Ferràs: “Després d'una apocalipsi industrial, travessem un altre comercial”

El Doctor en Administració d'Empreses i degà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic ha estat el ponent al desdejuni del FEm Llobregat

Xavier Ferràs, Doctor en Administració d'Empreses i degà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic, ha explicat en la seva presentació ''Innovació i Competitivitat en un món exponencial'' la situació actual que ha provocat la tecnologia industrial i la intel·ligència artificial en el nostre mercat.

Segons ha dit Ferràs, fa anys es vivia en un context on la tecnologia no estava tan present, però avui dia aquest context ha canviat i és la pròpia tecnologia la que ens obre nous escenaris inimaginables, i ha posat com a exemple el servei dels vehicles elèctrics. Perquè empreses com Uber, primera empresa a liderar el servei del cotxe compartit, han demostrat que un servei que abans no resultava viable ara pot ser una innovadora startup que ha aconseguit establir un nou model de l'automòbil. “Aquests canvis signifiquen un gran pas per al món de la tecnologia, però dins de l'àmbit comercial genera una gran disrupció”, ha argumentat Ferràs. Només cal veure les àmplies mobilitzacions de sectors afectats com el del taxi.

Abans que hi hagués tanta tecnologia, els negocis de Kodak, de les màquines d'escriure o els discs compactes es podien mantenir, ara, ja no tant. Una situació que porta a parlar d'un “apocalipsi del retail” (o comercial), on el benefici d'aquest canvi ha afectat directament a la renda del capital, concretament a inversors i emprenedors, que veuen com la productivitat incrementa però el salari es manté, i per tant, augmenta la precarietat. De manera que “es genera una desigualtat que ens porta a un model on no hi ha costos marginals i tot se centra en el salari”, ha assegurat Ferràs davant els assistents del FEM Llobregat, celebrat avui a l'Hotel Porta Fira de l'Hospitalet.

Durant la sessió presidida per Manuel Rosillo, president d’AEBALL i del Fórum Empresarial del Llobregat, acompanyat de Jaume Graells, tinent d’alcalde d'educació de l’Ajuntament de L'Hospitalet, Ferràs ha exposat com als Estats Units,  empreses com Amazon també han començat a afectar de forma negativa als magatzems, generant aquesta desigualtat, a causa de l’òptim servei que ha aconseguit mitjançant els avenços tecnològics. Davant aquest problema, Ferràs defensa que la solució és determinar una renda bàsica universal, que disminueixi els nivells de pobresa. A més, experts com Michael E. Porter, economista i enginyer elèctric globalment conegut, consideren que s'han de crear entorns competitius per generar riquesa que pugui ser distribuïda, una tesi molt defensada.

De fet, alguns països ja han posat en marxa aquest model, els EUA és líder, Xina se li aproxima i el Japó el segueix en tercer lloc. ”Tots seguint aquest model de desenvolupament econòmic, partint de la manufactura bàsica al producte copiat, producte propi, tecnologia pròpia i ciència”, ha explicat Ferràs. L'expert en Innovació i Tecnologia ha acabat la conferència amb dades que mostren la situació actual d'Europa dins d'aquest mercat tecnològic: “ens va bé perquè mantenim salaris baixos però no som capaços de generar la riquesa tecnològica industrial que ens agradaria.”

Redacció / Foto: FEm Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
220

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix