Augmenta més d’un 400% les llicències de futbol femení al Baix Llobregat

En les modalitats de futbol 7 i futbol sala arribaven a les 148 el 2020, mentre que aquest 2024 la xifra ha pujat fins a 796

El pròxim dissabte 25 de maig se celebrarà el Dia Mundial del futbol, un esport que tradicionalment sempre ha estat masculí, però segons apunta el Consell Esportiu del Baix Llobregat, aquesta realitat està canviant.  "Des del Consell Esportiu del Baix Llobregat estem orgullosos de poder afirmar que, tenint en compte l'impressionant augment de llicències femenines, el futbol ha deixat de ser un esport purament masculí", afirma Eva Calbó, secretària tècnica i gerent del CEBLLOB.

res 2019 04 16 12 23 41 CG5G2896

Així ho demostren les dades, ja que durant els últims quatre anys, les llicències de futbol femení de la comarca han augmentat un 437,84%. El 2020, les llicències de futbol 7 i futbol sala femení arribaven a les 148. Aquest 2024, aquesta xifra augmenta fins a 796. El Consell rep aquest augment com un triomf, perquè tal com apunta Calbó, "el compromís de la nostra entitat és educar en valors a partir de la pràctica esportiva i aconseguir que un esport d'equip com el futbol  sigui cada vegada més igualitari és, en part, fruit de la nostra feina diària", afegeix. 

Aquesta tendència no queda limitada al Baix Llobregat, sinó que s'estén a tot el territori català. Segons les dades de l'Observatori Català de l'Esport, el 2020 les llicències de futbol femení se situaven en 14.093 i l'any 2023, les últimes dades de les quals es disposen, aquesta dada ha augmentat fins a 21.386, el que significa un creixement del 51,75%.

ALEVIN A FEM 121019 ESPAÑOL 3 570x390

La importància dels referents

Segons Natàlia Cantero, coordinadora de la línia femenina de la Unió Esportiva Castelldefels, aquest augment de l'interès pel futbol per part de nenes de totes les edats està vinculat, per una banda, a l'existència de referents en el món de la competició professional, que fa uns anys eren inexistents i a l'àmplia oferta de les entitats esportives per oferir futbol a nenes i dones de totes les edats. "La visibilitat que han donat els mitjans de comunicació al futbol femení professional i el triomf de la selecció  femenina ha ajudat a moltes nenes que no feien esport a descobrir el futbol com una possibilitat que fins ara no contemplaven", afegeix. 

UECASTELLDEFELS

UECASTELLDEFELS 2

En aquest sentit, parlant amb l'Aina i l'Arlet de deu anys i jugadores de l'UD Viladecans, comprovem aquesta realitat quan se'ls pregunta per referents i criden  emocionades: "Volem semblar-nos a les jugadores de l’FC Barcelona, Alèxia Putellas i Mapi León". L'Arlet explica que sempre li ha agradat jugar, però s'ha animat a apuntar-se perquè també ho han fet algunes amigues seves. "Jo jugava al parc, però vaig animar-me quan ho va fer la meva germana i una amiga", afegeix l'Aina. 

Ara, les princeses juguen al futbol 

Cantero apunta que cal continuar treballant en aquesta línia d'igualtat perquè és molt interessant observar com "al principi, en els partits, l'instint protector dels pares els fa pensar que tenen una princeseta per protegir quan comproven que el contrincant és masculí. Després, a poc a poc, es van relaxant quan veuen que les seves filles tenen tots els recursos per jugar contra nens."

GOB uvlXAAAvpdu

"Et tenses perquè el futbol és un esport de contacte, però després veus que no passa res, que tots som iguals", apunta Silvia Guardingo, mare de l'Aina i l'Arlet, de 10 anys i jugadores de l'U.D. Viladecans. "A mesura que juguen partits, elles mateixes s'adonen que els nens també perden i com diu l'entrenador, comproven que 'els nens no són herois'". En aquest aspecte, el paper de l'entrenador és clau perquè elles es vegin "d'igual a igual", afegeix. "Al principi teníem una mica de por i no fèiem ni un gol, sempre ens guanyaven ells, però després de jugar alguns partits, vam veure que podíem  i que els nens també perden", expliquen l'Aina i l'Arlet. 

Visibilitat

L'any passat, el Consell Esportiu del Baix Llobregat va apostar per donar visibilitat al futbol femení oficialitzant el primer campionat de futbol 7 femení de categoria sènior dirigit a dones del Baix Llobregat que practiquen aquest esport en centres educatius, associacions i entitats esportives.

IMG 5965 scaled

Així, sota el lema "Si guanyen les dones, hi guanya tothom", l'entitat va promoure l'estiu passat la I Copa de la Dona. Donat l'èxit de participació, el Consell va decidir impulsar la primera lliga regular de veteranes de futbol 7 de la comarca, que es va iniciar el passat 7 d'octubre. Aquesta lliga té com a objectiu principal la cohesió social i la pràctica d'esport per adquirir hàbits saludables, per damunt de la competitivitat.

Redacció / Fotos: CEBLLOB-Clubs-Aj. Martorell

 

Convocatòria D'assemblea general ordinária del consell esportiu del baix llobregar

Convocatòria D'assemblea general ordinária del consell esportiu del baix llobregar

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Veïns i experts denuncien l’estat de l’arxiu històric de Cornellà

Aquest equipament municipal, situat al soterrani del Castell del Borni, pateix una infecció fúngica i microbiana en milers de documents de la qual,…
307

Fotonotícies

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix