Alerten del “greu impacte” ambiental de la MAT entre Aragó i Begues

GEPEC i de la Plataforma dels Paisatges de Terol han denunciat que aquesta línia afectaria espais naturals protegits pel Pla Especial d'Interès Natural (PEIN) i la xarxa Natura 2000, així com sis corredors biològics

El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) i la Plataforma dels Paisatges de Terol han alertat aquest dilluns dels “greus impactes” ambientals de la línia de molt alta tensió (MAT) entre el municipi aragonès de Cucalón i Begues. La línia, impulsada pel grup empresarial Forestalia, té una longitud total de 287 quilòmetres, dels quals 181 estan en territori català, creuant prop de quaranta municipis de les províncies de Tarragona i Barcelona.

mat 1

En una roda de premsa, representants de GEPEC i de la Plataforma dels Paisatges de Terol han denunciat que aquesta línia, contra la qual han presentat al·legacions, afectaria espais naturals protegits pel Pla Especial d'Interès Natural (PEIN) i la xarxa Natura 2000, així com sis corredors biològics.

Model

Segons les entitats, el projecte forma part d'un model ”insostenible i inassumible” basat a instal·lar grans centres de producció d'energia renovable en zones molt allunyades dels punts de consum i han advertit que, en cas de no revertir-se, es produirà una “invasió” de línies elèctriques de molt alta tensió.

unnamed

En aquest sentit, han indicat que projectes d'aquest tipus s'estan replicant per tota Espanya i han cridat a participar en la manifestació convocada per plataforma estatal Aliente per reclamar “un nou model energètic.”

La MAT és una mostra de les necessitats d'aquest model erroni d'implantació de les energies renovables, basat a produir l'energia en grans centrals, en mans de grans corporacions elèctriques, allunyades els llocs de consum i situades en espais naturals i agraris”, ha criticat el president del GEPEC-EdC, Xavier Jiménez, emfatitzat el “greu impacte” ambiental, paisatgístic, agrari i sobre la qualitat de vida al món rural que té el projecte.

E2N3oua3

Sobre aquest tema, ha reivindicat com una “alternativa real i aplicable” la producció d'energia renovable en llocs més propers als centres de consum i en espais ja “antropitzats i degradats”, com els polígons industrials, que, segons l'entitat, a Catalunya ocupen 29.000 hectàrees, una superfície que “no s'està aprofitant.”

Dos municipis, en contra

L’Ajuntament de Begues ja s’ha posicionat davant aquest projecte manifestant-se totalment en contra tot exigint-ne la retirada immediata. El consistori considera que vulnera la Llei contra el canvi climàtic aprovada per la Generalitat, la qual aposta per les energies renovables, i també la normativa en vigor del Consell i del Parlament Europeu relativa a l'establiment d'un marc per facilitar les inversions sostenibles. Per altra banda, creu que el projecte està mancat d'una planificació prèvia que permeti una ordenació de l'activitat, una avaluació ambiental estratègica amb participació pública (agents socials i administracions).

MAT 2 scaled

D'altra banda, l'Ajuntament de Vallirana treballa des de fa temps en la promoció de les energies renovables, amb l'objectiu principal de protegir el Medi Natural del municipi i la salut de la ciutadania. És per això que prepara les esmenes "necessàries" per dur a terme aquests objectius. 

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El Casal de joves de Sant Feliu de Llobregat

La Cambra de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Feliu impulsen GiraFeina

La fira d’ocupació tindrà més de 320 ofertes disponibles i se celebrarà el 10 de maig -de 9.30 a 14.00h i de 15.30 a 18.00h- al Casal de joves de…
196

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix