El Festival Altaveu inicia una nova etapa presentant el seu programa

The Flamin’ Groovies i Los Enemigos destaquen com a únics concerts a Catalunya d’autèntics grups de culte, dins la vint-i-novena edició del festival més internacional de la seva història

 El Festival Altaveu de Sant Boi de Llobregat, ha desvelat avui dia 3 de juliol, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, la vint-i-novena edició del festival degà de Catalunya, enguany més internacional que mai i amb una ampliació de la programació complementària als concerts, convertint Sant Boi en epicentre de la música del 8 al 10 de setembre del 2017 en els tres espais habituals del Festival: la Plaça de l’Ajuntament, Cal Ninyo i els Jardins de l’Ateneu Santboià. A partir de dijous dia 6 de juliol (12.00h) ja es poden aconseguir entrades a través del web www.ticketea.com.

Els grups de culte The Flamin’ Groovies —llegenda viva del power pop americà que presenta dos nous treballs discogràfics—, i Los Enemigos —referent del rock en castellà de tots els temps—, són dos dels noms més destacats de l’edició d’enguany i les seves actuacions a l’Altaveu seran les úniques dates a Catalunya en les seves respectives gires.

LOS ENEMIGOS

L’Altaveu 2017, amb l’objectiu —marca de la casa— de fer descobrir noves propostes de qualitat al gran públic, compta amb un cartell farcit de noms internacionals actuals: la cantant britànica Alani Charal, convertida en nova diva del jazz sota el nom artístic Ala.ni; la californiana Kadhja Bonet, creadora d’un pont únic entre passat i futur a través de la seva veu; The Limiñanas, un dels duos de rock més sofisticats i carismàtics de França, que l’any passat van fer sold-out a la Sala Apolo de Barcelona; i el primer concert a Catalunya dels americans OMNI, nou grup amb regust a post-punk arty, fitxat pel prestigiós segell Trouble In Mind i amb membres de Deerhunter i Warehouse.

No obstant això, l'escena més propera i interessant sempre ha estat ben representada a l’Altaveu. Aquest és l’any del duet Maria Arnal i Marcel Bagés, en estat de gràcia amb el seu recent disc “45 Cerebros y 1 Corazón”, i que no podien faltar al festival de Sant Boi. També hi haurà cabuda pel projecte Joana Gomila Folk Souvenir i el seu disc “Folk Souvenir”, un dels llançaments més sorprenents de l'any passat, en què es renova la música tradicional mallorquina.

Mariola Membrives KamaguchiExib2016

Alhora, cal mencionar la cantaora Mariola Membrives i la seva particular visió d’"Omega" —obra mestra del flamenc creada pel cantaor Enrique Morente i el grup de rock Lagartija Nick, amb poesies de Lorca i Leonard Cohen—, i l’espectacle musical “Els somnis de Raval" del premiat pianista Marco Mezquida, armat en format de trio de jazz.

Producció local

El cartell de l’Altaveu 2017 també compta amb l’estrena d’una producció local, REGIRA!, un espectacle elaborat a partir de quaranta músics, setze escriptors, sis creadors audiovisuals, tres productors musicals, un dissenyador i un artista plàstic, tots de Sant Boi.

regira 3

Altaveu+, no només concerts

L’Altaveu exerceix d’aparador i durant els tres dies que dura el festival la música ho abasta tot i es converteix en el fil conductor d’altres disciplines com ara el cinema, el món del llibre, les arts, o les activitats familiars.

Fa 40 anys, dos fets geogràficament equidistants marcaven la història de la música. D’una banda, la mort del primer revulsiu del rock, Elvis Presley, i de l’altra, el naixement del punk. D’acord a aquests fets, i al gran arrelament històric que ha tingut, i té, la música a Sant Boi, l’Altaveu+ ha ideat una programació especial: l’exposició “Elvis has left the building! 40 anys sense el Rei”, reunint, entre d’altres elements, fotografies cedides pel fotògraf de l’artista, Ed Bonja; “Tocant al poble”, un recull de 40 imatges de grups, principalment santboians, captades en diferents espais de la ciutat pel fotògraf local Antonio Benítez; “Sant Boi Rocks!”, debat moderat pel director del festival, Jordi Turtós, entre destacats músics de Sant Boi; i “El punk, anihilador cultural”, una reflexió del periodista Jaime Gonzalo sobre el discurs del moviment punk dels setanta.

Des del seu inici, 2016, l’Altaveu+ té també una faceta cinematogràfica amb la programació d’un mini-cicle de documentals musicals en col·laboració amb el festival In-Edit, que té lloc als cinemes Can Castellet de Sant Boi. Les dues peces seleccionades enguany són: We like it like that. The story of Latin Boogaloo (EUA, 2014), sobre l’auge del boogaloo i la identitat que va crear a Nova York els anys 60; i I Am Thor (EUA, 2015), un fals documental sobre Thor, una mena de Schwarzenegger del hard rock i alhora un cant a continuar endavant malgrat les trompades del destí.

Altres novetats

La programació complementària de l’Altaveu es completa amb dues novetats: una fira de discos i llibres, que reunirà per primer cop a la 29a edició del festival els millors expositors d'arreu del país especialitzats, i School of Rock, una divertida classe per a tota la família sobre el món de la música popular del segle XX a través d’actuacions musicals en directe, DJ’s i diversos tallers.

Altaveu Frontera, la veu dels grups emergents

Juntament amb els grups principals, el públic tindrà l’ocasió de veure en directe els finalistes de l’Altaveu Frontera, la secció competitiva de grups emergents que, any rere any, sorprenen al públic del festival, i que enguany comptarà amb les actuacions de Bastante, Blackswans, Linqae i Zelig. Des de 1989, l’Altaveu Frontera ha esdevingut una plataforma per a donar a conèixer artistes revelació, i noms com Love of Lesbian, Sidonie, Manos de Topo o D'Callaos van ser els escollits per actuar dins del marc del festival quan iniciaven els seus projectes.

linqae

I com cada any, el Festival es completarà amb una edició més dels prestigiosos Premis Altaveu de la música catalana. El dijous dia 7 de setembre tindrà lloc l’acte d’entrega dels guardons pel reconeixement dels artistes, entitats i iniciatives que d’una manera destacada han enriquit la música produïda a Catalunya durant els darrers dotze mesos.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix