CCOO critica la requalificació, mentre que Agrolimen traslladarà a Sant Joan Despí la seva seu i la de les seves filials GBFoods i Affinity Petcare, i l’Ajuntament de Sant Joan Despí anuncia que es millorarà la connectivitat de l’estació de Rodalies i es construirà oficines, un hotel i més de 400 habitatges
El Ple de l’Ajuntament de Sant Joan Despí ha aprovat inicialment el planejament per a la transformació urbanística dels terrenys ocupats fins ara per les històriques instal·lacions de Gallina Blanca, que es transformaran en un nou punt de centralitat de la ciutat i que acollirà la seu central del grup Agrolimen. Segons fonts municipals, la reforma urbanística d’aquestes 45 hectàrees permetrà la implantació de nous usos d’activitat econòmica –amb la generació d’un miler de llocs de treball–, la construcció d’habitatge protegit i la millora de la connectivitat de l’estació de Rodalies.
Per a l'alcalde, Antoni Poveda, "és una molt bona notícia que el Grup d'Empreses al qual pertany Gallina Blanca hagi decidit instal·lar-se a Sant Joan Despí. Gallina Blanca i el brou d'Avecrem formen part de la nostra memòria col·lectiva. Ara mirem al futur, sobretot pensant en la gent jove, ja que es crearan llocs de treballs qualificats i habitatge a preu assequible."
Més habitatge
D’una banda, la transformació permetrà la creació d’un nou parc d’habitatge assequible. Així, es preveu la construcció de 413 nous habitatges, 184 dels quals seran de protecció pública, per facilitar l’accés a l’habitatge a preus assequibles. Per la seva banda, hi haurà 229 pisos destinats al mercat d’habitatge lliure. La reforma implicarà també la creació d’un nou pol d’activitat econòmica i de serveis, amb 45.000 metres quadrats de sostre destinats a oficines, activitat comercial i hotelera. Està prevista la construcció de dos edificis d’oficines i d’un hotel, amb la generació de més d’un miler de llocs de treball.
Seu central
El conveni urbanístic entre l’Ajuntament i Agrolimen preveu que les oficines centrals del grup, així com les de les seves divisions GBfoods (capçalera de l’empresa Gallina Blanca) i Affinity Petcare, s’instal·lin en aquest espai d’usos terciaris en uns cinc anys a partir de l’aprovació definitiva de la modificació del pla urbanístic. Això significaria que al voltant de mig miler d’empleats del grup tornaria a la zona on es va instal·lar originàriament l’emblemàtica empresa Gallina Blanca a mitjans del segle passat. Amb la instal·lació de la seu central d’Agrolimen, el grup esdevindrà un nou motor en el procés de transformació del polígon empresarial Fontsanta cap a noves activitats lligades al coneixement i la indústria tecnològica.
Millor connectada
Finalment, l’actuació urbanística també afavorirà la mobilitat entre el barri Centre i la zona nord de la ciutat i la connectivitat de l’estació de Rodalies. Així, el nou planejament inclou l’execució d’un pas sota les vies del tren, que permetrà connectar el passeig de Canalies amb l’eix de l’avinguda de Barcelona, a l’altra banda de les vies. Això repercutirà en un millor accés des del Centre fins a la nova àrea residencial i de serveis, així com als diferents equipaments esportius i educatius situats a la zona.
Un cop feta l’aprovació inicial de la modificació del Pla General Metropolità de l’Illa a l’entorn de l’Estació de Rodalies per part del Ple Municipal, s’inicia el procés legal que haurà de concloure amb l’aprovació definitiva del planejament per part de la Generalitat.
CCOO, en contra
Segons CCOO, ahir es va aprovar de forma majoritària una primera fase favorable a requalificar la parcel·la urbanística dels terrenys que ocupava la històrica factoria de Gallina Blanca. Des del sindicat, tal com avançava en el marc del conflicte que va significar el tancament de la fàbrica i la consegüent pèrdua de llocs de treball, vincular el tancament productiu d'una empresa que era viable amb beneficis sostinguts els últims anys, a un futur projecte de requalificació urbanística “va ser un greu error estratègic, a voltes poc transparent i confirma allò que ja advertíem al seu moment, viciant el desenvolupament posterior d'aquesta operació”. Ahir es va donar el tret de sortida a una operació que “profunditza una política generalitzada a Sant Joan Despí, al Baix Llobregat i a l'àrea metropolitana de Barcelona de pèrdua constant de sòl industrial i de manca d'incentius i recursos públics per ordenar, modernitzar, atraure nou teixit productiu i promoure una governança participada dels actuals polígons d'activitat econòmica”.
La pèrdua de sòl industrial a Sant Joan Despí no és un cas aïllat, sinó un greu problema que afecta moltes ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona. “Mentre tothom comparteix la necessitat d'articular polítiques potents de base industrial, aquesta problemàtica no forma part d'una taula de negociació de caràcter local, comarcal o metropolità, on participin les administracions i els agents socials i econòmics”, segons CCOO.
Des del sindicat es transmet la predisposició a “implicar-nos a concertar polítiques actives per facilitar la competitivitat de les empreses, atraure sectors innovadors que encarin les noves exigències i reptes d'un món del treball en canvi i orientar el municipi i la comarca del Baix Llobregat a un model de desenvolupament sostenible i inclusiu que afavoreixi la igualtat d'oportunitats.”
El canvi d'usos aprovats ahir possibilita “importants beneficis i plusvàlues molt importants per a Airina i Agroalimen, que ha de ser rigorosament analitzada i fiscalitzada pels diferents poders públics amb competència en la matèria”. CCOO considera que aquesta operació “no contempla un compromís real amb el desenvolupament del municipi i de la comarca del Baix Llobregat. S'ha de posar al centre l'interès general de la ciutat, amb transparència i informació i generar un debat social amb participació sobre quin model de ciutat volem pel futur de Sant Joan Despí i del Baix Llobregat.”
Fins al moment, el sindicat considera que no ha trobat voluntat per abordar-ho ni voluntat de negociació al respecte. “La nostra proposta és fer compatibles usos de l'espai públic a les nostres ciutats per viure i conviure amb una idea de ciutats i pobles afavoridores d'una economia productiva sostenible que aposta activament per la reindustrialització, digitalització, transició energètica, infraestructures i mobilitat, generadora de nous espais d'activitat econòmica, nou model turístic sostenible i treball digne amb drets”, explica.
CCOO exigeix a l'Ajuntament de Sant Joan Despí i per extensió al Consell Comarcal del Baix Llobregat, que desenvolupin i concertin les polítiques acordades als Pactes i Acords socials per protegir i defensar sòl i dinamitzar polítiques industrials sòlides. “També demanem a la Generalitat de Catalunya que desenvolupi amb recursos el Pacte Nacional per la Indústria i el desenvolupament dels acords de reconstrucció econòmica i social”. CCOO adverteix també que aquest projecte ha de garantir la preservació, el manteniment i la recuperació del patrimoni arquitectònic industrial de Sant Joan Despí, presents a la factoria de Gallina Blanca. “Són elements centrals de la nostra identitat que ens vincula amb la història, tradició i evolució del treball i la construcció social de Sant Joan Despí i del Baix Llobregat”, conclou
Redacció / Fotos: CCOO-Arxiu-Aj. Sant Joan Despí