El pressupost del grup de l’AMB per a l’any 2018 és de 1.697 milions d’euros

Els comptes aprovats suposen un increment del 3,9% respecte al pressupost inicial de 2017

El Ple extraordinari del Consell Metropolità celebrat avui ha aprovat definitivament els pressupostos de l'AMB per al 2018, amb els vots a favor dels grups PSC-CPEntesa, ERC, Plataforma Ciutadana per Barberà i Compromís i Acord per Torrelles; els vots en contra de CUP-PACiutadans i PP, i l'abstenció de CiU.

Els pressupostos de l'AMB son els tercers del sector públic de Catalunya en termes quantitatius, darrera dels de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. aquests inclouen el propi de la Institució, els del seu ens públic empresarial d'habitatge IMPSOL, els del seu organisme autònom Institut Metropolità del Taxi i els de les seves societats mercantils cent per cent participades: Transports de Barcelona SA, Ferrocarril Metropolità de Barcelona SA, AMB Informació i Serveis SA, Projectes i Serveis de Mobilitat SA i Transports Metropolitans de Barcelona SL.

Nadal 2018fda7

A banda dels organismes i empreses, pel que fa estrictament al pressupost que gestiona directament la Institució el seu import total és de 684,6 €, la qual cosa suposa un augment del 3,9% respecte als pressupostos inicialment aprovats per al 2017, que eren de 658,74M€.

Amb aquests pressupostos l'AMB garanteix la prestació dels serveis propis i manté la capacitat inversora en els plans i programes compromesos, així com en les seves polítiques socials. Igualment es dona continuïtat a la resta d'activitats previstes al Pla d'Actuació Metropolità aprovat l'any 2016.

Algunes de les fites estratègiques d'aquest pressupost són:

Ø  Millorar la recollida de residus i el seu impacte mediambiental, incentivant les millores implementades pels ajuntaments en la recollida dels mateixos i desincentivant les males pràctiques.

Ø  Continuar i incrementar l'articulació del conjunt de mesures en mobilitat per lluitar contra la contaminació atmosfèrica.

Ø  Constitució del nou operador públic d'habitatge de lloguer social

Ø  Millora de la transparència dels ajuntaments metropolitans mitjançant la convocatòria de subvencions

Ø  Continuació dels treballs per disposar d'un document urbanístic (PDU) abans de final de mandat.

El pressupost aprovat avui inicialment

 • Aprofundeix en el conjunt de polítiques socials des de la perspectiva de garantir drets, especialment en l'accés als serveis públics com el transport i els subministraments bàsics, i impulsar un desenvolupament econòmic sostenible.
 • Incideix en el conjunt de polítiques referents alsespais naturals i els vectors ambientals, incrementant el reciclatge i afavorint una mobilitat metropolitana sostenible per a fer front al canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica.
 • Permet millorar la qualitat democràtica, mitjançant la potenciació de l'agència de transparència metropolitana, i avançar en el compromís de destinar el 0,7%del pressupost propi en cooperació internacional.

Anàlisi dels pressupostos

Previsions d'ingressos

Els ingressos pressupostaris de l'AMB provenen, (1) d'aportacions municipals, (2) gestió de taxes, tributs i cànons propis i (3) transferències finalistes d'altres entitats públiques per a prestar serveis concrets.

(1) Les aportacions procedents dels ens municipals / ajuntaments que rep l'AMB estan basades en la participació en els tributs de l'Estat (115,85M€) i en un percentatge sobre la recaptació de l'Impost municipal de bens immobles (67,92M€).

(2) La gestió de taxes, tributs i cànons propis sobre determinats serveis metropolitans fa referència al Tribut metropolità (103,87M€) que creix un 2,2% en relació al 2017, i la Taxa metropolitana de tractament de residus municipals (TMTR) (118,438M€), que creix un 4%. També en formen part els ingressos provinents dels cànons i altres ingressos provinents de la gestió dels serveis del cicle integral de l'aigua, l'aerobús i el bus turístic (56,14M€).

(3) Finalment, l'AMB ingressa transferències d'altres entitats públiques per a la gestió de determinats serveis. Dins d'aquestes partides d'ingrés destaquen els provinents del sistema metropolità de transport de viatgers (102,5M€), de l'Agència de Residus de Catalunya (40,9M€) i l'Agència Catalana de l'Aigua (57,3M€),  i el manteniment de les Rondes (7,1M€), entre d'altres.

Els àmbits temàtics per als quals l'AMB que han d'administrar el pressupost 2018 són els següents:

Gestió i inversió en el territori

Planificació urbanística i desenvolupament territorial, infraestructures, espai públic i equipaments, millores als barris, polítiques de rehabilitació i consolidació del dret a l'habitatge. Les despeses més rellevants són les associades al Pla d'Inversions Metropolità i les vinculades amb els serveis de manteniment de  platges, parcs, espais fluvials metropolitans i el parc de Collserola. Igualment cal destacar la partida del manteniment de les Rondes de Barcelona i el pressupost dedicat a la redacció del Pla Director Urbanístic.

 • Programa d'actuacions de cohesió territorial (PACTE): 8,68M€.
 • Projectes i assistència tècnica als municipis metropolitans: 2,69M€.
 • Programa d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG): 4,74M€.
 • Programa d'actuacions de millora urbana i social (PAMUS):  36,16M€.
 • Actuacions finançades en l'àmbit de Barcelona: 11,33M€ 
 • Manteniment i conservació espai públic (parcs, platges i front litoral): 13,2M€
 • Gestió i manteniment de les rondes: 8,4M
 • Transferència corrent a l'IMPSOL per mantenir les intervencions programades en política metropolitana d'habitatge: 5,4€
 • Aportació al Consorci del Parc Natural de Collserola: 2,56M€

Serveis de mobilitat i transport

Tenen com a prioritat l'impuls a la mobilitat sostenible, l'eficàcia i la innovació. En aquest sentit, els centres de cost més rellevants d'aquests serveis són els pagaments dels serveis de gestió indirecta de transport públic (100,86M€) i l'aportació a l'ATM (129,7M€) per contribuir al finançament del conjunt del sistema metropolità, que s'incrementa en 17,6M€ respecte l'any 2017. D'altra banda, també hi ha els costos de la tarifació social (18,21M€), és a dir, gestió de la targeta rosa metropolitana per a la gent gran, i dels títols i serveis de transport públic per a persones amb mobilitat reduïda.

Infraestructures1b995

També destaquen els més de 5M€ dirigits a treballar en l'impuls de l'ús de vehicles i bicicleta elèctrics, invertint en nous punts de recàrrega i en el manteniment de la xarxa actual, així com en un paquet de subvencions als ajuntaments per a la instal·lació de punts de recàrrega i la compra de vehicles elèctrics (cotxes i bicicletes).

A més d'aquestes iniciatives també està prevista inversió directa en nous mòduls d'aparcament segur de bicicletes (1,25M€) i convenis relatius a les actuacions en Zones Urbanes d'Atmosfera Protegida (120mil€)

Gestió de residus urbans

A la gestió de residus urbans s'hi destinaran 160,8M€. Dins d'aquest àmbit de serveis els costos més significatius són els vinculats amb l'explotació dels Ecoparcs metropolitans i amb la gestió de la recollida selectiva i el triatge i els dipòsits controlats de residus municipals.

prevencio2e1e1

Cicle integral de l'aigua

S'hi destinaran 56,93M€. Aquests costos es vinculen amb la gestió dels serveis de sanejament, abastament i pluvials, així com una consignació especial destinada a la tarifació social de l'aigua, en la línia de garantir els subministraments bàsics a les persones i famílies amb menys recursos.

Reutilitza496f

Desenvolupament social i econòmic

Les principals línies d'intervenció d'aquests serveis són les polítiques contra les desigualtats, d'inclusió social i drets de ciutadania, i les polítiques de desenvolupament econòmic inclusiu i sostenible.

En aquest sentit, les despeses més importants durant 2017 s'aplicaran al Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals, amb una dotació de 7,5M€ destinada al finançament de plans municipals d'ocupació i projectes d'autoocupació i emprenedoria, i uns altres 2,5M€ destinats al Programa de mesures contra la pobresa energètica.

Relacions internacionals i cooperació

Aquest àmbit de serveis ha d'impulsar les xarxes metropolitanes i potenciar la projecció exterior de l'AMB, així com la promoció d'una política solidària i de progrés en l'àmbit dels projectes de cooperació. Per a desenvolupar i finançar els seus programes i activitats, l'Àrea d'Internacional i de Cooperació administrarà 1,9M€.

Amb aquest pressupost s'assoleix l'objectiu de destinar 0,7% d'ingressos propis en els fons de cooperació.

Planificació estratègica

Aquest àmbit de serveis es proposa la coordinació amb els àmbits de desenvolupament social, econòmic i ambiental de l'AMB en una perspectiva transversal i estratègica, l'aproximació sistemàtica a les dades socioeconòmiques i espacials de l'àrea i de la regió metropolitanes de Barcelona, garantint-ne la difusió, i l'enfortiment de la governança i la participació metropolitanes i dels organismes directament vinculats a l'AMB, com ara l'IERMB, ens amb el que es manté un Contracte-programa específic. Per desenvolupar aquestes iniciatives s'hi destinaran 1,6M€.

Bon govern i transparència

Aquest àmbit de serveis ha d'impulsar el bon govern d'una administració al servei de la ciutadania, més eficient i sostenible, així com la coordinació interinstitucional per a la gestió dels serveis metropolitans. L'agència de transparència de l'AMB rebrà un pressupost de 610.000€.

Pleno AMB EDIIMA20170626 0855 4

Administració i relacions institucionals

Finalment, l'apartat de despeses es completa amb els costos vinculats amb l'administració metropolitana i les aportacions de suport a altres entitats i organismes. Pel que fa a les despeses de personal, estructura i costos financers, el 2017 s'hi destinaran 58,9M€ (8,6% del pressupost).

Redacció / Fotos: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
701

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix