Cervelló, la Palma i Corbera incompleixen els llindars de consum d’aigua

Els municipis baixllobregatins amb un percentatge més alt de consums domèstics per damunt dels 200 litres per persona són Sant Just Desvern, Begues o Castelldefels

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha detectat 25.000 llars que són grans consumidors d'aigua amb més de 200 litres diaris per persona. Això suposa el doble que la mitjana en àmbit domèstic de l'AMB, de 103 litres per persona i dia, segons informa l’ACN. Són dades fetes públiques pel vicepresident en funcions d'Ecologia de l'AMB, Eloi Badia. De les dades també es desprèn que hi ha tres municipis metropolitans que incompleixen els límits globals de consum marcats per la situació d'excepcionalitat per sequera. L'incompliment, però, es deu sobretot a pèrdues i mancances en la xarxa de distribució d'aigua. Les dades de l'AMB també constaten que el consum d'aigua del turisme a Barcelona duplica de mitjana el consum domèstic ciutadà.

Captura de pantalla 2023 06 15 a las 7.07.49

Mentre que la mitjana de consum a la llar a tota l'AMB és de 103 litres per persona i dia hi ha més de 25.000 llars -amb entre un i tres usuaris que hi viuen- que superen els 600 litres diaris. Per això, l'AMB estima que en aquestes llars hi ha grans consumidors d'aigua amb més de 200 litres per persona i dia. D'aquestes més de 25.000 llars, gairebé 13.000 són a Barcelona, amb un 22% d'ells concentrats a Sarrià-Sant Gervasi.

Ara bé, els municipis amb un percentatge més alt de consums domèstics per damunt dels 200 litres per persona i dia són Sant Cugat, Sant Just Desvern, Begues o Castelldefels, en aquest ordre. En paraules d'Eloi Badia, la correlació amb els grans consumidors domèstics és la tipologia d'habitatge. "Segurament són cases unifamiliars amb jardí o piscina i que no estan tenint una bona pràctica o fent els hàbits correctes", ha dit.

domestic consum

Per això, aquestes més de 25.000 llars rebran una comunicació juntament amb el proper rebut de l'aigua en què se'ls informarà de l'elevat consum i se'ls suggerirà un canvi de tram si la situació que consta no es correspon amb la real i, per exemple, hi viuen més de tres persones.

Incompliments
Les dades publicades per l'AMB també analitzen el consum global dels municipis, que inclou tant el domèstic com el que genera l'activitat econòmica, i on sí que hi ha límits de consum marcats per la situació d'excepcionalitat per sequera. Segons aquests llindars, tres municipis del Baix Llobregat són els únics dels 36 que conformen l'AMB que han incomplert els límits els darrers dos mesos.

FG001905

Cervelló

Per exemple, mentre que el límit de consum d'aigua marcat per l'ACA en aquest context és de 230 litres per habitant i dia (lpd), tant Cervelló (263 lpd) com la Palma de Cervelló (254 lpd) i Corbera de Llobregat (232 lpd) han superat aquests topalls el mes de maig passat. Són consums molt allunyats dels més baixos, registrats a Santa Coloma de Gramenet (126), Badia del Vallès (131) i l'Hospitalet de Llobregat (140). De mitjana, el consum global de l'AMB és de 165 lpd, segons les dades del mes de maig.

vista poble la palma de cervello

La Palma de Cervelló

Amb tot, Badia, ha explicat que els tres municipis que incompleixen ho fan, sobretot, per mancances en la xarxa de distribució d'aigua. "Majoritàriament, ens trobem un tema de pèrdues a la xarxa, del 40 o del 50%", ha indicat. Per això, creu que cal impulsar plans d'inversió i presentar-se a les línies de subvencions que farà la Generalitat.

CorberaDeLlobregat

Corbera de Llobregat

A més a més, coincideix que el teixit urbanístic predominant en aquests tres municipis del Baix Llobregat són cases unifamiliars i hi ha molts quilòmetres de xarxa d'aigua que superen els 30 o els 50 anys d'antiguitat. Segons Badia, el mal estat de la xarxa fa que en aquests tres municipis les pèrdues d'aigua siguin d'entre el 40 i el 50%. I és que el dèficit en el rendiment hidràulic és molt elevat, del 41,9% a Cervelló, el 53% a la Palma de Cervelló i del 51% a Corbera de Llobregat. Al municipi de Barcelona, per exemple, el rendiment és de més del 85%.

En aquest cas, els veïns dels tres municipis incomplidors ja han rebut una carta en què se'ls explica la situació i se'ls demana un esforç per estalviar aigua.

Redacció / Fotos: Ajuntaments-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
204

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix