El grup AMB tindrà un pressupost per al 2017 de 1.525 milions d’euros

Els diners que gestionarà directament la institució supramunicipal serà de 658,74 M€

Durant el Ple del Consell Metropolità corresponent al mes de novembre, es van aprovar inicialment els pressupostos del grup AMB per al 2017, amb els vots a favor dels grups PSC-CP, Entesa i ERC; els vots en contra de CiU, Ciutadans i PP, i les abstencions de CUP-PA, Plataforma Ciutadana per Barberà i Compromís i Acord per Torrelles.

En xifres

Pel que fa als pressupostos que directament gestionarà la Institució AMB, el seu import total és de 658,74M€, la qual cosa suposa una reducció del 0,70% (-4,6M€) respecte als pressupostos inicialment aprovats per al 2016, que eren de 663,35 milions d'euros. Els del seu ens públic empresarial d'habitatge IMPSOL (26,33 M€), els del seu organisme autònom Institut Metropolità del Taxi (2,17M€) i els de les seves societats mercantils cent per cent participades: Transports de Barcelona SA (328,55M€), Ferrocarril Metropolità de Barcelona SA (497,66 M€), AMB Informació i Serveis SA (2,3 M€), Projectes i Serveis de Mobilitat SA – PSM (8,21M€) i Transports Metropolitans de Barcelona SL –TMB,SL (1M€).

Anàlisi dels pressupostos de l'AMB per a 2017

Previsions d'ingressos

Fent una agrupació conceptual podem establir que els ingressos pressupostaris de l'AMB provenen, (1) d'aportacions municipals, (2) gestió de taxes, tributs i cànons propis i (3) transferències finalistes d'altres entitats públiques per a prestar serveis concrets.

(1)    Les aportacions procedents dels ens municipals / ajuntaments que rep l'AMB estan basades en la participació en els tributs de l'Estat (112,7M€) i en un percentatge sobre la recaptació de l'Impost municipal de bens immobles (67,92M€).

(2)    Amb la gestió de taxes, tributs i cànons propis sobre determinats serveis metropolitans ens referim, especialment, al Tribut metropolità (101,63M€) i la Taxa metropolitana de tractament de residus municipals (TMTR) (113,88M€). Per ambdós l'Ordenança fiscal metropolitana aprovada el passat 25 d'octubre estableix un creixement del 2% en relació a l'exercici de 2016. Igualment s'han d’esmentar els ingressos provinents dels cànons sobre la gestió dels serveis del cicle integral de l'aigua, l'aerobús i el bus turístic (45 M€).

(3)    Finalment, l'AMB ingressa transferències d'altres entitats públiques per a la gestió de determinats serveis. Dins d'aquestes partides d'ingrés  destaquem els provinents del sistema metropolità de transport de viatgers (95,53M€), de l'Agència de Residus de Catalunya (10,5M€) i l'Agència Catalana de l'Aigua (54M€),  i el manteniment de les Rondes (7M€), entre d'altres.

Aplicacions de les despeses

Els àmbits de gestió de l'AMB amb què han d'administrar el pressupost 2017 són els següents:

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT SOCIAL I ECONÒMIC

Les principals línies d'intervenció d'aquests serveis són les polítiques contra les desigualtats, d'inclusió social i drets de ciutadania, i les polítiques de desenvolupament econòmic inclusiu i sostenible.

En aquest sentit, les despeses més importants durant 2017 s'aplicaran al Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals, amb una dotació de 7,5M€ destinada al finançament de plans municipals d'ocupació i projectes d'autoocupació i emprenedoria, i uns altres 2,5M€ destinats al Programa de mesures contra la pobresa energètica.

ÀREA DE TERRITORI

Per a respondre a les seves línies d'intervenció en planificació urbanística i desenvolupament territorial, infraestructures, espai públic i equipaments, millores als barris, polítiques de rehabilitació i consolidació del dret a l'habitatge, aquests serveis desenvoluparan un seguit d'actuacions, sent les econòmicament més rellevants les despeses associades al Pla d'Inversions Metropolità i les vinculades amb els serveis de manteniment de  platges, parcs, espais fluvials metropolitans i el parc de Collserola. Igualment cal destacar la partida del manteniment de les Rondes de Barcelona i el pressupost dedicat a la redacció del Pla Director Urbanístic.

  • Programa d'actuacions de cohesió territorial (PACTE): 6,6M€.
  • Projectes i assistència tècnica als municipis metropolitans: 3M€.
  • Programa d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG): 2,5M€.
  • Programa d'actuacions de millora urbana i social (PAMUS):  36,16M€.
  • Manteniment i conservació de l'espai públic: 14,1M€
  • Manteniment i conservació de les rondes: 8,6M
  • Una dotació d'11,33M€ per atendre el compliment del conveni que es preveu formalitzar amb l'Ajuntament de Barcelona per a actuacions incloses dins del seu Pla d'Inversions, amb una dotació total de 34 M€ pel període 2017-2019.
  • Transferència corrent a l'IMPSOL per mantenir les intervencions programades en política metropolitana d'habitatge: 5,3€
  • Treballs relacionats amb la redacció del Pla director Urbanístic metropolità: 1,26M€

ÀREA DE MEDI AMBIENT

En aquesta àrea es plantegen tres línies principals d'actuació: Convertir la ciutat metropolitana en capdavantera en la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica; Desenvolupar l'abastament, subministrament i tractament d'aigua de forma equilibrada i socialment justa; Avançar cap a una economia circular en matèria de residus.

Pel que fa als àmbits de despesa més importants, per a la gestió de residus urbans s'hi destinaran 158,64M€. Den aquest àmbit de serveis els costos més significatius són els vinculats amb l'explotació dels Ecoparcs metropolitans i amb la gestió de la recollida selectiva i el triatge i els dipòsits controlats de residus municipals.

D'altra banda i pel que fa al cicle integral de l'aigua, s'hi destinaran 55,15M. Aquests costos es vinculen amb la gestió dels serveis de sanejament, abastament i pluvials, així com una consignació especial destinada a la tarifació social de l'aigua, en la línia de garantir els subministraments bàsics a les persones i famílies amb menys recursos.

ÀREA DE MOBILITAT I TRANSPORT

Aquest àmbit de serveis te com a línies d'intervenció prioritàries les polítiques d'impuls de la mobilitat sostenible a tot el territori metropolità i situar a la Institució com a referent en la governança del transport i la mobilitat en termes de sostenibilitat ambiental, eficàcia i innovació.

En aquest sentit, els centres de cost més rellevants d'aquests serveis són els pagaments dels serveis de gestió indirecta de transport públic (100,86M€) i l'aportació a l'ATM (112,08M€) per contribuir al finançament del conjunt del sistema metropolità. D'altra banda, també hi han els costos de la tarifació social (13,77M€), és a dir, gestió de la targeta rosa metropolitana per a la gent gran, i dels títols i serveis de transport públic per a persones amb handicaps o dificultats de mobilitat personal.

Igualment cal assenyalar la importància de seguir fomentant la mobilitat elèctrica. En aquest apartat i dins del pressupost 2017 s'han dotat 1.625.000 € dirigits a treballar en l'impuls de l'ús de vehicles i bicicleta elèctrics. Per fer-ho s'ha previst la inversió en nous punts de recàrrega i en el manteniment de la xarxa actual, així com un paquet de subvencions als ajuntaments per a la instal·lació de punts de recàrrega elèctrica i la compra de vehicles i bicicletes elèctrics.

A més d'aquestes iniciatives també està previst subvencionar per inversió en carrils bici (2.500.000 €), inversió directa en nous mòduls d'aparcament segur de bicicletes (250.000 €), el manteniment de la xarxa actual d'aparcament segur de bicicletes (800.000 €) i seguir participant a la Plataforma LIVE i projectes europeus relacionats amb la mobilitat elèctrica

ÀREA DE BON GOVERN I TRANSPARÈNCIA

Aquest àmbit de serveis ha d'impulsar el bon govern d'una administració al servei de la ciutadania, més eficient i sostenible, així com la coordinació interinstitucional per a la gestió dels serveis metropolitans.

L'agència de transparència de l'AMB rebrà un pressupost de 450.000€, import que representa un increment del 80% respecte el del 2016 (250.000€).

ÀREA DE PLANIFICACIÓ ESTRATÈGICA

Aquest àmbit de serveis es proposa la coordinació amb els àmbits de desenvolupament social, econòmic i ambiental de l'AMB en una perspectiva transversal i estratègica, l'aproximació sistemàtica a les dades socioeconòmiques i espacials de l'àrea i de la regió metropolitanes de Barcelona, garantint-ne la difusió, i l'enfortiment de la governança i la participació metropolitanes i dels organismes directament vinculats a l'AMB.

Per a desenvolupar aquestes iniciatives s'hi destinaran 1,9M€.

ÀREA DE RELACIONS INTERNACIONALS I DE COOPERACIÓ

Aquest àmbit de serveis ha d'impulsar les xarxes metropolitanes i potenciar la projecció exterior de l'AMB, així com la promoció d'una política solidària i de progrés en l'àmbit dels projectes de cooperació.

Per a desenvolupar i finançar els seus programes i activitats, l'Àrea d'Internacional i de Cooperació administrarà 1,75M€.

ADMINISTRACIÓ i RELACIONS INSTITUCIONALS

Finalment, l'apartat de despeses es completa amb els costos vinculats amb l'administració metropolitana i les aportacions de suport a altres entitats i organismes.

Pel que fa a les despeses de personal, estructura i costos financers, el 2017 s'hi destinaran 72,72M€ (11% del pressupost).

Pel que fa a les aportacions de l'AMB a altres institucions, entitats i organismes en els quals participa, s'hi destinarà 4,6M€.

Redacció / Foto: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
225

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix