El sector de la construcció a la comarca es manté estable

El seu pes en el conjunt de l’economia productiva és major al Baix Llobregat que a la resta d’àmbits territorials

El 9,4% del valor afegit brut de la construcció de Catalunya es produeix al Baix Llobregat. El pes de la comarca tot i haver baixat des de 2008 s’ha mantingut estable al llarg d’aquests darrers set anys.

L’empresariat del sector de la construcció és més pessimista en les expectatives de la marxa del negoci. La debilitat de la demanda i l’augment de la competència són els factors que més pes tenen en la marxa del negoci del sector de la construcció. En els darrers cinc anys, la manca de mà d’obra adequada és el que més pes va guanyant, en canvi, la debilitat de la demanda i les dificultats financeres són els factors que més pes perden.

Construccio

Compra-venda

Després del major registre de compra-venda d’habitatges en el 2004 (14.610 transaccions) i el menor en el 2013 (3.110), el 2017 continua amb el creixement de transaccions iniciat en el 2014 amb 8.009 transaccions. El 9,4% de les compres i vendes d’habitatges de Catalunya van tenir lloc al Baix Llobregat. A partir de 2009, la intensitat constructiva és superior al Baix Llobregat que a la resta d’àmbits territorials.

El pes del sector de la construcció en el conjunt de l’economia productiva és major al Baix Llobregat que a la resta d’àmbits territorials. La grandària de les empreses del sector de la construcció i activitats immobiliàries és menor a la del conjunt de les activitats productives de la comarca.

Més ocupació

D’altra banda, el sector de la construcció és el que pateix més els descensos d’ocupació però també el que més augmenta en períodes de creixement d’ocupació. El sector de la construcció va ser un dels que més va patir l’esclat de la bombolla i que encara no ha recuperat les xifres de població ocupada i empreses registrades en el 2008. Per activitats econòmiques concretes, són les de construcció d’enginyeria civil les que més han disminuït i les especialitzades en la construcció les que menys. Això es tradueix en un descens generalitzat del pes de la construcció en el total de l’economia del Baix Llobregat. Les activitats immobiliàries, en canvi, registren un gran increment respecte el 2008: +81% en assalariats; +17% autònoms i +23% empreses. Aquest creixement es tradueix en un increment del seu pes en les activitats relacionades amb la construcció.

Per municipis

La intensitat constructiva en els municipis del Baix Llobregat ha canviat des de 2008. En el 2008 sis municipis presentaven més de cinc habitatges iniciats per cada 1000 habitants: Abrera (11,6); Sant Esteve Sesrovires (10,7); Santa Coloma de Cervelló (9,1); Begues (7,4); Castellví de Rosanes (6,6) i Sant Just Desvern (6,1). En el 2017, 2: Sant Just Desvern (37,1) i Sant Joan Despí (5,6).

Captura de pantalla 2018 11 29 a las 11.54.24

D’altra banda, el 37% de l’ocupació del sector de la construcció es concentra en tres municipis: Cornellà de Llobregat (5.243 persones en règim assalariat i autònom); Viladecans (2.359) i Sant Boi de Llobregat (2.263).

A més, tretze municipis del Baix Llobregat tenen més del 10% dels llocs de treball ocupats en la construcció: Sant Climent de Llobregat (19% del total); La Palma de Cervelló (16%); Torrelles de Llobregat (15%); Cervelló (14%); Cornellà de Llobregat i Corbera de Llobregat (13%); Collbató, Viladecans i Pallejà (12%); Vallirana, Olesa de Montserrat, Sant Vicenç dels Horts i Begues (11%).

En el 2007 més del 13% de la població ocupada del Baix Llobregat ho estava en el sector de la construcció. Aquesta rellevància va disminuir fins al 7,3% en el 2016. En el 2018 aquest percentatge arriba al 7,8%. Sis municipis, en canvi, tenen menys del 5% de la seva ocupació dedicada a la construcció: Sant Esteve Sesrovires, Sant Just Desvern (3%); El Prat de Llobregat (4%); Esplugues de Llobregat (4,6%), Castellví de Rosanes (4,8%) i Martorell (4,9%).

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
154

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix