El Ple de Viladecans aprova un pressupost de 63,6 milions d’euros

Se centra en la promoció de l'activitat econòmica, el suport a les famílies i la millora dels serveis municipals

El Ple Municipal de Viladecans va aprovar ahir dijous uns pressupostos per a l'any 2017 que, segons fons municipals, mantindran l'esforç per fer promoció econòmica de la ciutat, potenciaran l'atenció social a les famílies que pitjor ho estan passant a causa de la crisi i reforçaran un entorn urbà de qualitat i més sostenible, amb un important protagonisme de la participació ciutadana en el destí de les inversions per a la millora dels barris. Els comptes de l'Ajuntament seran de 63,6 milions (un 2,9% més que el 2016), dels quals 6,2 milions es destinaran a inversions. El pressupost conjunt amb les empreses municipals i la Fundació Ciutat de Viladecans ascendirà a un total de 73,9 milions (un 1,9% menys que el 2016). Els comptes es van aprovar amb els vots a favor dels regidors del PSC (11) i d'ICV (2), l'abstenció dels 2 regidors no adscrits i el vot contrari de Ciutadans (3), ERC (3), PP (2), CAP Guanyem (1) i VSSP (1).

Els comptes creixen, tot i la congelació de tots els impostos (inclòs l'IBI) i les taxes municipals, principalment per les noves activitats a la zona d'activitat econòmica de Ca n'Alemany i l'increment d'aportacions de l'Àrea Metropolitana i la Generalitat.

L'atenció social continua en augment

La tendència dels últims anys en l'increment dels recursos per a l'atenció social es reforçarà encara més el 2017 amb l'augment d'un 9,8 % d'aquesta partida, principalment per dotar 300.000 euros més per a atenció domiciliària, incrementar un 55 % els diners per a subvencions per a l'habitatge per a les famílies monoparentals i impulsar la renovació del Pla d'Igualtat per lluitar contra la discriminació i la violència masclistes. De fet, al 2017, gairebé un de cada sis euros (el 16,1 %) de la despesa de l'Ajuntament es destinaran a promoure la igualtat d'oportunitats, és a dir, a l'atenció social i l'educació. Així, es consolida la important dotació per a innovació educativa que s'ha impulsat els dos anys anteriors per promoure l'èxit educatiu.

A banda, pel que fa als equipaments públics, el 2017 s'afrontarà la rehabilitació integral energètica de l'Escola El Garrofer (587.000 euros), es posarà en marxa la tercera i última fase de reforma del Museu de Viladecans-Ca n'Amat (900.000 euros), es faran millores en els equipaments esportius i zones de pràctica esportiva lliure a l'espai públic (250.000 euros) i es reformarà un nou local destinat a associacions veïnals, en aquest cas el de l'AV La Unión (500.000 euros).

Noves accions a l'espai públic

Amb l'objectiu de reforçar un entorn urbà de qualitat, l'Ajuntament incrementarà en 200.000 euros els recursos destinats a la neteja i recollida de residus i en destinarà altres 300.000 euros per fer millores en parcs i jardins (150.000 directament a càrrec de l'Àrea Metropolitana al parc metropolità de la Torre-roja). A més, per promoure una mobilitat més sostenible es millorarà la xarxa actual de carrils bici (250.000 euros) i es farà un programa de promoció de la mobilitat sostenible per anar a l'escola. A més, es posaran en marxa dos plans especials, un per al foment del comerç urbà i l’ocupació al comerç (146.000 euros) –amb accions d'urbanisme per integrar i millorar els eixos comercials, que se sumaran a una nova senyalística turística per a vianants (88.000 euros)– i un altre per a la dinamització de places i parcs (100.000 euros) –amb activitats ciutadanes que convidin a gaudir més de l'espai públic–. Es mantindrà també el Pla de Xoc per l'Ocupació (150.000 euros).

Així mateix, es destinaran 780.000 euros per a la millora dels barris (450.000 euros íntegrament per al barri de l'Alba-rosa), que es dedicaran a accions escollides a partir de la participació ciutadana a través de les entitats veïnals i socials. Es tracta de la major inversió determinada amb la participació directa de la ciutadania feta mai fins ara al municipi. Per altra banda, també s'ha pactat amb l'Àrea Metropolitana la darrera fase de millora urbana al Barri de Sales (2.380.000 euros a executar en dos anys).

L'Ajuntament manté els bons indicadors econòmics

L'Ajuntament, a més, impulsa les seves actuacions sense erosionar la seva forta estabilitat financera. Així, el nivell d'endeutament se situa per sota del 40%, un percentatge clarament inferior al 75% que marca la llei, i que està en continu descens els últims anys i el 2017 seguirà aquesta tònica (es preveu tancar l'any amb 20,9 milions de deute viu). Així mateix, cal remarcar que l'Ajuntament compleix l'objectiu de pagar les factures als proveïdors en un mes, molt per sota del màxim de 60 dies que estableix la Llei de morositat.

PRESSUPOST DE L'AJUNTAMENT 2017 PER ÀMBITS DE GESTIÓ

SERVEIS A LA CIUTADANIA > 53,1 %                                           (2016: 52,7 %)

16,1 %  - IGUALTAT D'OPORTUNITATS (educació i atenció social)

14,7 %  - ESPAI PÚBLIC I MOBILITAT

11,2 %  - ACCIÓ COMUNITÀRIA (cultura, esports, ciutadania)

8,8 %    - SEGURETAT I CONVIVÈNCIA

GESTIÓ MUNICIPAL  > 31,4 %                                                                    (2016: 30,5 %)

19,8 %  - SERVEIS GENERALS I GOVERNANÇA

8,1 %    - DESPESES FINANCERES (pagar i amortitzar deutes)

4,8 %    - TRASPÀS A ALTRES ADMINISTRACIONS

PROMOCIÓ DE LA CIUTAT > 15,5 %                                                          (2016: 16,8 %)

4,9 %  - OCUPACIÓ I EMPRESA

4,4 %  - MEDI AMBIENT

7,5 %  - URBANISME I HABITATGE

Redacció / Foto: Televisió Viladecans

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
85

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix