Crisi o recuperació al Baix Llobregat?

És la segona comarca de l'àmbit metropolità amb major cobertura de les prestacions per desocupació

La quarta edició de l’informe de seguiment de la crisi que ha publicat l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat enguany vol respondre a la pregunta, crisi o recuperació? a partir de les dades d’execucions hipotecàries, llançaments, processos monitoris i verbals, cobertura de les prestacions per desocupació i l’evolució dels registres d’atur, contractació, empreses i població assalariada per a l’any 2017 en relació a les dades 2008 i del 2016.

Captura de pantalla 2018 05 30 a las 18.14.11

Ocupació

Gran part dels indicadors mostren valors positius respecte el 2008. La recuperació es registra sobretot en l’ocupació. Ja sigui en el descens l’atur com en el creixement del conjunt de població assalariada o dels nous contractes registrats. Es registra també un descens destacat de les execucions hipotecàries ingressades i dels processos monitoris.

Captura de pantalla 2018 05 30 a las 18.13.49

Amb tot i això, alguns indicadors mostren valors que ens han de portar a la reflexió entorn el tipus de recuperació. Així, respecte el 2008 s’observa un descens de la cobertura de les prestacions per desocupació; una disminució del pes dels contractes registrats per joves, un creixement dels contractes de curta durada (inferiors a 6 mesos) i del pes dels contractes registrats per empreses de treball temporal; el nombre total d’empreses registrades al Baix Llobregat disminueix; la població assalariada en sectors intensius en mà d’obra cada vegada és menor i el que alerta més: el poc increment del pes de les activitats de valor afegit tant en el conjunt d’empreses com en la població assalariada, observant, fins i tot, un descens de la població assalariada en serveis d’alt component tecnològic.

Seguiment de la crisi Baix Llobregat (2008-2017)

Recuperació o cronificació de la crisi? La recuperació es registra sobretot en l'ocupació: menys persones aturades, més contractes registrats i més població assalariada que en el 2008. Tot i amb això cal destacar:

- la disminució de la cobertura de les prestacions per desocupació, l'increment del pes dels contractes de molt curta durada, dels registrats per ETT i el descens dels contractes registrats per joves.

- el descens o poc creixement del pes de les activitats d'alt valor afegit en l'estructura productiva del Baix Llobregat.

El Baix Llobregat és la segona comarca de l'àmbit metropolità amb major cobertura de les prestacions per desocupació. Sis de cada deu persones registrades a l'atur perceben algun tipus de prestació. Tot i que la cobertura creix respecte l'any anterior no es recuperen els valors registrats en el 2008. Tres de cada 10 prestacions per desocupació són contributives. En el 2008 eren 7 de cada 10. Tres municipis de la comarca (Martorell -52,4%-, Olesa de Montserrat -52,1%- i Sant Vicenç dels Horts -50,8%-) tenen més de la meitat de les persones aturades sense cap prestació per desocupació.


Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix