CCOO denuncia que Educació ha congelat l’oferta de places d’FP al Baix

Tot i que s’ha incrementat la seva demanda “milers d’alumnes no podran fer els cicles formatius triats”, segons el sindicat

Catalunya és una de les comunitats que més sol·licita titulats/ades de cicles formatius de grau mitjà i superior de formació professional (FP). La pandèmia Covid-19 també ha afectat l'oferta i demanda d'ocupació, tal com detalla l'informe Infoempleo Adecco 2020. Segons aquest treball, l’FP supera la formació universitària, amb un 41,3% d’ofertes de la primera per un 33,7% la segona.

 fptractamentdaigua 95e6b3db

Es confirma que els estudis d'FP gaudeixen d'una ocupabilitat creixent, ja que el 42,4% del volum d'ofertes de feina a l’Estat espanyol és per a aquest tipus de titulats/ades. L’OCDE també apunta que dos de cada tres llocs de treball de la pròxima dècada seran per a tècnics/ques de formació professional.

A Catalunya creix la demanda per estudiar cicles d’FP. L’any 2020 van haver-hi 80.071 preinscripcions registrades, i aquest 2021 han estat 93.987 (un increment de 13.916 persones, és a dir, un 17,4% més). Els cicles formatius de grau mitjà de cures auxiliars d'infermeria, d’informàtica i comunicacions i d'activitats físiques i esportives són els tres que concentren la major part d’aquesta gran demanda. El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya no vol incrementar l'oferta formativa, ni pública ni concertada, segons el sindicat CCOO, deixant sense poder preparar-se per a la professió desitjada a moltes persones al Baix Llobregat. Tot plegat significa que 400 alumnes de grau superior i 1.500 de grau mig no podran fer els cicles triats.

286 augmenta nombre alumnes fp distancia

Segosn CCOO, el Departament argumenta que incrementar l'oferta educativa dificultaria l'ocupabilitat, una idea que rebutja el sindicat, ja que el principal percentatge dels contractes de treball relacionats amb l’FP es concentra en cinc cicles formatius: Desenvolupament d'Aplicacions Multiplataforma, Desenvolupament d'Aplicacions Web, Cures auxiliars d'infermeria, Administració i Finances, i Màrqueting i Publicitat (dades del Ministeri d'Educació de 2021).

CCOO denuncia la política del Departament d’Educació sobre l’FP. “No pot ser que les places ofertades continuïn deixant fora del sistema a un nombre molt sustancial de persones joves del nostre país i de les seves expectatives formatives i laborals. La política del Departament continua sent incoherent i mancada de recursos si considerem aquesta formació com un vector de transformació del nostre model productiu.”

Loferta formativa de lInstitut La Garrotxa inclou 13 cicles de formacio de Grau Mitja i Grau Superior credit Institut La Garrotxa scaled

El sindicat proposa que l’oferta de titulacions d’FP amb gran demanda sigui incrementada. “Cal crear un llistat d’espera a la formació postobligatòria, així com un model propi de Formació Dual i l’Alternança a partir del debat la concertacióamb els agents socials”, explica.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
152

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix