Sis municipis del Baix fan els deures en la recollida selectiva el 2022

Van ser Begues, Pallejà, el Papiol, Corbera, Sant Just Desvern i Torrelles de Llobregat

Els trenta-sis municipis metropolitans, el 2022 només vuit municipis superaven el 50% de recollida selectiva que la UE exigia per al 2020: Begues, Castellbisbal, Pallejà, el Papiol, Corbera de Llobregat, Sant Just Desvern, Torrelles de Llobregat i Tiana. Entre aquestes poblacions, el Papiol, Sant Just Desvern, Torrelles de Llobregat, Tiana i Corbera de Llobregat ja opten des de fa temps per nous models que individualitzen la recollida, com el porta a porta o els contenidors intel·ligents, atès que el sistema de contenidors oberts al carrer ha arribat al límit de les seves possibilitats. Durant el 2022, diversos municipis més han fet el pas a aquests sistemes individualitzats. És el cas de Santa Coloma de Cervelló, que ha adoptat el sistema porta a porta.

Captura de pantalla 2023 03 30 a las 17.53.04

Una altra mirada interessant és el pes que tenen les fraccions principals (orgànica, envasos lleugers, paper/cartró i vidre) sobre el total de la recollida selectiva. Així es pot veure com les altres fraccions (especialment la deixalleria o l'esporga) poden significar un volum molt elevat de recollida selectiva independentment del sistema de recollida dels residus principals, com és el cas de Begues o Pallejà.

beguesss

La gran diferència en els resultats d'aquests municipis abans i després del canvi de sistema evidencia la gran efectivitat que tenen. Així, per exemple, Santa Coloma de Cervelló ha canviat l'índex de recollida selectiva d'un 41,5 % a un 71,8 % en només tres mesos. A Corbera de Llobregat, un altre cas d'èxit, el salt ha anat del 49,2 % al 80,4 %. 

Captura de pantalla 2023 03 30 a las 17.44.16

Segons Eloi Badia, vicepresident d'Ecologia de l'AMB, "seguim comprovant que el model que impulsem des de l'AMB, basat en una individualització més gran de la recollida, està donant resultats. Cada any, nous municipis assoleixen les demandes de la UE, i superen el sostre de vidre que suposa el tradicional sistema de contenidors oberts al carrer. Tot i aquest èxit, el ritme de millora encara és massa lent i caldrà treballar perquè més municipis facin el gran salt endavant."

porta a porta xip

Metròpolis de Barcelona

L'any 2022 es van produir, a la metròpolis de Barcelona, 1.470.074 tones de residus, l'equivalent a 445 kg per habitant i any. Aquesta xifra ha disminuït respecte a l'any anterior, en què la generació va ser de 447 kg per habitant i any. A una escala més global, la producció de residus municipals s'ha reduït un 10% des de l'any 2010. L'objectiu, de cara al 2025, és que aquesta reducció arribi al 15%. De tots els residus generats el 2022, se'n van recollir selectivament un 39,3 % (577.278 tones), la qual cosa suposa un rècord absolut, amb un augment d'1,1 punts respecte del 2021. Aquest augment de la recollida selectiva ha succeït en gairebé totes les fraccions de residus.

Captura de pantalla 2023 03 30 a las 17.44.57

La fracció orgànica recollida el 2022 arriba a 167.069 tones de matèria orgànica d'origen domiciliari i comercial Durant el 2022 es van recollir 66.438 tones de vidre amb un petit increment del 0,8 % respecte de l'any anterior.

La recollida d'envasos lleugers domèstics al llarg del 2022 ha estat de 63.920,34 tones, un valor molt superior al de l'any anterior (+10,3 %) i que cal atribuir al canvi en el sistema de recollida a Barcelona, on no només s'accepten envasos sinó també altres plàstics i metalls que no són envasos.

Fsd9 TuWAAEZE9

Durant el 2022 es van recollir 100.991,43 tones de paper i cartró després d'un ascens d'un 1,57 % respecte de l'any anterior. Aquestes xifres la situen com la segona fracció amb una taxa de recollida selectiva més elevada després del vidre.

Pel que fa a la producció de la fracció resta, l'any passat se'n van generar 270 kg/hab. i any, la menor quantitat històrica.

La Unió Europea obliga els estats membres a reutilitzar o reciclar el 55 % dels residus l'any 2025 fins a arribar al 65 % el 2035. 

Tractament de residus

L'any 2021, l'AMB va gestionar aproximadament 1.522.456 tones de residus provinents dels municipis metropolitans, majoritàriament en instal·lacions de titularitat metropolitana. Del total de tones que van entrar en aquestes plantes, un 36,4 % va acabar en instal·lacions especialitzades per reciclar-les.

tractament residus

Aproximadament unes 393.000 tones es van valoritzar energèticament, un 27,3% del total produït. Els residus valoritzats energèticament són els que després de passar per un tractament mecanicobiològic no poden ser valoritzats materialment i tenen com a destí final la planta de valorització energètica. Aquest procés va generar aproximadament 214.500 MWh d'electricitat.

Finalment, aproximadament unes 328.000 tones -un 26%- van acabar a l'abocador després d'haver estat tractades. Aquests residus corresponen al rebuig dels ecoparcs que no ha pogut ser valoritzat energèticament.

Redacció / Fotos: AMB-Ajuntaments

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
105

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix