Biaix de gènere a la indústria del Baix Llobregat

Mentre el 48% de les persones ocupades a la comarca són dones, només el 29% de les persones ocupades en el sector industrial ho són

La indústria continua sent un sector estratègic i definitori del Baix Llobregat, amb tot i això, és un sector amb un clar biaix de gènere. Mentre el 48% de les persones ocupades a la comarca són dones, només el 29% de les persones ocupades en el sector industrial ho són. Si mirem aquesta proporció en els llocs de treball al Baix Llobregat, continuem observant aquest biaix. Així, mentre el 44% dels llocs de treball de la comarca estan ocupats per dones, només el 30% dels llocs de treball del sector industrial ho són.

Captura de pantalla 2022 07 04 a las 11.25.42

Tot i la clara infrarepresentació de les dones en el sector industrial de la comarca, cal reconèixer la seva autocontenció, el seu dinamisme (cada vegada més dones treballen en el sector) i el tret d’ocupar llocs de treball amb activitats industrials amb bones perspectives de futur (de creixement continuat) afirma la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Lourdes Borrell.

Així, mentre al conjunt de l’economia comarcal, les dones pateixen menors nivells d’autocontenció i, per tant, tendeixen a ser més dependents dels mercats laborals d’altres comarques, aquesta situació es reverteix en el cas de la indústria, on el dèficit de llocs de treball localitzats a la comarca en relació a la població ocupada resident és inferior entre les dones (-3,3%, 525 menys) que entre els homes (-9,4%, -3.652).

Captura de pantalla 2022 07 04 a las 11.28.10

La indústria de productes alimentaris, la fabricació de productes farmacèutics i la indústria química concentren més del 42% dels llocs de treball ocupats per dones. De les activitats industrials que concentren un major nombre de llocs de treball ocupats per dones, només la fabricació de productes farmacèutics té més dones que homes que treballen en la seva activitat (59% del total).

Captura de pantalla 2022 07 04 a las 11.28.00

En aquest sentit, el pla de reactivació comarcal ja destacava el paper important de les indústries alimentàries, químiques i farmacèutiques. El Baix Llobregat té un elevat grau d’especialització productiva vinculada a la indústria alimentària. La comarca destaca per tenir una diversitat d’activitats productives relacionades amb tota l’escala del procés productiu del sector. La comarca també concentra un pol de coneixement punter vinculat amb el sector de la indústria alimentària al voltant de la UPC i els diferents recursos de recerca que aquesta té al territori. “Els sectors industrials químics i farmacèutics són també rellevants i presenten un clar dinamisme a la comarca” afirma la consellera. Tant des de la vessant de la producció com des de la recerca, el desenvolupament i la innovació.

dona treballant 2

El biaix de gènere a la indústria del Baix Llobregat de l’Observatori comarcal del Baix Llobregat s’ha pogut realitzar gràcies a l’obertura de dades del Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones que facilita dades d’afiliacions segons sexe i activitats econòmiques (CCAE 2 dígits) a nivell municipal. I aquestes dades ens han permès observar que “la presència de les dones en el sector industrial del Baix Llobregat continua sent insuficient” tot i que la tendència és creixent afirma Lourdes Borrell.

Captura de pantalla 2022 07 04 a las 11.27.24

Captura de pantalla 2022 07 04 a las 11.27.35

Si mirem l’evolució de les persones ocupades en el sector a la comarca (aquelles persones que viuen al Baix Llobregat i treballen a la indústria), observem un comportament diferencial en homes i dones. Mentre les dones observem un creixement continuat des de 2017, els homes veiem que els darrers anys (a partir de 2021) disminueixen. Quant a als llocs de treball del sector industrial del Baix Llobregat, tot i continuar mostrant un clar diferencial negatiu de les dones, es mostra un creixement generalitzat dels llocs de treball i, entre les dones, es registra un creixement del 9% respecte als llocs de treball del sector del 2016.

Considerant que la indústria és i ha de continuar sent un sector definitori i estratègic del Baix Llobregat, hem de treballar per a mitigar el clar biaix de gènere del sector” afirma la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Lourdes Borrell. Feina que ha de començar des dels nivells inicials de la formació professional i ha de continuar en les qualsevols accions que es puguin desenvolupar per al desenvolupament econòmic del sector industrial de la comarca.

Redacció / Fotos:Sereva-Diputació-Diari Treball

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
169

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix