Fort augment de l'atur al Baix Llobregat al març

Un total de 2.875 persones van perdre la feina el passat mes situant la taxa actual registrada a la comarca en 42.501 on la crisi sanitària del coronavirus té molt a veure

L'Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha fet públic l'avanç de les dades d'atur registrat corresponent al mes de març, segons fonts del Departament d'Empresa i Ocupació. Aquest passat mes, un total de 2.875 persones van perdre la feina, el que representa una pujada de la taxa registrada del 7,3%.

Captura de pantalla 2020 04 03 a las 17.34.11

Així, l'atur registrat a la comarca és actualment de 42.501 persones. Respecte al mateix mes del 2019 hi ha hagut un augment (2.947 persones, que representa una pujada del 7,5%). L'atur a l'Àrea Metropolitana de Barcelona es va situar en 168.047 persones, i a Catalunya en 417.047.

Taxa d’atur registral

Les taxes d'atur registral es calculen sobre la població activa estimada del mateix període, seguint la metodologia de la Xarxa d'Observatoris de Desenvolupament Local de la província de Barcelona, que adopta el càlcul de la taxa d'atur registral de l'Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, les taxes dels mesos de març, juny, setembre i desembre de cada any no es podran publicar fins a finals del mes següent per poder disposar de la dada de població activa registrada corresponent.

soc atur csc 35425

Aquest sistema de càlcul de la taxa que s'aplica des de l'OC-BL és especialment rellevant aquest mes de març de 2020, ja que previsiblement l'afiliació a la Seguretat Social en el mes de març a la comarca baixarà (com ha succeït en el conjunt d'Espanya i Catalunya) a causa de les mesures relatives al mercat de treball portades a terme en el context de la lluita contra la COVID-19. Contràriament al que acostuma a succeir en un mes de març, aquest any la previsió és que l'afiliació baixi, fet que segurament provocarà que la taxa d'atur registral sigui superior a la provisional que podríem calcular amb la dada de població activa disponible a dia d'avui (desembre 2019). En caure l'afiliació a la Seguretat Social, el denominador utilitzat en el càlcul de la taxa serà més petit i per tant, la taxa més elevada. D'aquesta manera, caldrà esperar a finals del mes d'abril per poder tenir la taxa d'atur registral definitiva del mes de març.

Demandes d’ocupació

Donat que una part de les mesures sobre el mercat de treball preses durant la lluita contra el COVID-19 són Expedients de Regulació Temporals de l'Ocupació (ERTO) i que les persones afectades per aquesta mesura no es comptabilitzen en la categoria d'atur registrat, a partir d'aquest mes s'afegirà a l'avanç de dades d'atur registrat una taula amb el total de demandants d'ocupació, xifra que sí que recull les persones afectades per la mesura d'ERTO (que, concretament, es consideren demandes d'ocupació de persones ocupades). Val a dir que aquesta xifra de demandes d'ocupació del mes de març pot no reflectir encara totes les mesures de regulació d'ocupació tramitades o en procés de tramitació, fet pel qual caldrà esperar als mesos d'abril i/o maig per quantificar-les millor i veure la seva evolució.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
159

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix