Sant Boi de Llobregat fomenta ‘l’art de buscar feina’

El projecte Feinart té com a objectiu crear un espai on poder posar en comú necessitats i oportunitats tant de persones a l’atur com de nous emprenedors

Sempre s’ha dit que buscar feina és una feina, però a Sant Boi de Llobregat van un pas més enllà i ho consideren un art. D’aquest concepte neix Feinart, una organització sense ànim de lucre que ajuda les persones que ho necessiten a buscar una oportunitat laboral. L’èxit de la iniciativa ha fet que l’Ajuntament, gràcies al Programa Metropolità de Suport a les Polítiques Socials de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), hagi delegat a l’entitat tasques d’inserció laboral en el marc del pla #esposibleSB.

Des de Feinart es defineixen com “un espai obert on es desenvolupen les emocions de les persones que busquen oportunitats professionals o d’emprenedoria”. La iniciativa està recollint molt bons fruits, que es veuen tant en les dades d’inserció com en la satisfacció dels usuaris. És el cas de la Rosa Guerrero, que escriu al mur de Facebook de l’entitat (www.facebook.com/feinartSB): “Em sento molt orgullosa d’assistir a les classes, que transmeten molt bon rotllo. Ho recomanaria a tota mena de persones”. O l’Antonio Guerrero, que explica: “No tinc paraules per descriure Feinart i la manera com m’han carregat les bateries.”

Feinart va néixer de la mà dels emprenedors Rut Espinosa, Juanjo Martos i Helena Roche a la Llançadora d’Emprenedoria CoBoi de Sant Boi, centrada en les iniciatives de negoci amb impacte social. El seu objectiu era crear un espai on poder posar en comú necessitats i oportunitats tant de persones a l’atur com de nous emprenedors. “Tant els emprenedors com les persones que busquen feina tenen moltes coses en comú. En el procés de recerca de feina es pot crear una certa solitud. En comunitat, en canvi, ensenyem que es poden donar suport per aconseguir assolir els seus objectius”, explica Juanjo Martos.

D’aquí la importància de sortir de la lògica habitual de buscar feina des de casa i sol. Feinart organitza activitats per generar comunitat i assessora directament les persones interessades. Es tracta de treure de casa, un àmbit de confort i seguretat, les persones que busquen feina.

Per això, un dels pilars de Feinart és treballar l’autoestima, que s’acompanya de la creativitat: “Hi ha un mercat molt dur amb determinats segments de la població i ens hem de replantejar moltes coses. A través de la creativitat poden sortir noves propostes alternatives”. En aquest sentit, organitzen tallers de pintura, escultura o gamificació per afavorir la reflexió personal i l’autoconeixement i treballar les emocions i les motivacions.

 AMB TALLERS

15 milions d’inversió

#esposibleSB forma part dels projectes singulars que l’AMB ha subvencionat en el marc de la segona convocatòria Programa de Suport a les Polítiques Socials per al bienni 2018-2019. En conjunt, el programa compta amb un pressupost de 15 milions d’euros que han de servir per fomentar l’ocupació i per millorar els llocs de treball.

GRAFIC AMB

Fins ara, en aquesta segona convocatòria l’AMB ha aprovat projectes per valor de més de nou milions d’euros, dels quals l’AMB n’aporta sis i la resta van a càrrec d’ajuntaments o empreses que col·laboren en els plans d’ocupació. La primera convocatòria també tenia un pressupost de 15 milions d’euros.

L’objectiu de l’AMB és col·laborar amb plans municipals que posin l’accent en els col·lectius amb més dificultats. Es tracta sobretot de donar suport a joves, dones, aturats de llarga durada i famílies que tenen tots els membres a l’atur. A més, es prioritza la subvenció de les polítiques dissenyades per promoure l’activitat emprenedora i l’autoocupació.

El programa s’articula en quatre grans àmbits: subvencions a plans d’ocupació, ajudes a la contractació i a l’emprenedoria i, com a novetat d’aquesta edició, els projectes singulars, com #esposibleSB de Feinart, que són propostes pensades per afavorir el desenvolupament de noves formes d’ocupació innovadores.

Noves formes d’ocupació

Els projectes singulars identifiquen temes específics que els ajuntaments consideren de molt interès per a la creació d’ocupació. No és una ajuda a la contractació, sinó un suport al desenvolupament d’iniciatives que empoderin la ciutadania per trobar noves formes d’ocupació.

De moment ja s’han aprovat tres projectes comptant-hi #esposibleSB. Es tracta del Pacte Local pel Comerç de l’Hospitalet, que ha d’impulsar aquest motor econòmic de la ciutat; un programa de foment del cooperativisme per a la gestió d’uns horts socials que són propietat de l’Ajuntament de Barberà del Vallès; i finalment, una escola d’oportunitats a Sant Adrià de Besòs, que amb tallers i activitats vol millorar la inserció laboral. A banda d’aquests projectes, ara mateix n’hi ha una quinzena més en estudi que possiblement s’aprovaran durant els propers mesos.

Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, explica que els projectes singulars intenten promoure iniciatives d’economia social, que prioritzin dones i joves, que tinguin un enfocament clarament mediambiental i que incloguin elements innovadors, ja sigui en la producció o en les formes organitzatives. “Es tracta de trobar vies originals i innovadores que permetin la creació de llocs de treball fomentant aspectes com el cooperativisme o l’economia social. Volem ser capaços de respondre als reptes del futur del treball pensant en clau de segle XXI”, afegeix.

AMB ESCRIU

S’estima que els projectes singulars aprovats puguin tenir un impacte en l’ocupació d’unes 300 persones. Una xifra que encara pot créixer. Els projectes han de tenir una durada màxima de divuit mesos.

Sis anys de plans

L’AMB finança els programes d’ocupació dels ajuntaments metropolitans amb un pla específic des del 2012. L’assignació de recursos a cada municipi es fa amb una fórmula que té en compte l’atur i la renda familiar.

Quan es va iniciar el pla, el 2012, l’AMB va engegar una línia de cooperació econòmica destinada a donar suport a les polítiques socials dels ajuntaments. D’una banda, amb mesures contra la pobresa energètica, i, de l’altra, creant un fons per a les polítiques socials municipals.

Les primeres convocatòries, entre els anys 2012 i 2015, van suposar la signatura de 4.500 contractes laborals i la inserció de 1.500 persones al mercat de treball, és a dir, un percentatge d’inserció de més del 30%.

En aquelles primeres convocatòries, l’objectiu primordial era aplicar mesures pal·liatives perquè la gent pogués tenir ingressos. Ara el plantejament és fomentar plans d’ocupació que serveixin per a la inserció laboral i per millorar l’ocupabilitat dels beneficiaris, és a dir, dotar-los de condicions que facin els seus currículums més atractius per a empreses i institucions.

En aquest sentit, Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, afirma: "Hem de millorar la qualitat i l’eficàcia de les polítiques locals d’ocupació i seguir posant fre al problema de l’atur, una de les nostres principals preocupacions.”

Millora de resultats

En aquesta segona edició del pla, i amb xifres encara provisionals, ja es pot dir que els resultats estan millorant. Els més de 1.640 contractes registrats en la inserció del pla 2016-2017 s’han traduït en 230 llocs de treball i una taxa d’inserció provisional del 38%. Des de l’AMB ho atribueixen no només a la millora dels plans, sinó també, i molt especialment, a un context econòmic més favorable a la creació d’ocupació.

Ara falta veure els resultats de la segona edició del pla, per a la qual els ajuntaments poden presentar propostes fins a finals d’any.

Redacció / Fotos: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix