Proposen convertir l’Ajuntament d’Esplugues en operadora energètica

Esquerra Republicana aporta per una sobirania energètica pensant en la reconstrucció econòmica del municipi per la crisi de la COVID-19

L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat podria imitar el mateix model energètic que ja té Viladecans amb Vilawatt. El grup municipal d’ERC ha proposat al govern municipal convertir l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat en una operadora energètica. La proposta, que s’ha fet en el marc dels treballs previs a l’aprovació del pla de reconstrucció econòmica, pretén en última instància propiciar la sobirania energètica del municipi; però es tracta d’una proposta que ja des del primer moment pot representar un estalvi important per a l’administració i també per a les famílies, els autònoms i les PIMES d’Esplugues.

El portaveu del grup municipal d’ERC, Oriol Torras, explica que “som conscients que es tracta d’un projecte ambiciós, que no podrà fer-se realitat en el curt termini” però de la mateixa manera assegura que “és en moments de crisi com l’actual que cal prendre decisions no només pensant en l’endemà immediat (que també), sinó pensant sobretot a buscar solucions duradores i que ens facin sortir de l’actual paradigma de dependència econòmica i social”. Finalment, Torras explica que no es tracta només d’una proposta per sortir de l’actual crisi de la Covid-19, sinó que “es tracta d’un projecte que pensa en el bé de les generacions futures.”

llum

Dues fases

La proposta republicana està prevista en dues fases. En un primer moment, es proposa que l’Ajuntament es constitueixi en comercialitzadora de gas i electricitat. Es tracta d’una operació que ja s’ha experimentat amb èxit en altres municipis del país i que permet, des del primer moment, aplicar una tarifació social als clients dels principals subministraments energètics.  

De fet, un dels grans costos fixos de la ciutadania és el de l'energia. Amb la creació d’una operadora pública municipal inicialment ja es poden fer les funcions d'una comercialitzadora, i es pot comprar l’energia al mercat majorista, amb el corresponent estalvi que això suposa. A la vegada, aquesta energia la pot distribuir entre els veïns i veïnes d'Esplugues, i a la xarxa de comerços i petites i mitjanes empreses de la ciutat. Com que l’objectiu d’aquesta operadora no és el lucre, no només pot comercialitzar l’energia a un preu inferior al de les grans empreses del mercat, sinó que a més pot fixar tarifes socials de forma directa i immediata.
A part, aquesta operadora seria també una eina òptima per assessorar i establir un marc legal per a l'autosubministrament d'energia sostenible entre els veïns i veïnes d’Esplugues.

whatsapp image 2020 05 09 at 12.07.42

Però el més revolucionari de la proposta seria la segona fase. A llarg termini, doncs, aquesta operadora també podria fixar com a objectiu la instal·lació i explotació al municipi d’un parc estable de plaques fotovoltaiques per a la generació d'energia solar, la qual seria distribuïda entre la població. Es tracta, doncs, d’aprofitar les oportunitats de la crisi per a crear l'embrió d'una autèntica productora i distribuïdora municipal d'energia 100% verda i completament ecològica.

Amb bons ulls

Segons assegura ERC-Esplugues, el govern municipal veu amb bons ulls la proposta d’Esquerra Republicana i que es posaran immediatament a treballar per estudiar-ne la viabilitat.

dsc 0375

Amb aquest objectiu, aquesta setmana s’ha iniciat ja alguns contactes amb l’Ajuntament de Viladecans, el qual, a través del projecte Vilawatt, ja fa quatre anys que treballa en una proposta similar en la primera fase.

Redacció / Fotos: Aj. Esplugues-ERC-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix