S’accelera el desmuntatge de les platges pels temporals i la calor

Rècords de freqüentació a les platges metropolitanes durant els mesos de setembre i octubre, que han fet posposar part del desmuntatge de les instal·lacions 

Un octubre extremadament càlid que s'ha combinat amb la successió de tres temporals marítims importants ha condicionat el desmuntatge del mobiliari i equipaments de les platges metropolitanes de cara a la temporada baixa. La prolongació de l'estiu cap a la tardor ha implicat l'ajornament d'algunes tasques de retirada d'instal·lacions a causa de l'intens ús de les platges durant aquesta primera meitat de l'estació. Per altra banda, l'arribada sobtada dels temporals Aline (20 d'octubre), Bernard (23 d'octubre) i Ciaran (3 de novembre) han provocat onades de més de quatre metres i afectacions importants en alguns punts: regressió forta a la platja de la Nova Icària de Barcelona fins al punt que s'ha enfonsat el passeig, regressió important a les platges de Montgat –de més de 40 metres alguns dies a la platja de les Barques–, així com la inundació dels sistemes dunars de Castelldefels.

1b41732d c2d2 4882 af13 26eb4a018da6.jfif

La concatenació de temporals amb onatge intens provoca una erosió de les platges sense possibilitat de recuperar-se de manera natural. Davant d'aquesta arribada sobtada dels temporals es va accelerar la última fase del desmuntatge d'equipaments.

A banda de les instal·lacions que es retiren cada any, la regressió de les platges i la successió dels últims temporals han requerit ampliar el volum d'elements retirats: passeres, plataformes de fusta i elements de senyalització que habitualment es quedaven a la platja. Tot i la retirada de tots aquests elements, una gran part dels equipaments continuaran a disposició dels usuaris que també van a les platges durant la tardor i l'hivern, ja que durant temporada baixa les platges també són un espai públic molt utilitzat per la ciutadania per apropar-se a la natura, anar-hi amb els nens o els amics, fer esport...

1ce00aaf b2bc 4fe8 a1f5 315818100fb0.jfif

Planificació adaptada a la crisi climàtica

Habitualment, un cop finalitzat el servei de socorrisme a les platges, l'AMB començava les tasques de retirada i desmuntatge de mobiliari per adequar-les durant la temporada baixa a mitjans de setembre.

Al llarg dels últims anys, s'ha produït una reorganització d'aquest calendari per donar servei als usuaris davant la prolongació de l'estiu cap als mesos de tardor i, alhora, minimitzar els danys derivats de possibles temporals que ocorren més prematurament i alternats amb dies d'altes temperatures.

77be3e49 5ee6 414c aea5 0436be452798.jfif

La regressió estructural del litoral ha implicat la reducció de l'amplada de les platges i algunes modificacions en els pendents, cosa que fa augmentar la vulnerabilitat i l'exposició de les diferents instal·lacions, les quals fa anys se situaven més a prop del mar. Per aquest motiu, s'ha incrementat la superfície de neteja manual, ja que no es pot fer mecànicament en platges afectades per la regressió: els forts pendents, la reducció d'amplades i les roques o restes de runes impossibiliten el pas de màquines amb condicions de seguretat. 

L'AMB deixa lliures de mobiliari i equipaments les dues primeres franges més pròximes a primera línia de mar, que són les més vulnerables en cas que es produeixin temporals i, per tant, es redueixen els danys i les possibles afectacions.

Redacció / Fotos: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
196

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix