ERC denuncia que l’Ajuntament va eixugar deute amb el pressupost de 2018

Segons els republicans viladecanencs és el novè municipi català de més 40.000 habitants en el rànquing de poblacions més endeutades i ocupa el número 7 entre les ciutats amb un IBI més alt

L’Ajuntament de Viladecans va renunciar a gastar un terç del pressupost de 2018, acumulant així un romanent de 24 milions d’euros per reduir els números vermells de les empreses públiques municipals, especialment Vimed, segons denuncia el grup municipal d’ERC. Atès que la llei obliga a destinar una part important del romanent a aquest objectiu, “va ser una coartada perfecte”. Un deute que ha costat molt de reconèixer a l’equip de govern “perquè esquitxava els seus resultats”: fins fa poc només admetia un endeutament del 22% i ara s’ha vist incrementat al 62%. Perquè, segons els republicans, el deute de les empreses municipals també correspon a l’Ajuntament. Viladecans és el novè municipi català de més de 40.000 habitants en el rànquing de poblacions més endeutades.

captura de pantalla 2019 09 26 a las 23.46.36

Segons la portaveu republicana Bàrbara Lligadas “el model d’empreses municipals del govern del PSC està endeutant l’Ajuntament i des d'Esquerra estarem molt alerta d’aquesta dinàmica per veure si continua requerint esforços per part de les arques públiques podent generar una crisi en el futur”. Per si fos poc el govern local ha tornat a augmentar l’IBI un 0,5% de cara al 2020, incrementant la pressió fiscal a la ciutadania no pas per guanyar en serveis sinó per eixugar deute per la porta del darrere, segons manifesta ERC.

“La Llei d’estabilitat limita la capacitat de finançament i d’inversió al món local, és una herència del PP però ens preguntem què ha fet el PSC i el PSOE per revertir-la durant tots els mesos que han estat al capdavant de l’executiu espanyol. Podrien almenys haver iniciat el tràmit per modificar-la”, ha afegit Lligadas. Quan depèn d’un mateix no es pot utilitzar com a excusa i això és el que va fer el govern municipal durant el Ple de setembre, on ERC va votar en contra de la proposta d’ordenances fiscals pel 2020 i en contra de l’execució del pressupost de 2018 pels motius assenyalats.

EFabSaYX4AA2fyH barbaralligadas

Tal com va explicar la portaveu d’ERC al Ple, “a Viladecans som campions en la factura de l’IBI, ocupem el número 7 a Catalunya i el número 20 a l’Estat entre municipis similars. Però si ho relativitzem amb la renda mitja passem per davant de Sant Cugat del Vallès”. Lligadas ha puntualitzat que la revisió del cadastre es va fer el 2006 en plena bombolla immobiliària, el 2016 van aplicar un coeficient lineal reductor del 18%, però després van apujar el tipus per tal de no perdre ingressos i aquest no ha parat de créixer des de 2016.

ERC critica que el govern socialista continuï acumulant romanent per pagar el deute de les empreses municipals, ja que això condiciona tota l’activitat pressupostària de l’Ajuntament. La portaveu republicana ha afegit que “és absolutament inconcebible tancar un exercici amb 24 milions de romanent i estar aprovant unes ordenances que comporten una pujada de l'IBI, perquè el que estan fent és que en comptes d’invertir els impostos en la millora de la vida de la ciutadania incrementen la pressió fiscal per pagar el deute de les empreses públiques.”

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
167

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix