Diversos terratrèmols sacsegen el massís del Garraf

Entitats ciutadanes de Gavà i Begues, així com els experts, creuen que té relació amb els gasos de l’abocador i demanen explicacions a l’administració

Cinc dies continuats de moviments sísmics o explosions d’origen sospitós al massís del Garraf han creat una gran preocupació entre la ciutadania de diversos municipis del Baix Llobregat i altres comarques. Uns fets que han generat també perplexitat entre les entitats ciutadanes de Gavà i Begues preocupades per l’estat del massís i la contaminació provocada per l’abocador de la Vall de Joan, clausurat des de fa quinze anys.

Captura de pantalla 2021 05 17 a las 16.04.45

La setmana passada, del 10 al 14 de maig, els sismògrafs van detectar diferents terratrèmols i rèpliques d’origen desconegut. L’episodi més important es va produir el dimarts 11 de maig a la tarda i va provocar desperfectes en algunes cases de la urbanització de la Plana Novella. Testimonis presencials, veïns del lloc, el van qualificar d’“explosió molt forta”, i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va descartar que l’incident fos d’origen tectònic.

La possibilitat que aquests episodis tinguin relació amb les pedreres en explotació en el massís també està, de moment descartada. Per tant, amb la informació disponible en aquests moments, els experts sospiten que l’incident pot tenir relació amb els gasos provocats per l’abocador del Garraf.

abocador 121118

Precisament, dimarts passat 11 de maig es van presentar a Gavà els resultats d’un estudi de seguiment i control de les atmosferes dels avencs del Garraf, elaborat entre 2018 i 2020 per la Federació Catalana d’Espeleologia, el Consell Català de l’Esport, les universitats de Barcelona i d’Almeria i el Instituto Geológico y Minero de España, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona --a través del Parc Natural del Garraf— i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Segons l’estudi, concloent, en l’últim any i escaig ha empitjorat la contaminació atmosfèrica, tant a dins com a fora dels avencs, per causa dels gasos provocats per l’abocador. En alguns casos, el nivell de contaminació dels avencs és letal. Aquest empitjorament té relació directa amb l’aturada de l’explotació dels gasos, que abans s’havien utilitzat per generar energia elèctrica, però l’activitat es va aturar a causa de les obres de clausura de l’abocador. Les entitats Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME), Grup Ecologista Quercus i Centre d’Estudis Beguetans (CEB) han demanat explicacions sobre la situació a l’AMB, l’administració responsable de l’abocador, i que es reuneixi urgentment la Comissió de seguiment de les obres de clausura del Dipòsit Controlat de la Vall de Joan. També s’han adreçat públicament als ajuntaments de Begues, Castelldefels, Gavà, Olivella i Sitges perquè demanin explicacions i perquè es posin en marxa de manera immediata les actuacions necessàries per aturar la contaminació atmosfèrica i evitar els riscos que la situació actual pot comportar.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix