El president del Consell Comarcal opina que "seria un error fer una anàlisi territorial sense el nord del Baix Llobregat" i que "les guerres individuals" impedeixen "la necessària estratègia metropolitana"
Josep Perpinyà, president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcalde de Sant Just Desvern, ha mostrat el seu descontentament amb la rigidesa de la normativa i les barreres que troben algunes iniciatives empresarials pel que fa a la seva implantació als polígons industrials, durant la seva intervenció al Fòrum Empresarial del Llobregat que impulsa AEBALL, presidit per Manuel Rosillo i celebrat aquest dijous a l'Hospitalet.
El dirigent comarcal ha insistit en la "necessitat de flexibilitzar el marc normatiu regulador dels polígons industrials". Una flexibilitat que també s'ha d'estendre als funcionaris, perquè no es limitin únicament a la tasca fiscalitzadora, sinó que a més "formin part dels projectes". Així, davant d'empresaris i directius del fòrum, ha defensat que el PGM (Pla General Metropolità) ha de permetre que qualsevol iniciativa de desenvolupament econòmic pugui instal·lar-se amb facilitat, en un moment en què l'activitat econòmica es desenvolupa majoritàriament en oficines i no en naus industrials. "Com a mínim hauríem d'aconseguir el consens en unes cinc accions concretes a l'espera de la revisió del PGM", ha afegit.
Perpinyà ha reivindicat l'estratègia territorial i iniciatives públic-privades en insistir en la importància de "no fer guerres individualitzades", sinó buscar un escenari global. Segons el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, aquesta és "una tendència egoista" que existeix actualment a excepció d'algunes iniciatives del territori com AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), Pacte Nacional per a la Indústria o SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya) , així com altres que tenen lloc actualment al Baix Llobregat, especialment a la zona del Delta. El president del Consell Comarcal opina que "seria un error fer una anàlisi territorial sense el nord del Baix Llobregat", ja que "el nord de la comarca té un gran potencial de desenvolupament."
Baix Llobregat i Barcelonès
Francesc J. Belver, primer Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de L'Hospitalet i president del Consell Comarcal del Barcelonès, davant la pregunta d'un assistent sobre la pertinença de l'Hospitalet al Baix Llobregat, ha explicat que des del punt de vista socioeconòmic es sent molt més relacionat amb municipis com Cornellà, el Prat, Sant Boi del Llobregat, Sant Joan Despí, Gavà o Sant Just Desvern i que L'Hospitalet no està tancat en aquest tema, que en tot cas caldria tenir una oferta per part del Baix Llobregat, per demanar la integració.
Per la seva banda, Josep Perpinyà ha posat de manifest el potencial del Baix Llobregat. El territori suposa un 11% del PIB amb més del 10% d'empreses ubicades a la zona, que es tradueix en 21.000. A més, el que va ser també primer tinent d'alcalde i regidor en àrees com la cultura, l'habitatge públic o la comunicació, ha destacat el pes industrial de la comarca i el seu paper estratègic com puntera tecnològica.
Des del Fòrum, els estudis econòmics sobre el Baix i l'Hospitalet indiquen que el territori representa el 13,5% del PIB de Catalunya amb gairebé 1.100.000 habitants.
Punts febles
Quant als dèficits de la comarca, la formació i la manca d'infraestructures han estat les grans protagonistes. El convidat ha estat crític amb la lentitud de l'Administració i ha deixat clar que la inversió en mobilitat "no és competència del Consell Comarcal, ni dels ajuntaments: és un tema de país i de l'Estat Espanyol". Segons la seva opinió, la manca d'inversions per part de la Generalitat es remunta a anys enrere, ja que "no va invertir el que havia d'invertir a la comarca."
Això no obstant, ha afegit, actualment existeixen esforços de l'Administració. Ara és el moment, doncs, de "dialogar i pactar a nivell de país" en temes polèmics com la millora de Rodalies. De fet, els organitzadors del Fòrum d'AEBALL han avançat que el nou ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha estat convidat a participar en propers debats.
Igualment, un altre dels reptes de la comarca és la formació professional. Josep Perpinyà ha insistit que el sector empresarial ha de tenir un paper molt més destacat en l'educació, posant d'exemple a models europeus. En aquest sentit, Manuel Rosillo, president d'AEBALL, ha afirmat que "quan parlem de competències professionals qui ha de tenir la paraula és l'empresa", no només amb capacitat consultiva, sinó executiva.
Josep Perpinyà ha reviscut errors del passat, en expressar la seva preocupació pel sector de la construcció, que "sembla no haver après molt després de la crisi econòmica" i ha aprofitat per demanar "sentit comú". Malgrat la seva recuperació, l'especulació torna a estar a sobre de la taula. Un "problema molt important", ja que l'habitatge és "un dret ciutadà".
Redacció / Foto: AEBALL