Es potenciarà la producció de biogàs a les depuradores d’Abrera i Prat

Les mesures contribuiran a l'autoconsum d'energia en matèria de sanejament, provocant que en un període de menys de deu anys, el 78% de les necessitats energètiques de les depuradores catalanes es proveeixin amb energia verda

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) incrementarà la producció de biogàs per a l’autoconsum d’un total de nou depuradores repartides entre cinc comarques catalanes, concretament en el Tarragonès, la Ribera d’Ebre, el Baix Llobregat i al Vallès Occidental i l’Oriental. Les actuacions, que rebran ajuts del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), estan destinades a potenciar projectes singulars d’instal·lacions de biogàs que atorga la Unió Europea a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE). És previst que els ajuts suposin una aportació global de 5,8 milions d’euros.

edar abrera umbraco 1

Ajuts directes

Dels nou ajuts previstos, tres han estat atorgats directament a l’Agència Catalana de l’Aigua per a potenciar la producció de biogàs a les depuradores de Vila-seca i Salou (Tarragonès), Ginestar (Ribera d’Ebre) i Abrera (Baix Llobregat). En aquests tres sistemes de sanejament es preveu un ajut total de més d'un milió d'euros en ajuts per a potenciar la producció de biogàs a les depuradores de Vila-seca i Salou (ajut de 869.889 euros), Ginestar (49.028 euros) i Abrera (154.380 euros). Cal tenir en compte que aquestes actuacions, incloses en la planificació hidrològica vigent, estan pressupostades en 6,9 MEUR en el cas de Vila-seca i Salou; 447.000 euros a la planta de Ginestar i 227.000 euros a la depuradora d’Abrera.

abrera 1

En els casos d’Abrera i Ginestar, les actuacions consistiran en la implantació de plataformes de recollida i rehidratació de fangs per a la seva estabilització, així com la generació de biogàs i valorització energètica de biogàs, mentre que a Vila-seca i Salou s’executarà una plataforma de fangs, una digestió anaeròbia i una cogeneració per a la seva valorització energètica del biogàs que es produeixi.

Ajuts d’altres administracions

L’IDAE, dins de l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona, ha atorgat ajuts a l'AMB per a l’increment de biogàs a les depuradores de Montcada i Llobregat, ubicada al Prat de Llobregat, concretament 3,1 MEUR per a la planta de producció de biogàs mitjançant la digestió anaeròbia de fangs de Montcada i més de 457.000 euros per a la planta de producció de biogàs mitjançant la rehidratació i digestió anaeròbia de fangs per al seu aprofitament energètic de la depuradora del Llobregat.

1136 030414022027

El pressupost total d’aquestes actuacions és de 14,9 MEUR en el cas de Montcada i més de 5 MEUR a la planta del Llobregat. Aquestes dues actuacions estan incloses en el tercer cicle del Pla de Gestió del districte de conca fluvial de Catalunya (2022-2027) i en el Programa de Gestió específic dels Sistemes públics de Sanejament en alta de Catalunya (PGSAC 2022-2033). L’ACA destinarà, per tant, 16,3 MEUR per cofinançar aquestes dues actuacions.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
198

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix