir l’espai d’aparcament i d’unificar voreres i calçada ha donat pas a un nou concepte per moure’s tot garantint la dinàmica comercial i l’accessibilitat de totes les persones. Amb l’objectiu de pacificar el trànsit s’han definit diferents trams d'usos (zones d'aparcament i de càrrega i descàrrega) i un tram d'ús exclusiu per a vianants al qual també tenen accés els vehicles autoritzats.”

L’oposició es posiciona

Un dels grups municipals més crítics amb els nous usos del carrer Bon Viatge és el Partit Popular. El seu portaveu, Manuel López, afirma que “l’alcalde Antoni Poveda ha enganyat als veïns i als comerciants amb l’eliminació de zona blava i la col·locació de pilones mecàniques. Es va votar per un pla concret i després l’Ajuntament ha fet el que li ha donat la gana incomplint el que es va dir a les reunions prèvies. A més, la facturació dels comerços ha baixat un seixanta per cent.”

D’altra banda, el grup municipal de Ciutadans explica, a través del seu portaveu, José Luis Cerro, que “volem deixar clar que en cap moment hem mostrat una postura contrària a l’obra de reestructuració del carrer per a fer-la semipeatonal. Ens semblava interessant després del projecte inicial que ens va mostrar el govern municipal abans de les obres. El problema derivat de l’obra, segons entenem, és que després de la seva inauguració s’observen diferents elements no previstos ni pels comerciants que van ser consultats amb anterioritat que, a més, dificulten el dia a dia del barri tant a comerciants com a veïns. Creiem que fa falta un replantejament de l’actual situació i per una vegada, tant de bo, serveixi de precedent que sigui consensuat per totes les parts implicades i per la resta dels partits polítics.”

 

Redacció / Fotos: LPdB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix