Roger Torrent aposta pel creixement de la indústria a Catalunya

El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat va participar en el Fòrum Empresarial del Llobregat on es van analitzar davant l'empresariat del Baix Llobregat les línies estratègiques del Departament que afecten les empreses, especialment pimes i indústria, en l'actual context econòmic i social

El Fòrum Empresarial del Llobregat va celebrar ahir un desdejuni amb Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, qui va parlar sobre les línies estratègiques del Departament i concretament aquelles que afecten les empreses en l'actual context econòmic i social.

Segons Torrent, l'activitat del teixit empresarial continua fent front a les dificultats inherents del moment que estem vivint: crisi econòmica i sanitària derivada de la pandèmia, a més del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Això ha generat un trencament en la cadena de subministrament, afectant especialment el transport, amb la consegüent dificultat d'aprovisionament. En aquest sentit, la invasió russa ha intensificat la pressió sobre totes les cadenes impactant molt dramàticament en el preu de l'energia i en el d'altres matèries primeres. Torrent va comentar que Rússia és el principal exportador del món de gas i el segon de petroli. Així com d'altres elements, assenyalant que "el 50% dels cereals que consumim (persones i animals) procedeix d'Ucraïna, i d'una part de les matèries primeres que s'utilitzen per a fer xips. Aquesta situació conjuntural demana respostes a curt termini sobre el mercat de l'energi.”

FPGo RbXsAUXDDz

"Des del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat hem sol·licitat a l'Estat i a la Comissió Europea una limitació del preu de l'energia o desacoblar el mercat del gas del mercat elèctric; això alleujaria l'alça dels preus i suposaria una reducció fiscal d'impostos", va afirmar Torrent. "Cal intervenir en el mercat de l'energia i ajudar als sectors més afectats. Les pimes, com a actor principal de la nostra economia, són els qui més pateixen les conseqüències d'aquesta situació, per la qual cosa la resposta a curt termini en aquest àmbit és imprescindible. Per això, cal transformar el model productiu des de l'administració pública i des del sector privat", va matisar.

En aquesta línia, "des de la Generalitat de Catalunya hem aportat 3.182 milions d'euros als sectors més afectats i als treballadors més vulnerables (com els del sector de la restauració) per fer front a les conseqüències del covid, apostant per polítiques que fomentin l'ocupació. De fet, de mitjana a Catalunya s'han invertit entre 230-240 euros per persona, quan la mitjana a Espanya és de 80 euros per persona", va puntualitzar.

FPFPMxSXMAA7 x6

"Malgrat tot, també hi ha elements estructurals tremendament esperançadors que ens porten a contemplar una situació positiva: rècord d'exportacions, disminució de la desocupació, augment de la capacitat d'atracció d'inversions estrangeres, consolidació de nous projectes…", va remarcar.

"Un altre element contextual que ajuda a reforçar una visió positiva d'aquesta situació, són els discursos polítics d'Europa que parlen d'una autonomia estratègica després del convenciment que deslocalització de producció fora del nostre continent ha generat una situació de la qual avui dia veiem dificultats i amenaces", va assenyalar. “Ara Europa reclama sobirania productiva i tecnològica per solucionar la dependència d'altres països, com Taiwan o Corea del Sud. La relocalització de la producció en el nostre continent ajudaria a fer front a la vulnerabilitat del teixit empresarial", va afegir.

Tres eixos

El Pla d'actuació del Departament d'Empresa i Treball planteja tres eixos irrenunciables per a actuar des d'un punt estructural. El primer d'ells és la reindustrialització, en el sentit ampli de la paraula. "Actualment representa el 19,8% de valor afegit brut i ens volem situar en el 25%, que és el pes que té la indústria en una economia com l'alemanya o l'austríaca. Per fer-ho possible, s'ha d'executar un pacte nacional de la indústria amb un consens entre agents econòmics i socials, així com accions tractores veritablement transformadores amb indicadors que permetin calibrar una eficàcia que arribi a aquest desitjat 25%", va recalcar Torrent.

El segon element pel qual ha apostat el conseller és la innovació; aportant una capacitat de recerca que posteriorment tingui resultats en l'àmbit productiu amb productes i patents de gran repercussió a nivell productiu. El tercer eix del Departament d'Empresa i Treball al qual ha fet al·lusió és la Formació Professional (FP). Les empreses reclamen que no hi ha professionals especialitzats i és un problema no tenir persones preparades en aquest àmbit, va comentar Torrent. 

Una bona notícia en aquest àmbit, segons la valoració del conseller, és la posada en marxa del Centre de Formació Professional d'Automoció de Martorell. Inaugurat en 2015, serà gestionat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que compta amb un reconegut posicionament en formació i transferència del coneixement en enginyeria de l'automoció.

FPFQKmRX0AEW17R

Santiago Ballesté, president d'AEBALL, va agrair especialment al conseller que un dels tres eixos de la seva actuació es focalitzi en l'FP, traslladant-li que les empreses de L’Hospitalet i el Baix Llobregat reclamen professionals d'aquest perfil davant la dificultat palesa que existeix per a trobar-los.

Per la seva part, M. Rosa Fiol, vicepresidenta Executiva d'AEBALL/UPMBALL, va recordar al conseller queper ser competitiu es necessita menys càrrega fiscal, i ara s'està parlant d'un possible sisè nou impost sobre la indústria. Cal apostar per les empreses, ja que aporten un valor afegit al conjunt de la societat generant ocupació i riquesa”. Davant la qual cosa, Torrent va mostrar disposat a iniciar un debat sobre la fiscalitat empresarial.

Torrent va finalitzar el col·loqui reflexionant sobre el moment polític, social i econòmic que vivim: “un escenari amb moltes oportunitats si el fem bé, coordinant l'eficàcia de les administracions públiques i privades.”

Redacció / Fotos: AEBALL/UPMBALL

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix