El 42,9% de les llars metropolitanes pateixen la crisi de la COVID-19

Només un 4,2% de les llars propietàries que paguen hipoteca han sol·licitat un ajornament del pagament

Per a un 42,9% de les llars de l’àrea metropolitana de Barcelona, la crisi de la COVID-19 ha provocat un deteriorament de la seva situació econòmica durant el confinament. Per a un 28,6%, el deteriorament ha estat lleu, però per a un 14,2% ha estat important, segons les dades de l'enquesta ‘Habitant en confinament’ que va portar a terme l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona entre el 6 de maig i el 7 de juny. 

imagpis interior boes

La crisi ha tingut un major impacte per a les llars que viuen en lloguer, que ja comptaven des d’abans de la COVID-19 amb uns ingressos inferiors a la mitjana. Un 57,6% d’aquestes llars han sofert un deteriorament de la seva situació econòmica (en el 30,4% una mica i en el 27,2% molt), mentre que pel que fa a les llars propietàries que paguen una hipoteca, en el 44,9% dels casos s’ha produït un deteriorament en l’economia domèstica (en el 32,5% ha empitjorat una mica i en el 12,4% molt). 

Negociacions

Un 4,2% de les llars propietàries que paguen hipoteca han sol·licitat un ajornament del pagament i el 5,7% té previst fer-ho. Aquest ajornament s'ha concedit en aproximadament la meitat dels casos. El principal detonant de la sol·licitud d'un ajornament ha estat la percepció d'un important deteriorament de la situació econòmica, més que el nivell d’ingressos o l’esforç que suposa el pagament de la hipoteca.

Pel que fa a les negociacions relacionades amb el pagament del lloguer, el 36,9% de les llars que viuen en lloguer han iniciat, o tenen previst iniciar una negociació amb el propietari. 

El 22,5% l’ha iniciat amb les següents variants: el 10,3% ha sol·licitat una reducció, el 5,8% un ajornament dels pagaments i el 6,5% han rebut una oferta de reducció o d’ajornament de pagaments sense que ho haguessin sol·licitat prèviament. Finalment, l’altre 14,4% dels llogaters te previst iniciar una negociació. 

grafica bonaage

De nou, el principal factor explicatiu de l’inici d’una negociació per part del llogater és, segons l’enquesta, l'existència d'un deteriorament important de la situació econòmica de la llar, molt més que el nivell d’ingressos anterior a la crisi o l’esforç que representa el pagament del lloguer.

La negociació entre inquilí i propietari ha tingut èxit en el 55,2% dels casos. Aproximadament la meitat, amb una reducció del lloguer i l’altra meitat amb un ajornament, responent molt al tipus de sol·licituds plantejades. Val a dir, que l’èxit de les negociacions no depèn de qui pren la iniciativa, ja que les ofertes dels propietaris no han portat amb major freqüència a un acord que les sol·licituds dels inquilins. 

Els resultats de l'enquesta no permeten detectar cap relació entre el nivell de vulnerabilitat econòmica de l'inquilí i el resultat de la negociació. Si s’analitzen les negociacions reeixides segons el tipus de sol·licitud inicial, s'aprecia que l’acord aconseguit està en la majoria dels casos conforme al tipus de sol·licitud – reducció o ajornament.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Viladecans 2024 arriba amb una programació plena d’activitats per a totes les edats i gustos

La Festa Major de Viladecans 2024: diversa, inclusiva i segura

Los Rebeldes, Lia Kali, Nebulossa, Víctor Magán, Sara Socas, Los40 Urban Tour i la cantant local Lluna, entre d’altres, ofereixen una proposta…
255

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix