El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, demana més inversió en infraestructures i connectivitat a L'Hospitalet i el Baix Llobregat
Miquel Valls ha afirmat que l'àrea metropolitana de Barcelona és el principal motor econòmic de Catalunya, i un dels més desenvolupats industrialment d'Espanya. Per al president de la institució cameral, que ha participat aquest dimecres al Fòrum Empresarial del Llobregat que impulsa la patronal AEBALL, "històricament s'han ignorat les peticions de la Cambra i dels empresaris locals que fa a inversions en infraestructures i connectivitat". "No entenem, ha afegit Miquel Valls, com les grans assignatures pendents del territori, com el soterrament de les línies ferroviàries i l'intercanviador de la Torrassa, no són reivindicacions de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat". En paraules de qui ha presidit la institució empresarial durant 17 anys, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és una de les zones econòmiques amb més futur d'Espanya, i el Baix Llobregat i L'Hospitalet un dels territoris més importants del país. En aquest sentit "la reivindicació de la realitat metropolitana sobre la Generalitat de Catalunya és importantíssima i convido a continuar defensant-la", ha sentenciat.
Migració i indústria
Segons l'opinió de Valls, el context global, de migració i evolució de la indústria, requereix una gran transformació del territori lligat a un nou model d'activitat econòmica i una conformació urbanística intel·ligent. El president de la Cambra de Barcelona ha elogiat la gran capacitat comercial de la comarca i "el seu ADN industrial que ha permès la recuperació davant les nombroses crisis històriques". També considera importantíssima l'adequació de les infraestructures a les necessitats actuals. Davant les xifres decebedores de l'informe d'economia trimestral, Valls reclama que "necessitem el 100% de l'accés a transport públic i el 100% de fibra òptica en tots els polígons industrials."
Els reptes
Valls estableix una sèrie de reptes de cara a 2030, com la integració i mobilitat territorial, que ha de disposar de les infraestructures i la connectivitat adequades per afrontar la digitalització i, en qüestió de la transformació del teixit productiu en els sectors de demanda futura, "s'ha de potenciar tant el districte econòmic, com el clúster bio-sanitari i l'anomenada reindustrialització". Tenint en compte l'àmplia oferta formativa del territori enfocat als campus universitaris de Castelldefels i L'Hospitalet, el president de la Cambra també proposa millorar l'ocupabilitat dels col·lectius vulnerables, mitjançant un augment de la qualificació i el nivell educatiu del mercat de treball.
Pel que fa a les relacions institucionals, el president de la institució, que també viu un procés electoral que culminarà el proper 8 de maig, insisteix que "la Cambra de Barcelona sempre ha intentat tenir bona relació amb tots, encara que de vegades ha costat més”. En la seva opinió, és fonamental per a aquesta entitat conservar la seva neutralitat i la seva funció de negociador en nom dels empresaris i empreses. Valls subratlla que la Cambra "no és un senat ni un parlament públic, ja que ens limitem a defensar els interessos de les empreses, ajudem als empresaris, i com a tal hem d'estar al marge de la política."
A l'acte, presidit per Santiago Ballesté, president del Fòrum i d'AEBALL, ha participat també Núria Marín, a qui els empresaris han reconegut la seva tasca per haver potenciat la col·laboració público-privada en projectes tan importants com l'ampliació de la Fira de Barcelona o l'àrea Biopol. L'alcaldessa de L'Hospitalet, per la seva banda, ha subratllat les coincidències que l'uneixen al president de la Cambra de Comerç de Barcelona, "en la visió tant de la importància de l'àrea metropolitana de Barcelona, la Fira i la lluita per millorar les infraestructures, entre les quals destaco el soterrament de les línies fèrries que travessen la ciutat per fer l'intercanviador de la Torrassa.”
Redacció / Fotos: AEBALL