Reclamen la contractació directa per part dels ajuntaments del Baix Llobregat i una millora de la seva situació laboral
La plataforma en defensa dels serveis públics, el sindicat SAD de cuidadores professionals i la plataforma d'Atenció Domiciliària de Catalunya han reclamat aquest cap de setmana la contractació directa per part dels ajuntaments -entre els quals es troben els del Baix Llobregat- de les milers de treballadores de serveis municipals d'atenció domiciliària. A més, han denunciat que les empreses privades a les quals els ajuntaments atorguen la gestió d'aquests serveis no estan prenent mesures de prevenció adequades enfront de la COVID-19, posant en greu risc la salut de les cuidadores, d'usuaris, i la salut pública general.
En un comunicat, les treballadores critiquen que, malgrat que la competència del servei és municipal i pública, els ajuntaments contracten, “per quantitats milionàries”, empreses privades que “manquen de vocació de servidors públics” perquè gestionin els Serveis d'Atenció Domiciliària (SAD), de manera que mitjancen entre l'administració municipal i les cuidadores professionals.“A conseqüència de l'actual subhasta de partides econòmiques públiques destinades a cura de persones vulnerables, les empreses privades reben substancials assignacions econòmiques; amb aquestes assignacions, les beneficiàries estan generant contundents beneficis empresarials, mentre que les condicions de les treballadores i les persones que gaudeixen d'aquest servei es veuen flagrantment perjudicades”, asseguren aquestes plataformes en un comunicat.
En aquest sentit, un portaveu del sindicat SAD de cuidadores professionals municipals ha explicat que en la situació actual les empreses que gestionen els SAD “no aporten gens” però es queden amb més de les dues terceres parts del que paguen les administracions per cada hora de treball de les cuidadores, la qual cosa suposa una “cessió il·legal de treballadores, una terciarització injusta de les relacions laborals i una malversació econòmica de recursos.”
Cornellà, al límit
Un exemple molt significatiu és el de les treballadores que desenvolupen la seva feina a Cornellà de Llobregat. Pilar Nogués, presidenta del sindicat SAD de cuidadores professionals -creada fa uns tres mesos-, explica que “en aquest municipi del Baix Llobregat la situació és molt greu, ja que les treballadores són maltractades per l’empresa i per la coordinadora. No hi ha dia que em truquin plorant i em demanen que faci alguna cosa perquè la situació que viuen és molt difícil de suportar”. El difícil moment laboral que pateixen aquestes treballadores és semblant al de la resta de municipis de la comarca -on hi treballen al voltant de les mil persones en aquest sector-. Segons Nogués “no és tan greu com a Cornellà, però les condicions laborals són pèssimes, amb sous precaris, sense conciliació familiar i utilitzant el vehicle propi.”
A més, aquest sindicat denuncia la falta d'equips de protecció (EPI), així com de mascaretes i guants, i la “falta absoluta” de formació de les treballadores per afrontar la pandèmia. “A cada una de la ciquantena de treballadores que depenen del Consell Comarcal se li dona una mascareta FFP2 a la setmana i prou” , diu Nogués.
Redacció / Fotos: SIndicat SAD-Arxiu-Aj. Olesa de Montserrat