S’inaugura la remodelada planta de compostatge de Torrelles

L’Agència de Residus de Catalunya ha finançat les obres, que han tingut un cost de mig milió d’euros, a través del retorn del cànon de residus municipals

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha participat aquest avui en l’acte d’inauguració de les millores a la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat, juntament amb l’alcalde d’aquest municipi, Ferran Puig, el vicepresident de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Eloi Badia, i l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich.

Les obres han consistit a construir cinc sitges en la zona de descomposició i a instal·lar un sistema de reg eficient per a cadascuna, que en permet la sectorialització. Es tracta d’una actuació que comporta una clara millora del procés de compostatge i la disminució de les males olors. El nou sistema instal·lat és el que s’exigeix a les plantes de compostatge de nova construcció.

Millora d’instal·lacions gràcies a un impost ambiental

Aquestes millores han estat finançades íntegrament per l’ARC, a través d’una subvenció atorgada als titulars del servei, l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat i l’AMB, provinents del retorn del cànon de residus municipals. Aquesta taxa la paguen els ajuntaments quan duen els residus provinents de la fracció restant al dipòsit controlat. El cost total ha estat de mig milió d’euros.

Detall de les sitges de compostatge i del sistema de reg

La de Torrelles va ser la primera planta de compostatge de Catalunya, i de tot l’Estat, en començar a tractar la fracció orgànica de residus municipals (FORM) recollits selectivament, l’any 1996. La instal·lació tracta unes 4.500 tones anuals a l’any de fracció orgànica, provinent dels residus orgànics que els ciutadans de diversos municipis metropolitans recullen selectivament, i produeix al voltant de 1.000 tones de compost a l’any. El compost obtingut al llarg dels darrers anys ha estat de molt bona qualitat, amb certificació per usar-lo en agricultura ecològica. En l’actualitat s’utilitza tant per a l’agricultura com per a la jardineria.

Valorització de la matèria orgànica

Per al director de l’ARC, Josep Maria Tost, "tots plegats, el Govern, l’AMB, i els ajuntaments, encara tenim l'assignatura pendent de l'orgànica. Hem de fer un treball de proximitat: a través dels educadors ambientals, de la sensibilització a les escoles, de campanyes municipals,  i treballar de la mà dels grans productors. Tot això és  la clau per millorar en la recollida selectiva". D'altar banda, durant la inauguració, Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, ha declarat que "la recollida de matèria orgànica és una prioritat absoluta per fer una gestió òptima dels residus", remarcant que "ens posem les piles en el tractament de matèria orgànica, i fem una crida a la ciutadania per millorar la separació i avançar cal al Residu Zero."

Les característiques singulars de la fracció orgànica  suposen un desafiament per a les instal·lacions de tractament, on cal dur a terme una gestió molt adequada per evitar qualsevol tipus de molèstia i, al mateix temps, produir un compost d’alta qualitat. L’aplicació del compost al sòl dóna ple sentit a la recollida selectiva i preserva el valor de la matèria orgànica i els nutrients en relació al tancament dels cicles materials que contribueixen a la conservació i millora de la fertilitat del sòl, a la lluita contra el canvi climàtic i esdevenen un perfecte exemple de bioeconomia circular.

La FORM  és una de les fraccions que té major perspectiva de recuperació, ja que permet obtenir, d'una banda, un compost de qualitat i, de l'altra, en el cas de plantes de digestió anaeròbica, biogàs, potencialment valoritzable energèticament. En el Programa General per a la Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2020 (PRECAT20), la gestió de residus orgànics és una prioritat. L’objectiu per a l’any 2020 és que es valoritzi el 60% d’aquests residus.

Redacció / Foto: Generalitat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
172

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix